Finále pokazili chuligáni Slovana, po policajtoch hádzali smetné koše

Fanúšikovia Slovana počas finálového zápasu.
Fanúšikovia Slovana počas finálového zápasu. (Autor: TASR)
Pavol Spál|1. máj 2018 o 19:19

Priaznivci bratislavského klubu spôsobovali problémy.

TRNAVA. Slovan Bratislava v úvode roka informoval o prestupovej bombe, ktorá nemá na Slovensku obdobu. „Hráč takýchto parametrov prichádza na Slovensko prvýkrát v histórii,“ tešil sa z prestupu šéf Slovana Ivan Kmotrík mladší.

Najslávnejší slovenský klub kúpil z FC Bazilej 23-ročného útočníka Andraža Šporara.

„Spĺňa vysoké európske kritériá a je stabilnou súčasťou slovinskej reprezentácie. Prichádza opäť nadštandardná kvalita na úrovni vyspelých európskych líg,“ dodal Kmotrík.

Po príchode do Slovana sa trápil

V médiách z oboch strán kolovala suma okolo dvoch miliónov eur, čo by bol rekord slovenskej ligy.

Podľa slovinského servera sportklub.si by mal mať Šporar aj rekordný plat okolo 60-tisíc eur mesačne.

Slovinec však v úvode svojho angažmánu absolútne nepotvrdzoval svoj potenciál. Trápil sa, nedával góly. V závere však naznačil, že by mohol byť pre Slovan prínosom.

V posledných štyroch zápasoch dal štyri góly. A otvoril skóre aj vo finále Slovnaft Cupu proti Ružomberku.

Vysoký Slovinec sa presadil hlavou, keď mu asistoval Maročan Moha.

Druhý gól dal Slovan v úvode druhého polčasu, keď sa presadil Bulhar Vasil Božikov. Tiež hlavou. Priamo z rohového kopu mu prihral Maďar David Holman. Ten istý hráč pridal tretí gól Slovana.

Pozrite si momentky z finále Slovnaft Cupu 2017/2018 Slovan Bratislava - Ružomberok: fotogaléria

17.5.2018

Fanúšikov upokojovali Vittek i Kmotrík

Futbal vo finále národného pohára však zostal v tieni vyčíňajúcich chuligánov Slovana. Po treťom góle jeho fanúšikovia zahádzali trávnik pyrotechnikou. Hlásateľ na štadióne ich niekoľkokrát márne upozorňoval, že ak neprestanú, ich sektor bude vyprázdnený.

Nedali si povedať. Rozhodca v 62. minúte zápas prerušil. Na svetelnej tabuli stopli čas na niekoľko minút, ako to býva v hokeji.

Kmotrík mladší šiel osobne fanúšikov upokojiť aj s kapitánom Borisom Sekuličom či útočníkom Róbertom Vittekom. Zabralo to iba na chvíľu.

O pár minút fanúšikovia Slovana opäť použili pyrotechniku. A rozhodca opäť prerušil zápas. Hlásateľ znova upozornil fanúšikov, že rozhodca ukončí zápas. Márne.

Vzápätí sa z reproduktorov ozvalo, že sektor fanúšikov Slovana bude vyprázdnený. Do sektora potom vbehli policajti. Chuligáni do nich hádzali smetné koše. Zápas sa dohrával bez nepoučiteľných fanúšikov Slovana.

Po dvoch prerušeniach tempo zápasu upadlo.

Zrejme sa bude hrať baráž o Európsku ligu

Slovan vyhral Slovenský pohár už pätnásty raz, čo sa nikomu pred ním nepodarilo. Víťaz získal prémiu 50-­tisíc eur, zdolaný finalista 20-tisíc.

Slovan si zaistil miestenku v predkole Európskej ligy UEFA 2018/2019 a okrem toho sa predstaví v zápase o Československý superpohár, ktorý sa po vlaňajšej premiére v Uherskom Hradišti bude tento rok konať na Slovensku.

Šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa pochválil, že záujem fanúšikov o národný pohár každý rok rastie. „Tento ročník sme už pred finále prekročili hranicu 104-tisíc divákov.“

Finále v Trnave sledovalo priamo 4405 divákov.

Víťazstvo Slovana zrejme bude znamenať, že Slovensko zažije baráž o Európsku ligu. Slovanisti sú totiž na najlepšej ceste obsadiť vo Fortuna lige tretie miesto, ktoré taktiež ako víťazstvo v Slovnaft Cupe zaručuje miestenku v európskych súťažiach.

Ak Slovan v lige skutočne skončí tretí, do baráže o Európsku ligu pôjdu tímy na štvrtom, piatom a šiestom mieste v skupine o titul a aj najlepší tím zo skupiny o udržanie sa.

Oficiálne stanovisko Slovenského futbalového zväzu (SFZ):

Redakcia SME prináša stanovisko bez akýchkoľvek úprav

SFZ si je vedomý udalostí, ktoré sa udiali počas finále Slovnaft Cupu. SFZ označil tento zápas za rizikový najmä z dôvodu očakávanej prítomnosti rizikových fanúšikov ŠK Slovan Bratislava. V spolupráci s Policajným zborom sme pripravili bezpečnostné opatrenia tak, aby boli čo najefektívnejšie. Pri prehliadkach pred vstupom na štadión boli zadržané osoby, najmä ženy, ktoré sa snažili vniesť pyrotechniku na tribúny aj spôsobom, ktorý je z hľadiska praktického vykonania zákona ťažko zrealizovateľný.

Po hodine hry prišlo prvýkrát v sektore fanúšikov ŠK Slovan Bratislava k použitiu pyrotechniky a k napadnutiu usporiadateľskej služby. Keďže útoky fanúšikov neprestávali, postupovali sme v zmysle zákona i športových predpisov. Prvýkrát sme zápas prerušili, upozornili sme fanúšikov, druhýkrát po použití pyrotechniky v 72. minúte sme stiahli hráčov do kabín a znova sme fanúšikov vyzývali, aby sa upokojili. Lenže prichádzali ďalšie útoky na usporiadateľskú službu, a tak polícia prevzala kompetencie a pristúpila k vytlačeniu fanúšikov ŠK Slovan Bratislava z ich sektora.

Následne po vyprataní sektora sa pokračovalo v zápase bez incidentu. Niekoľko fanúšikov bolo zadržaných. SFZ situáciu vyhodnocuje spoločne s políciou a keď budú jasné všetky fakty a čísla, budeme verejnosť o výsledkoch informovať. Incident, ktorý sa odohral, a aj samotný fakt, že sme museli vypratať sektor s fanúšikmi, nás mrzí, ale nemali sme inú možnosť, keďže sme chceli, aby zvíťazil šport a futbal a aby sa o výsledku nerozhodovalo za zeleným stolom, ale na ihrisku. SFZ je pripravený poskytnúť stanovisko Disciplinárnej komisii SFZ a niesť zodpovednosť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Finále pokazili chuligáni Slovana, po policajtoch hádzali smetné koše