Záverečné preteky sezóny nenadchli. Jubilejné víťazstvo dosiahol Verstappen

Holandský pretekár F1 Max Verstappen.
Holandský pretekár F1 Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. dec 2020 o 16:56

Holanďan vyhral spôsobom štart - cieľ.

Veľká cena Abú Zabí F1:

1.Max VerstappenHolandskoRed Bull1:36:28,645 h
2.Valtteri BottasFínskoMercedes+15,976 s
3.Lewis HamiltonV. BritániaMercedes+18,415 s
4.Alexander AlbonThajskoRed Bull+19,987 s
5.Lando NorrisV. BritániaMcLaren+1:00,729 min
6.Carlos SainzŠpanielskoMcLaren+1:05,662 min

BRATISLAVA. Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull triumfoval na Veľkej cene Abú Zabí, posledných 17. pretekoch seriálu F1. Za ním sa umiestnili Mercedesy druhého Fína Vallteriho Bottasa a tretieho Brita Lewisa Hamiltona.

Ten sa po minulotýždňovej absencii na VC Sachíru pre pozitívny test na Covid-19 vrátil do kolotoča F1. V sezóne 2020 získal už v predstihu svoj siedmy titul majstra sveta, čím sa v počte prvenstiev vyrovnal Michaelovi Schumacherovi.

Preteky v Abú Zabí boli pre viacerých jazdcov rozlúčkou v ich súčasných tímoch. Po sezóne 2020 zmenia pôsobisko Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz i ďalší. Sezóna 2021 by mala odštartovať 21. marca v Austrálii.

Samotné preteky mali pokojný štart, Verstappen si postrážil svoju prvú pole position v sezóne a poradie sa nezmenilo ani na ďalších priečkach.

Trojica Verstappen - Bottas - Hamilton zvyšovala svoj náskok. Jej únik pribrzdil až virtuálny safety car v 10. kole, keď Sergia Peréza v jeho posledných pretekoch vo farbách Racing Pointu zradil motor a musel odstúpiť.

Ďalší priebeh pretekov nepriniesol veľa dramatických momentov a ani situácia na čele poradia sa nezmenila. Verstappen dosiahol 10. víťazstvo v kariére, pričom vôbec po prvý raz vyhral spôsobom štart-cieľ.

O najrýchlejšie kolo ho v závere pripravil Ricciardo.

Hlasy (zdroj: Sport 2)

Max Verstappen, víťaz: "Po dobrom štarte to už bolo iba o manažmente pneumatík. Videl som, že Mercedesy strácajú a tak som na to netlačil."

Valtteri Bottas, 2. miesto: "Red Bull bol dnes až nečakane rýchly, Max si postrážil prvé miesto. Ja som rád, že sme získali dvojité pódium.

Teraz sa už teším na Vianoce a na mojich blízkych, ktorých som dlho nevidel. Ďakujem svojmu tímu za skvelú prácu nielen v dnešných pretekoch, ale aj počas celej sezóny."

Lewis Hamilton. 3. miesto: "Pre mňa to boli po fyzickej stránke veľmi ťažké preteky. Covid ma takpovediac zničil a takto pred týždňom by som nepovedal, že budem štartovať. Som rád, že som živý a zdravý, hoci moje telo utrpelo. Teraz sa musím vrátiť k tréningu.

Chcem pochváliť celý náš tím, ale aj Alexa Albona, ktorý odjazdil dobré preteky. Ja budem rád, ak bude v budúcej sezóne bitka o prvenstvo medzi štyrmi pretekármi a dvomi tímami."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Záverečné preteky sezóny nenadchli. Jubilejné víťazstvo dosiahol Verstappen