Red Bull urobil hrubú čiaru. Horner je v suchu, ale o jeho nevine sa stále pochybuje

Šéf tímu Red Bull Christian Horner.
Šéf tímu Red Bull Christian Horner. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|28. feb 2024 o 17:05 (aktualizované 28. feb 2024 o 18:10)

Interné vyšetrovanie skončilo v prospech šéfa Red Bullu.

BRATISLAVA. Trvalo to síce takmer mesiac, no napokon padlo pred štartom novej sezóny formuly 1 očakávané a veľmi dôležité rozhodnutie.

Christian Horner zostáva vo svojej funkcii po tom, čo interné vyšetrovanie nepreukázalo jeho vinu v kauze o údajnom nevhodnom správaní.

Šéf tímu Red Bull Racing mal posielať nevhodné fotky svojej kolegyni, pričom holandský denník De Telegraaf písal, že disponuje aj dôkazmi.

"Komunikácia cez WhatsApp medzi zamestnankyňou Red Bullu a Hornerom, ktorú videl aj De Telegraaf, obsahuje aj fotografiu, ktorú zhotovil Horner. Tiež jej dlhodobo posielal správy so sexuálnym podtónom," uviedol.

Deň pred štartom sezóny 2024 je však situácia uzavretá v prospech Hornera.

"Nezávislé vyšetrovanie obvinení, ktoré boli vznesené voči pánovi Hornerovi, je ukončené. Red Bull potvrdzuje, že sťažnosť bola zamietnutá.

Sťažovateľ má právo odvolať sa. Vedenie tímu je však presvedčené, že vyšetrovanie bolo spravodlivé, dôsledné a nestranné," píše sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti Red Bull GmbH.

Stanovisko, no žiadne detaily

Televízia Sky Sports už skôr informovala, že dokument v prípade Hornera má viac ako sto strán. Viaceré strany volali po transparentnom vyšetrení, no jedinou oficiálnou správou je vyhlásenie o nevine šéfa Red Bullu.

"Správa z vyšetrovania je dôverná a obsahuje súkromné informácie jednotlivých strán, ako aj tretích subjektov, ktoré asistovali pri vyšetrovaní.

Z úcty k všetkým zúčastneným sa preto nebudeme k veci ďalej vyjadrovať. Red Bull sa bude aj naďalej usilovať o dodržiavanie najvyšších pracovných štandardov," píše sa ďalej v spomenutom vyhlásení.

Keďže neboli prezentované žiadne detaily, naďalej vzniká priestor pre teórie, ktoré spochybňujú konečný verdikt vyšetrovania.

Krátko pred tým sa k tejto téme vyjadril aj Eddie Jordan.

Vlastník niekdajšieho tímu F1, v ktorého monoposte debutoval Michael Schumacher v "kráľovnej motošportu", pochybuje o tom, že sa nič nestalo.

"Zažil som veľa nesprávnych rozhodnutí, ale situácia v Red Bulle je najabsurdnejšia, akú som kedy videl. Samozrejme, platí prezumpcia neviny.

Vážne si však niekto myslí, že si tie obvinenia zamestnankyňa vymyslela?," uviedol Jordan, ktorého cituje aj web Fox Sports.

Pre tím je Horner veľmi dôležitý

Horner sa minulý týždeň zúčastnil aj predsezónnych testov v Bahrajne a za boxovým múrikom Red Bullu bude sedieť aj počas sobotnej Veľkej ceny.

V pozícii šéfa tímu je od roku 2005 a doviedol ho k doposiaľ siedmim jazdeckým a šiestim konštruktérskym titulom. Okrem Verstappena zažil v Red Bulle víťaznú éru so ziskom štyroch titulov v sérii Sebastian Vettel.

Šéf tímu Red Bull Christian Horner.
Šéf tímu Red Bull Christian Horner. (Autor: REUTERS)

Na tradičnej tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny novinári smerovali svoje otázky ohľadne vtedy prebiehajúceho procesu aj na Verstappena.

"Christian Horner je pre tím veľmi dôležitý, inak by v tejto pozícii nebol tak dlho. Ak šéf tímu chýba na jedných alebo dvoch pretekoch, veľa sa toho nestane, pretože každý vie, čo má robiť v krátkodobom horizonte.

Iné je, keby tu už nebol, ale takto neuvažujeme. Držíme spolu, dôverujem tomu procesu a dúfam, že sa to čoskoro vyrieši. Ja sa sústredím na výkon seba a auta," povedal trojnásobný majster sveta.

"Red Bull urobil týmto vyhlásením hrubú čiaru za celou záležitosťou. Christian Horner v tejto veci vždy tvrdo popieral akúkoľvek vinu.

Považujem to za veľmi kurióznu kauzu, pretože sme nevedeli žiadne fakty a v súvislosti s tým sme počuli veľa klebiet. Uvidíme, či z toho ešte niečo vypadne z tretích strán," hovorí komentátor Sky Sports Martin Brundle.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Red Bull urobil hrubú čiaru. Horner je v suchu, ale o jeho nevine sa stále pochybuje