Florbal na olympiáde? Ak by sa konala vo Švédsku, bola by to bomba

Slovenská florbalová reprezentácia mužov.
Slovenská florbalová reprezentácia mužov. (Autor: SITA)
Patrik Fotta|5. aug 2021 o 18:00

Zvládneme aj pandémiu, vraví prezident Slovenského zväzu florbalu.

Popularita tohto športu najmä u mladej generácie neustále rastie. Florbal patrí medzi najmladšie kolektívne športy na svete. Je podobný hokeju. Jeho výhodou je však omnoho menšia finančná náročnosť.

S novým šéfom Slovenského zväzu florbalu MARTINOM KOPEJTKOM, ktorý dlhé roky pôsobil vo vedení klubu Florko Košice, sme sa rozprávali aj o tom, kedy by sa mohol florbal objaviť na olympijských hrách, čo sa robí pre zvyšovanie jeho úrovne a ako dlho potrvá, kým budú na Slovensku prví profesionálni florbalisti.

Na olympiáde v Tokiu malo premiéru päť nových športov. Nakoľko je reálne, aby sa pod piatimi kruhmi v budúcnosti súťažilo aj vo florbale?

Medzinárodná florbalová federácia sa výrazne usiluje o to, aby bol florbal zaradený medzi olympijské športy. Deje sa to predovšetkým umiestnením svetových šampionátov do krajín ako sú Japonsko či Nový Zéland. Je potrebné čo najviac zapájať krajiny, ktoré majú vplyv pri zaraďovaní nových športov na OH.

Martin Kopejtko
Martin Kopejtko (Autor: archív M.K.)

Napríklad začiatkom budúceho roka sa konajú svetové hry v Amerike, kde bude florbal ako ukážkový šport. Z našej strany robíme všetko pre to, aby sa florbal podobne prezentoval na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici, ktorý sa má konať na budúci rok.

Viete si predstaviť florbal skôr na letnej alebo zimnej olympiáde?

Ide o univerzálny šport. Môže sa hrať v klimatizovaných halách a z toho hľadiska je jedno, či by sa hralo v zime alebo v lete. V tom problém nevidím. Osobne považujem za dôležitejšie niečo iné.

Čo?

Je nesmierne dôležité, v ktorej krajine v rámci OH bude florbal zaradený ako ukážkový šport. Ide o vytvorenie pozitívneho tlaku na Medzinárodný olympijský výbor. Z hľadiska prezentácie je podstatné, aby sa florbal prvýkrát ukázal v krajine, kde má silné zázemie a históriu.

Môžete uviesť konkrétny príklad?

Ak by bol florbal ako ukážkový šport na zimnej olympiáde, ktorá by sa konala vo Švédsku, bola by to bomba. Rovnako, ak by boli letné OH napríklad v Česku či vo Švajčiarsku. V týchto krajinách by sa vytvorila silná masová kulisa. Správne načasovanie teda hrá významnú rolu.

Do funkcie prezidenta florbalového zväzu ste boli zvolený pred troma mesiacmi. Čo sú pre vás hlavné priority v rámci rozvoja florbalu na Slovensku?

Je ich veľa. Aktuálne som väčšinu svojho času a energie vložil do návštevy jednotlivých regiónov z celého Slovenska, kde mapujem situáciu v kluboch po korone. Absolvoval som dokopy asi 35 stretnutí v rôznych kútoch krajiny. Nikde som nenašiel zvesené hlavy ani som nepočul pesimistické reči o tom, že sa nepodarí začať ďalšiu sezónu.

Aké sú najväčšie výzvy v blízkej budúcnosti?

Prišli sme s myšlienkou pilotného projektu Slovenského pohára, kde sme zapojili tímy z mužskej extraligy a z I. ligy. Je to ideálna príležitosť na prípravu na novú sezónu. Veríme, že to rozbehne florbal na extraligovej úrovni, ktorý pre pandémiu stál takmer dva roky.

Pripravujeme aj rôzne projekty ako pomôcť novovzniknutým klubom alebo klubom, ktoré chcú otvoriť nové vekové kategórie. Ide najmä o zmiernenie členských poplatkov a podobne. Ďalší balík peňazí sme uvoľnili na projekt florbalového leta prostredníctvom kempov.

Najlepší florbalista Slovenska posledných rokov Michal Dudovič (vľavo).
Najlepší florbalista Slovenska posledných rokov Michal Dudovič (vľavo). (Autor: SITA)

Potom je tu reprezentácia. Najbližšia akcia, ktorá nás čaká, sú majstrovstvá sveta juniorov v Brne koncom augusta. S tým súvisí zvýšená intenzita reprezentačných zrazov, čo by malo aspoň čiastočne vykompenzovať skrátenú sezónu.

Veľkú prioritu má aj podujatie 6-nations Cup (Pohár šiestich národov), ktorý by sa mal konať na jeseň v Trenčíne. Prvýkrát by sa mal uskutočniť naraz na jednom mieste v oboch kategóriách mužskej aj ženskej.

Ste veľkým zástancom vybudovania florbalových akadémií. Kde by mali vzniknúť a ako by mali fungovať?

Na začiatok by mali vzniknúť v Bratislave a postupne sa rozšíriť do stredného a východného Slovenska. Cieľom je aby sa mali najlepší hráči z jednotlivých klubov kam posunúť. Samozrejme len za predpokladu, že sa nepodarí dať im dostatočný priestor a príležitosť sa zdokonaľovať vo svojom meste.

Kedy dôjde k profesionalizácii florbalu na Slovensku z pohľadu hráčskych zmlúv?

Treba si uvedomiť, že florbal je historicky veľmi mladým športom. Aby boli hráči platení za svoje výkony, musí prejsť ešte veľa rokov. Na druhej strane vnímam profesionalizáciu zo strany klubov, ktoré sa snažia pripravovať sprievodný program k zápasom a vytvárať akúsi pridanú hodnotu pre divákov.

Samozrejme mojím cieľom je, aby sme dospeli do štádia, že v kluboch budú profesionálni tréneri, ktorí by boli riadne platení. Je potrebné ich motivovať, pretože záujem detí o tento šport je obrovský a o mladé talenty nie je núdza.

Dôležité je, aby bývalí hráči ostávali na Slovensku pôsobiť v kluboch či už na trénerských, funkcionárskych alebo rozhodcovských pozíciách. Otázne je, či dokáže zväz reálne ohodnotiť prácu trénerov a nájsť prostriedky aby ich aj zaplatil.

V akej finančnej kondícii je florbalový zväz? S akým rozpočtom pracujete?

Rozpočet je tvorený príjmom z viacerých zdrojov. Najväčšou položkou je financovanie od štátu, nasledujú prostriedky získané od klubov a napokon sú to partneri a sponzori. Zväz je momentálne v stave, že dokáže ustáť aj náročné obdobie, ktoré priniesla pandémia.

Máme informácie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, že pre nasledujúcu sezónu by mala byť zachovaná čiastka, ktorá je vypočítaná na základe počtu členov v jednotlivých zväzoch.

Miernym pozitívom z finančného hľadiska bolo, že pre pandémiu sa viaceré plánované akcie neuskutočnili a teda financie, ktoré na nich boli v minulom období vyčlenené, sa podarilo zachovať. Tieto prostriedky boli ďalej prerozdelené klubom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Florbal na olympiáde? Ak by sa konala vo Švédsku, bola by to bomba