Vyhrali štvrtú ligu, nepostúpili. Bolo to ťažké rozhodnutie, odkazuje Pellegríni

Radosť po výhre v štvrtej lige.
Radosť po výhre v štvrtej lige. (Autor: FK Sitno)
Ivan Mriška|28. jún 2022 o 16:59

V tíme majú bývalých ligistov. Prečo sa Banská Štiavnica prihlásila do nižšej súťaže?

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Vyhrali IV. ligu Juh a dostali právo postupu do najvyššej regionálnej súťaže - Majstrovstiev regiónu. Futbalisti Banskej Štiavnice však po reorganizácii budú hrať v V. lige Juh.

„Na podanie prihlášky bol veľmi krátky čas, k dispozícii sme mali málo priestoru. Bolo to nesmierne ťažké rozhodnutie, no rozhodli sme sa zostať v súťaži, ktorú sme hrali minulý rok,“ uviedol športový riaditeľ FK Sitno Banská Štiavnica Lukáš Pellegríni.

Na prvom mieste sú peniaze

Bývalý kapitán Pohronia sa s neprihlásením do vyššej súťaže vyrovnával ťažko. Zvíťazil však triezvy pohľad na vec.

„Rozhodnutie sa bije s mojou povahou. Som človek, ktorý stále ide za svojím cieľom, chce ísť vyššie a vyššie. Vo všeobecnosti je čudné, že mužstvo, ktoré vyhrá súťaže, nejde hore.

Odmalička ma učili, že život je o tom, keď sa otvárajú dvere, treba to využiť. Dnes však šport nie je o činnosti, ale v prvom rade o peniazoch,“ opísal dôvod neprihlásenia do Majstrovstiev regiónu.

„Celú sezónu sme boli na čele a zaslúžili sme si ísť hore. Chápem preto, že niektorí chlapci sú sklamaní. Po ekonomickej stránke však na to nemáme. Dnes sa veľmi ťažko hľadajú sponzori a nik si nevezme na zodpovednosť, keď to skončí katastrofou,“ dodal Pellegríni, ktorý je i trénerom hlavného tímu.

Neohrozia deti

O neprihlásení do vyššej súťaže rozhodol okrem športového riaditeľa aj prezident klubu.

„Týždeň sme diskutovali a dospeli sme k ťažkému, no zodpovednému rozhodnutiu. Žijeme v ťažkej dobe a nie je vízia lepšej, preto si nedovolíme ohroziť chod klubu. Nefungujeme len na A mužstve, ale vyváženou súčasťou klubu je mládež. Nedovolíme si vložiť všetko do áčka a ohroziť deti,“ vysvetlil.

V Banskej Štiavnici hrajú bývalí ligisti ako Ľubomír Urgela, Patrik Jacko či Lukáš Tesák. Podľa športového riaditeľa je však káder na tretiu ligu úzky.

„Je tu možnosť umelo platiť štyroch – piatich žoldnierov a domáci by nemali nič. S tým sa však rozhodne nestotožňujem. Chcem, aby sme motivovali domácich chlapcov. Nie, aby boli odmeňovaní raz za čas, ale systematicky. Pretože si to zaslúžia,“ tvrdí.

FK Sitno aktuálne pracuje na doplnení kádra. Hráčmi, ktorí sú ochotní hrať za cestovné.

„Dnes z druhej dorasteneckej ligy príde chlapec, ktorý nemá kvalitu a chce hneď veľké peniaze. Za našich čias to bolo inak a bolo to správne.

V našom klube fungujeme pod mottom: Bavíme sa futbalom. Ak by sme sa aktuálne prihlásili do Majstrovstiev regiónu, krédo by sme pošliapali. Aj preto viem, že sme sa rozhodli správne,“ povedal Pellegríni.

Hľadajú sa noví sponzori

Bývalý fortunaligový hráč a dnes športový riaditeľ verí, že ekonomická situácia v FK Sitno Banská Štiavnica sa v blízkej dobe zlepší. A potom sa bude uvažovať o vyššej súťaži.

„S tými sponzormi, ktorých aktuálne máme, by sme v prípade postupu išli do veľkého rizika. Všetci majú moju obrovskú úctu a vďaku za to, že v tak ťažkej dobe myslia na rozvoj športu a podporujú futbal.

Dúfam, že sa nám v blízkej dobe podarí presvedčiť aj ďalších partnerov, ktorí podporia náš klub a vstúpia do neho. Aby sme futbal robili ešte lepšie,“ uzavrel športový riaditeľ FK Sitno Banská Štiavnica Lukáš Pellegríni.

Stanovisko prezidenta FK Sitno (bez redakčných úprav)

V posledných dňoch sme boli nútení sa rozhodnúť v akej súťaži chceme pokračovať ako „A“ mužstvo.

Som nesmierne hrdí na chalanov, ktorí dokázali vyhrať piatu ligu a následne aj tú štvrtú. Za to im patrí obrovská vďaka.

Náš úspech bol postavený na dobrom kolektíve. Na družstve, ktoré dokázalo vytvoriť výbornú atmosféru v kabíne a na ihrisku. Zomknúť sa a zabojovať, ale hlavne baviť sa futbalom.

Po zhodnotení všetkých faktorov: personálnych, ekonomických, technických. Sme sa rozhodli zotrvať v IV. Lige skupina JUH. Verte nám, že to rozhodnutie sa nerodilo ľahko.

V každom z nás sa bije srdce s rozumom. Srdce, ktoré chce bojovať a vyhrávať. Rozum, ktorý vie vyhodnotiť čo všetko je za tým a čo všetko by sme boli nútení obetovať a zabezpečiť.

Spravíme maximum pre to, aby sa naše motto BAVÍME SA FUTBALOM nezmenilo na trápime sa futbalom. Chceme klub a „A“ mužstvo zastabilizovať.

Vytvárať čo najlepšie podmienky pre rozvoj štiavnického futbalu s aktuálnymi ekonomicko – personálnymi možnosťami.

Ďakujem všetkým hráčom, trénerom, partnerom a fanúšikom za ich podporu!

Miroslav Hudák ml., predseda klubu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyhrali štvrtú ligu, nepostúpili. Bolo to ťažké rozhodnutie, odkazuje Pellegríni