Verstappen vyhral pred domácou skvelou kulisou. Vracia sa na čelo F1

Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|5. sep 2021 o 16:34 (aktualizované 5. sep 2021 o 17:27)

Lewis Hamilton skončil druhý.

Formula 1 - VC Belgicka 2021

1.

Max Verstappen

Holansko

Red Bull

1:30:05.395 h

2.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 20.932 s

3.

Valtteri Bottas

Fínsko

Mercedes

+ 56.460 s

4.

Pierre Gasly

Francúzsko

AlphaTauri

+ 1 k

5.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 1 k

ZANDVOORT. Domáci pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Holandska, 13. pretekoch seriálu F1.

Vrátil sa tak na post lídra šampionátu. Na stupňoch víťazov ho doplnili Mercedesy druhého Brita Lewisa Hamiltona a tretieho Fína Valtteriho Bottasa.

Pre 23-ročného Verstappena to bolo šieste víťazstvo v sezóne, 16. v kariére a v priebežnej klasifikácii seriálu sa posunul pred Hamiltona s náskokom troch bodov.

Do pretekov neodštartoval Fín Kimi Räikkönen, ktorého vyradilo ochorenie Covid-19 a v tíme Alfa Romeo ho nahradil Poliak Robert Kubica.

Preteky F1 sa do Holandska vrátili po 36 rokoch a domáci Verstappen mal veľkú podporu divákov na tribúnach. Na štarte mal najvýhodnejšiu pozíciu, ktorú si bez problémov postrážil.

Úvodné kolá nepriniesli dramatické momenty a na pozíciách nenastali zásadné zmeny. Z elitnej dvojice zamieril do boxov ako prvý Hamilton v 21. kole a okamžite ho napodobnil Verstappen. Na 1. mieste sa ocitol Bottas. O desať kôl už bol na čele opäť Verstappen pred Hamiltonom.

V 37. kole zaujal Vettel, ktorý sa roztočil v klopenej zákrute, Bottas sa mu dokázal tesne vyhnúť a obaja pokračovali v pretekoch. Verstappen si držal náskok pred Hamiltonom, ktorý v 39. kole druhýkrát zamieril do boxov.

V Red Bulle pohotovo zareagovali, Verstappena následne prezuli a Holanďan sa vďaka dostatočnému náskoku stihol vrátiť na líderskú pozíciu.

Približne od 60. kola Hamilton doplácal na opotrebovanie pneumatík a to mu znemožnilo záverečný súboj s Verstappenom.

V 71. kole odjazdil najrýchlejšie kolo Bottas, Hamilton však následne na to prezul s cieľom získať bod navyše a to sa mu podarilo v poslednom kole. Na Verstappena už v závere nestačil a Holanďan získal 6. sezónne víťazstvo spôsobom štart - cieľ.

Hlasy po pretekoch

Max Verstappen, víťaz: "Nebolo jednoduché naplniť vysoké očakávania. Ako tím sme reagovali správne. Veľmi dôležitý bol štart, ktorý nám vyšiel. Mercedesy sa snažili niečo na nás vymyslieť, ale zvládli sme to a sme veľmi šťastní, že to takto dopadlo."

Lewis Hamilton, 2. miesto: "Dal som do toho všetko, išiel som naplno. Súperi však dnes boli rýchlejší ako my. Užil som si posledné kolo, za ktoré som získal jeden bod. Milujem túto trať a teším sa na to, ako sa na ňu o rok vrátim."

Valtteri Bottas, 3. miesto: "V závere som mal na dosah najrýchlejšie kolo, ale to nebol môj cieľ, nešiel som po tom. Dnes som nemal ideálnu rýchlosť, neboli to pre nás najlepšie preteky."

Priebežné poradie

/Po 13 z 22 pretekov/

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

224,5 b

2.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

221,5 b

3.

Valtteri Bottas

Fínsko

Mercedes

123 b

4.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

114 b

5.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

108 b

Pohár konštruktérov

1.

Mercedes

344,5 b

2.

Red Bull

332,5 b

3.

Ferrari

181,5 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen vyhral pred domácou skvelou kulisou. Vracia sa na čelo F1