Polášek: Keď sme zdolali svetové jednotky, začal som veriť v grandslam

Rajeev Ram (vpravo) a Joe Salisbury (druhý vpravo) blahoželá k víťazstvu slovensko-chorvátskej dvojici Filip Polášek (druhý vľavo), Ivan Dodig (vľavo) po finále Australian Open 2021.
Rajeev Ram (vpravo) a Joe Salisbury (druhý vpravo) blahoželá k víťazstvu slovensko-chorvátskej dvojici Filip Polášek (druhý vľavo), Ivan Dodig (vľavo) po finále Australian Open 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. feb 2021 o 09:00

Čo hovorí slovenský tenista na výhru na Australian Open?

MELBOURNE. Po zisku titulu na prestížnom turnaji Masters 1000 v Cincinnati v lete 2019 začal veriť, že by raz mohol byť grandslamový šampión.

Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom vtedy vo finále zdolali svetové deblové jednotky Kolumbijčanov Juana Sebastiana Cabala s Robertom Farahom.

Pred reštartom kariéry v roku 2018 sa Polášek na grandslamoch dostal najďalej do štvrťfinále.

"Neuveril by som, keby mi niekto povedal, že raz vyhrám grandslam. Až keď som začal hrať s Ivanom a vyhrali sme finále v Cincinnati, vtedy som uveril, že by sa to mohlo podariť.

Dokonca ani predtým po semifinálovej účasti vo Wimbledone v júli 2019 som tomu neveril. Tam to bolo ako rozprávka. Prišiel som do Londýna úplne bezstarostne. Ale potom prišiel tlak, že musíme ukázať, že máme na to byť top," uviedol čerstvý deblový šampión Australian Open pre akreditované médiá.

Suverénne až k trofeji

Počas spanilej jazdy v Melbourne stratili s Dodigom iba dva sety. V semifinále otočili zápas proti turnajovým dvojkám Chorvátom Nikolovi Mektičovi s Antem Pavičom, s ktorými začiatkom roka prehrali vo finále turnaja ATP v tureckej Antalyi.

"Bol som veľmi rád, že som zlomil to semifinálové prekliatie a že sa mi na tretíkrát podarilo postúpiť do finále grandslamu," reagoval Polášek.

"Keď chce človek vyhrať grandslam, ide tam už s takým nastavením. Každý turnaj, na ktorý s Ivanom teraz ideme, chceme vyhrať. Na každom patríme do okruhu favoritov. To, že sme to dokázali, je úžasná vec.

Veľká vďaka nepatrí iba mne a Ivanovi, ale celému nášmu tímu a rodine. Všetci nás podporovali, v noci sledovali zápasy a som rád, že sme to dokázali aj za nich," dodal.

Vyhrali hru mačky s myšou

Vo finále proti obhajcom titulu Britovi Joeovi Salisburymu a Američanovi Rajeevovi Ramovi podali Polášek s Dodigom najlepší výkon na turnaji. Súperov jasne prevýšili na returne, vypracovali si množstvo brejkbalov a dva z nich premenili.

Britsko-americký tandem sa snažil niečo na nich vymyslieť, skúšal podania na "téčko" i von z dvorca, no Polášek s Dodigom mali na všetko odpoveď.

"Vyskúšali toho naozaj veľa, za to im určite patrí kredit. Musím povedať, že hrali snáď všetky variácie servisov, na všetky smery a vo všetkých rýchlostiach.

Výhoda bola, že keď to oni zmenili, bol som na to pripravený. Je to trošku aj o šťastí. Človek už predpokladá, že to asi zmenia. Nepriamo som ich tlačil do pozícií, že toto ste ešte nevyskúšali, tak to potom zaradili a ja som to čakal. Bola to taká hra na mačku a myš," opísal finále Polášek.

"Človek si to veľakrát takto predstavuje, ale ak by ma dva-trikrát nachytali na hruškách, celé by sa to mohlo rozpadnúť a vývoj stretnutia sa mohol otočiť. Bolo dôležité vydržať, mali sme šance na brejkbal, no viackrát sme to nevyužili.

Súperi boli stále v zápase, stále sa hecovali, tlak tam z ich strany bol. Stačila by jedna veľmi ľahká chyba a celé by sa to otočilo. Z našej strany to bol ale naozaj bezchybný výkon a komplikácie sme nepripustili," dodal historický prvý slovenský mužský grandslamový víťaz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Polášek: Keď sme zdolali svetové jednotky, začal som veriť v grandslam