Leclerc havaroval a zarmútil tým Verstappena. Sklamal aj Hamilton

Charles Leclerc po nehode na okruhu v americkom Miami.
Charles Leclerc po nehode na okruhu v americkom Miami. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. máj 2023 o 23:45

Pole position si vybojoval Mexičan Sergio Pérez.

Veľká cena Miami 2023

Kvalifikácia:

1.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

1:26,841 min

2.

Fernando Alonso

Španielsko

Aston Martin

+ 0,361 s

3.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 0,508 s

4.

Kevin Magnussen

Dánsko

Haas

+ 0,926 s

5.

Pierre Gasly

Francúzsko

Alpine

+ 0,945 s

6.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,963 s

7.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 1,020 s

8.

Esteban Ocon

Francúzsko

Alpine

+ 1,094 s

9.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

bez času

10.

Valtteri Bottas

Fínsko

Alfa Romeo

bez času


MIAMI. Sobotňajšia kvalifikácia pred Veľkou cenou Miami F1 dopadla v mnohých ohľadoch prekvapivo a opäť mala aj nádych kontroverzie.

Prvým negatívnym prekvapením bolo, najmä pre fanúšikov Mercedesu, zaváhanie Lewisa Hamiltona, ktorý v druhej časti kvalifikácie neposkladal ideálne kolo, skončil trinásty, a tak odštartuje až zo siedmeho radu.

Kvalifikáciu ukončila nehoda

V kľúčovej dvanásťminútovke nevyšiel prvý pokus Maxovi Verstappenovi, ktorý spravil chybu v prvom sektore a následne zamieril späť do boxov.

Vďaka tomu mal pred sebou už len jeden meraný pokus, no v tom mal nehodu Charles Leclerc na Ferrari, čím spôsobil žlté vlajky.

Monačan stratil kontrolu nad svojím monopostom na obrubníku a z trate vyletel v siedmej zákrute - na rovnakom mieste ako v piatkovom tréningu.

Tým pádom ostatní jazdci, vrátane Verstappena, nemohli dokončiť svoje rýchle kolá.

Komisári zastavili kvalifikáciu, keď do jej konca zostávalo ešte 1:36 minúty. Následne však prišiel oznam, že kvalifikácia už nebude pokračovať.

A to aj napriek tomu, že na okruhu v Miami trvá kolo približne 87 sekúnd, a tak by sa ešte jazdci mohli pokúsiť prejsť cieľom a rozbehnúť nové rýchle kolo.

Každopádne, víťazom kvalifikácie sa stal Sergio Pérez na Red Bulle pred Fernandom Alonsom a ďalším Španielom Carlosom Sainzom.

Hamilton nešetril kritikou

Okrem Alonsa ťažil zo situácie Kevin Magnussen na Haase, Dán zostal na štvrtom mieste (+0,926) a pre domáci tím tak dosiahol skvelý výsledok.

Prekvapením bol výkon sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona na Mercedese - skončil až na 13. mieste a nepostúpil do Q3.

Brit sa netajil svojou kritikou nového mestského okruhu v Miami, ktorý si odbil premiéru len minulý rok.

Po nádeji na zlepšenie formy na minulotýždňovej VC Azerbajdžanu sa opäť vrátili na chvost štartového poľa piloti McLarenu, keď obaja vypadli už v Q1.

Lando Norris bol šestnásty a jeho tímový kolega Oscar Piastri odštartuje po 19. priečke v kvalifikácii z posledného radu spolu s domácim Loganom Sargeantom na Williamse.

Verstappen a Perez majú v tejto sezóne na konte po dve víťazstvá a Holanďan vedie v celkovom poradí o šesť bodov.

"Checo" je známy svojou kvalitou na mestských okruhoch, čo už tento rok potvrdil v Baku a v nedeľu tak má dobrú príležitosť predstihnúť svojho tímového kolegu na čele celkového poradia. Štart je na programe o 21.30 SELČ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Leclerc havaroval a zarmútil tým Verstappena. Sklamal aj Hamilton