Bottas dosiahol jubilejný triumf, Red Bull teší dvojité pódium

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottas. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|10. okt 2021 o 15:40

Lewis Hamilton bol po pretekoch sklamaný.

Veľká cena Turecka 2021 

1.

Valtteri Bottas

Fínsko

Mercedes

1:31:04,103 h

2.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

+ 14,584 s

3.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

+ 33,471 s

4.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 37,814 s

5.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 41,812 s

6.

Pierre Gasly

Francúzsko

AlphaTauri

+ 44,292 s

ISTANBUL. Víťazom Veľkej ceny Turecka sa stal Fín Valtteri Bottas. Jazdec tímu Mercedes štartoval z pole position a spoľahlivou jazdou si prvé miesto udržal. Dosiahol svoje jubilejné desiate víťazstvo v F1. 

Druhé miesto si vybojoval Holanďan Max Verstappen, ktorý sa opäť posunul na čelo celkového poradia. Momentálne má k dobru šesť bodov.

V Istanbule z toho napokon bolo dvojité pódium pre Red Bull, keďže ako tretí preťal cieľovú čiaru Sergio Pérez z Mexika. 

Sklamaním bolo piate miesto Lewisa Hamiltona, ktorý nenadviazal na minuloročný triumf. Na konte má naďalej sto víťazstiev, to posledné dosiahol pred dvoma týždňami v ruskom Soči. 

Krátko pred pretekmi pršalo a podľa predpovede mala trať postupne vysychať. Všetci pretekári preto odštartovali na pneumatikách do prechodných podmienok.

Bottas, ale aj pretekári tesne za ním, si po štarte postrážili svoje pozície. V prvej zákrute mali kolíziu Gasly s Alonsom, po ktorej sa druhý menovaný roztočil, ale obaja pokračovali v pretekoch.

Poradie bolo dlho bez zásadných zmien až na Hamiltona, ktorý sa postupne posúval z 11. miesta na štarte. V 35. kole sa Brit dostal pred Péreza, ten ho však v zaujímavom súboji v zákrutách zdržal a vyťažil z toho jeho tímový kolega.

Verstappen prezul v 37. kole a na trať sa vrátil pred Hamiltonom. Následne prezulo viacero pretekárov vrátane Bottasa, ktorý sa na trať vrátil tesne za dočasným lídrom Leclercom. Ten prezul až v 48. kole.

Desať kôl pred koncom bolo poradie Bottas - Verstappen - Hamilton. V 51. kole prezul Hamilton, po návrate na trať bol na 5. mieste za Pérezom. Túto pozíciu si už nevylepšil a poradie sa nezmenilo ani na popredných pozíciách.

Hlasy po pretekoch:

Valtteri Bottas, víťaz: "Cítim sa vynikajúco, som späť. Dnes bolo náročné správne odhadnúť stratégiu. Na trati bola prakticky iba jedna ideálna stopa. My sme dnes minimalizovali straty, ktoré sme mali po výmene motora."

Max Verstappen, 2. miesto: "Dnes sme na to nemohli veľmi tlačiť, mokrá trať nám to nedovolila. Valtteri bol rýchlejší a vyhral zaslúžene. Už sa teším na ďalší súboj s Mercedesmi na nasledujúcej VC v Austine."

Sergio Pérez, 3. miesto: "Užil som si súboje s Charlesom (Leclercom) aj Lewisom (Hamiltonom). Dnes sme museli byť extrémne trpezliví. Bolo dôležité udržať pneumatiky pri živote."

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Bottas dosiahol jubilejný triumf, Red Bull teší dvojité pódium