Verstappen predviedol dokonalé kolo, Pérez skončil skôr ako začal

Holandský pretekár F1 Max Verstappen.
Holandský pretekár F1 Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|1. apr 2023 o 08:15 (aktualizované 1. apr 2023 o 12:15)

Veľmi dobrú kvalifikáciu má za sebou tím Mercedes.

Veľká cena Austrálie 2023

Kvalifikácia:

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

1:16,732 min

2.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,236 s

3.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,372 s

4.

Fernando Alonso

Španielsko

Aston Martin

+ 0,407 s

5.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 0,538 s

6.

Lance Stroll

Kanada

Aston Martin

+ 0,576 s

MELBOURNE. Holandský pretekár Max Verstappen na Red Bulle bol najrýchlejší v sobotňajšej kvalifikácii na Veľkú cenu Austrálie seriálu formuly 1.

Na okruhu Albert Park v Melbourne dosiahol čas 1:16,732 minúty. Na druhom mieste skončil Brit George Russell na Mercedese a najlepšiu trojku doplnil jeho tímový kolega a krajan Lewis Hamilton.

"Toto je úplne nečakané. Je to ako sen, že sme v prvých dvoch radoch. Je úžasné, že sme tak blízko k Red Bullu. Myslím si, že každého v tíme to povzbudí a dá nádej," vyhlásil sedemnásobný šampión F1 Hamilton.

Koniec kvalifikácie poznačila hrozba blížiaceho sa dažďa. Piloti tak nezamierili počas záverečnej 12-minútovky do garáže a absolvovali čo najviac pokusov.

Verstappen si nechal to najlepšie na úplný záver a pole position si zaistil s pohodlným náskokom. Predviedol priam dokonalé kolo, pred ktorým mal na Lewisa Hamiltona náskok len deviatich tisícin sekundy.

"Raz som tu bol na pódiu, ale tentoraz chcem byť na inom stupienku. Myslím si, že záverečné kolo mi vyšlo veľmi dobre. Predtým sme sa trochu trápili, ale v tretej časti kvalifikácie to fungovalo.

Vždy nájdeme spôsob, ako vyladiť auto a budeme v tom pokračovať. Myslím si, že zajtra budem rýchly, aj keď bude náročné starať sa o pneumatiky," povedal.

Sympatickým výkonom sa prezentoval Thajčan Alex Albon, ktorý vybojoval s Williamsom ôsme miesto. Maximum zo svojho Haasu dostal aj Nico Hülkenberg.

V záverečnej časti bol síce Nemec najpomalší, no pomerne jednoznačne zdolal tímového kolegu Kevina Magnussena z Dánska, ktorý vypadol v Q2.

Najväčšie sklamanie prežil Mexičan Sergio Pérez na Red Bulle.

Víťaz predošlej Veľkej ceny v Saudskej Arábii stratil počas brzdenia do pravotočivej zákruty kontrolu nad monopostom a takmer narazil do bariéry.

Následne sa 33-ročný rodák z Guadalajary nedokázal dostať zo štrku. Kvalifikácia sa preňho skončila počas prvého meraného pokusu.

Podľa jeho slov mal s monopostom rovnaké problémy ako v treťom voľnom tréningu, v ktorom Mexičan tiež viackrát vyšiel mimo trať.

Nedeľňajšie preteky sú na programe o 7.00 SELČ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen predviedol dokonalé kolo, Pérez skončil skôr ako začal