Kto ich toto učí, krútil hlavou tréner. Usmieval sa napriek prehre

Jannik Muller (vľavo) a Matteo Olivero v zápase FC Nitra - DAC Dunajská Streda.
Jannik Muller (vľavo) a Matteo Olivero v zápase FC Nitra - DAC Dunajská Streda. (Autor: Henrich Mišovič - TASR)
Titanilla Bőd|21. nov 2020 o 23:35

Dunajská Streda uspela gólom Divkoviča.

NITRA. V auguste DAC zdolal Nitru vysoko 6:0. O tri mesiace neskôr zvíťazili Dunajskostredčania v 14. kole futbalovej Fortuna ligy v Nitre najtesnejším rozdielom 1:0.

„V auguste aj s dvanástym hráčom sme Nitre strelili o päť gólov viac. Tak takto nám chýbate,“ odkázal svojim fanúšikom klub zo Žitného ostrova na sociálnej sieti.

Ľavák! Pravák!

Pre epidémiu koronavírusu sa hrajú futbalové súťaže takmer v celej Európe bez divákov. Na mnohých štadiónoch púšťajú z ampliónov aspoň zápasové ruchy a fanúšikovské chorály.

Deje sa tak aj v MOL Aréne v Dunajskej Strede. V Nitre však vládlo na štadióne ticho.

Novinári a hŕstka funkcionárov na tribúne tak počuli takmer všetko, čo odznelo na ihrisku.

„Vyššie! Za tebou! Bez faulu!“

To sú asi najčastejšie výkriky na ktoromkoľvek futbalovom ihrisku. Ale nie jediné.

„Marko, choďte odtiaľto preč, prosím vás,“ upozorňoval zdvorilo, ale razantne hráča hostí Marka Divkoviča rozhodca Martin Dohál, keď chorvátsky hráč blokoval zahratie priameho kopu.

Fortuna liga 2020/2021: Momenty zo zápasu Nitra - Dunajská Streda: fotogaléria

21.11.2020

„Ľavák je, ľavák! Pravák, pravák!“ zneli hlasné inštrukcie obrancu domácich Lukáša Fabiša, keď sa na jeho spoluhráča rútil najprv Divkovič, a potom si loptu prebral Cesar Blackman.

„Twenty three!“ zakričal pred rohovým kopom Nitry tréner Dunajskej Stredy Bernd Storck a po centri naozaj strieľal hráč číslo 23 Michal Faško.

Mieril však vedľa.

Koronavírus v Nitre

Domácim dával pokyny z lavičky športový riaditeľ klubu Ivan Galád. Hlavný tréner Gergely Geri a aj štyria futbalisti mali pozitívny test na koronavírus.

V kompetenciách koučov sa však nič nemení, Galád za Geriho len zaskakoval.

Stretnutie však patrične prežíval.

„Presne toto nechcem vidieť,“ hneval sa po zle zahratom rohovom kope. „Kto ich toto učí?“ krútil zas neveriacky hlavou po nepresnej rozohrávke.

Svojich zverencov však neustále povzbudzoval: „Neprehráme, chlapci, neprehráme!“

Jeho optimistické slová sa však nenaplnili. DAC mal už v prvom polčase množstvo gólových príležitostí, ktoré nepremenil, ale v druhom polčase strela Divkoviča už rozvlnila sieť.

Pre chorvátskeho útočníka to bol ôsmy gól v sezóne.

Sebakritický Nebyla

V drese Dunajskostredčanov nastúpil v lige prvý raz v základnej zostave 18-ročný Sebastián Nebyla. Odchovanec Trnavy prišiel na Žitný ostrov v lete z akadémie West Hamu.

„Bolo tam pár chybičiek, ktoré treba do budúcnosti napraviť,“ povedal sebakriticky na adresu svojho výkonu.

„Ja som s ním spokojný, odviedol veľmi dobrú robotu v ofenzíve i v defenzíve. Je to mladý hráč, ale zaslúžil si hrať,“ chválil ho tréner Bernd Storck.

Nemecký kouč Dunajskej Stredy hovoril uznanlivo aj o súperovi. „Nitra spravila veľký progres. Očakávali sme náročný zápas. V prvom polčase bolo jediné negatívum to, že sme nedali gól. Po prestávke sme skórovali, ale potom sa nám asi na pätnásť minút rozpadla organizácia hry a bolo ťažké vrátiť sa do zápasu,“ hodnotil Storck.

Galádova gramatika

„Usmievam sa napriek prehre, mám rúško, tak vám to hovorím,“ začal svoje hodnotenie Galád.

Nitra v tejto sezóne vyhrala v Žiline a pred dvoma kolami aj na Tehelnom poli, ale ďalší cenný skalp si do zbierky nepridala.

„Veľmi sme túžili bodovať, ale aj tak som spokojný. Pätnásteho augusta sme boli v Dunajskej Strede smiešni, teraz sme boli dobrým tímom,“ konštatoval.

Nitra dosiaľ nemala skúsenosti s koronavírusom. Po pozitívnych testoch sa v klube držali manuálu.

„Testovalo sa aj vo štvrtok a piatok, ale vtedy už, našťastie, nikto ďalší nebol pozitívny. Pripravovali sme sa podľa podmienok určených v manuáli,“ zdôraznil Michal Faško.

„Chlapci sa zomkli,“ dodal Galád, ktorý nechcel hovoriť o jednotlivcoch. „Prvý pád jednotného čísla u mňa neexistuje. Ja používam vždy prvý pád množného čísla a hodnotím vždy tím,“ vysvetľoval.

Posila do bránky z Izraela

Po tradičnej pozápasovej tlačovej konferencii nasledovala ďalšia. Generálny manažér Nitry Jozef Petráni a technický riaditeľ Martin Peško predstavili novú posilu. Brankár Ariel Harush v minulej sezóne chytal za Spartu Rotterdam a je členom kádra izraelskej reprezentácie.

Zatiaľ sa s Nitranmi dohodol do konca sezóny, ale v prípade obojstrannej spokojnosti spoluprácu môžu predĺžiť.

Súčasná brankárska jednotka klubu Dávid Šípoš nepredĺžil zmluvu. „Uskutočnilo sa viac kôl stretnutí a rokovaní, s hráčom, s jeho manažérom, dokonca i s otcom. Nedospeli sme však k dohode,” prezradil Petráni.

Podľa Peška sa situácia Šípoša mení len v tom, že mu pribudla to tímu konkurencia. „Napokon, o zostave rozhoduje tréner,“ vyhlásil technický riaditeľ Nitry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kto ich toto učí, krútil hlavou tréner. Usmieval sa napriek prehre