Snažím sa cítiť radosť s Maxom a smútok s Lewisom, hovorí Prost

Alain Prost.
Alain Prost. (Autor: Reuters)
SITA, TASR|13. dec 2021 o 16:06 (aktualizované 13. dec 2021 o 20:12)

Ohlasy pretekárov na majstrovský súboj F1.

BRATISLAVA. Infarktový záver sezóny na Veľkej cene Abú Zabí, po ktorej sa stal Max Verstappen prvýkrát v histórii majstrom sveta v pretekoch formuly 1, rozdelil svet najrýchlejších štyroch kolies na dva nepriateľské tábory.

Jedni tvrdia, že 24-ročný Holanďan je zaslúžený šampión, iní sa zase prikláňajú k názoru, že záver pretekov na okruhu Yas Marina nebol regulárny a podľa pravidiel sa nemalo v záverečnom kole jazdiť naplno.

Verstappen v poslednom kole sezóny predstihol vedúceho Lewisa Hamiltona a nedoprial mu potešiť sa z rekordného ôsmeho titulu majstra sveta.

Niektorí odborníci aj časť laickej verejnosti tvrdia, že vedenie F1 sa v závere spreneverilo voči pravidlám, keď po nehode Kanaďana Nicholasa Latifiho nenechali preteky dokončiť v spomalenom móde za tzv. safety car.

Na túto kontroverznú situáciu na sociálnych sieťach reagovali viacerí bývalí alebo súčasní pretekári F1. A aj ich názory sa rôznia.

Damon Hill, majster sveta z roku 1996: "Nepáči sa mi táto nová doba, keď riaditeľ pretekov môže urobiť takéto 'ad hoc' rozhodnutie. Je to niečo v štýle: a teraz všetci hádajte, čo urobím..."

Eddie Jordan, bývalý majiteľ tímu F1 (zdroj: BBC): "Nemôžete Verstappenovi uprieť toto právo, ale myslím si, že Hamilton mu pootvoril dvere. Niekomu tak agresívnemu a arogantnému ako Verstappen dovolil, aby sa naštval a ukradol mu titul. Myslím si, že Lewis sa musí opäť zoceliť a nabrať inštinkty dravca."

David Coulthard, bývalý britský jazdec: "Rekordný ôsmy titul zatiaľ nezískal, ale jeho majstrovstvo je nespochybniteľné. Ukázal, že je to veľký športovec a fenomén formuly 1. Nepochybujem, že sa ešte vráti na úplný vrchol."

Fernando Alonso, majster sveta z rokov 2005 a 2006 (zdroj: Daily Mail): "Max mal v závere čisté šťastie, ale na druhej strane mal zasa priveľa smoly počas sezóny. Takže sa to vybalansovalo a ja v tom vidím spravodlivosť. Myslím si, že celkové víťazstvo Verstappena je v poriadku."

Mario Andretti, majster sveta z roku 1978: "Milujem šampiónov, rekordy a príbehy, pri ktorých moje srdce bije 300 úderov za minútu. Gratulujem majstrovi sveta a aj Lewisovi za fantastickú sezónu a príbeh, ktorý určite pokračuje."

Alain Prost, majster sveta z rokov 1985, 1986, 1989 a 1993: "Chápem, že v Mercedese z toho nie sú nadšení. Z pohľadu diváckej šou to bolo výnimočné. Vždy to bude kontroverzné. Snažím sa cítiť radosť s Maxom a smútok s Lewisom."

George Russell, od roku 2022 jazdec tímu Mercedes: "Niečo také je neprijateľné. Max je výborný pretekár, za sebou má vynikajúcu sezónu, ale toto neberiem. Neverím tomu."

Bernie Ecclestone, bývalý šéf F1: "Je to katastrofa pre F1. Šport trpí, pretože to už nie je o súťažení, ale o záujmoch pár jednotlivcov. Verstappen sa ako mladík postavil Lewisovi Hamiltonovi, je to jeden z najlepších jazdcov v histórii a nielen na trati."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Snažím sa cítiť radosť s Maxom a smútok s Lewisom, hovorí Prost