Päť rokov nehral tenis, mal veľké bolesti. Polášek je grandslamový víťaz

Filip Polášek a Ivan Dodig.
Filip Polášek a Ivan Dodig. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|21. feb 2021 o 07:30

Polášek s Dodigom vyhrali Australian Open 2021.

MELBOURNE. "Veľa ľudí mi hovorilo, že nie je možné, aby som sa vrátil na vysokú úroveň po tom, čo som neuveriteľne dlho nehral a nesúťažil. Ale ja rád robím nemožné veci," vravel pre oficiálnu webstránku ATP Filip Polášek.

O hráčoch štvorhry, ak nepatria k úspešným aj vo dvojhre, sa toho často príliš veľa nehovorí.

O nevšednom príbehu Filipa Poláška by však mohli pokojne nakrútiť film. Dnes už prežíva svoju druhú kariéru. V nedeľu ju vyšperkoval triumfom na grandsalomovom turnaji Australian Open.

Stále mal bolesti

V roku 2013 mal 27 rokov a rozhodol sa ukončiť kariéru. Mal vtedy na konte jedenásť titulov ATP a bol aj na dvadsiatom mieste v rebríčku vo štvorhre. Tituly však pochádzali z najnižšej kategórie ATP 250.

"Počas zápasov ma začala bolieť ľavá noha. Pritom na turnajoch sa mi vtedy darilo. Lenže pre bolesti som nemohol dobre podávať.

Bol som aj u lekárov, ale na nič neprišli. Keď som odohral viac zápasov, bolo to horšie," opisoval Polášek v minulosti v rozhovore pre SME.

Bolesti sa mu neustále zhoršovali a tak sa rozhodol po sezóne 2013 ukončiť kariéru. "Nechcel som čakať na klinickú smrť a prežívať len na challengeroch," vysvetľoval.

Neskôr zistil, že problémom je chrbtica, tvorili sa mu výrastky a tie mu tlačili na nervy. 

Skúšal pozíciu trénera. Koučoval austrálskeho tenistu, ktorý sa pohyboval na menších turnajoch. 

"Po deviatich či desiatich mesiacoch som musel prestať. Bolesť nebola o nič menšia, ako keď som hrával. Hovoril som si, že to nemá cenu," vravel pre ATP.

Problémy mu dokonca robilo aj športovanie pre zábavu. Skúšal florbal. "Nemohol som v tom pokračovať, bolelo to a neužíval som si to," vysvetľoval Polášek.

Mám trénovať s Bryanom? Nežartujte

V roku 2017 sa stal otcom. Cítil, že už má po kariére definitívne. V tom čase konečne začal pociťovať zdravotné zlepšenie.

Trénoval tínedžerov a zisťoval, že už necíti také výrazné bolesti. Potom navyše dostal ponuku, hrať klubové zápasy v Nemecku. Súhlasil a stále sa cítil v poriadku.

"Mám teóriu, že keď som teraz spokojný, nemenil by som nič, pretože dnes by to bolo iné. Nerobil by som trénera, nezískal by som nadhľad," hodnotil s odstupom času Polášek pre Sportnet roky, keď bol trénerom.

Potom prišlo stretnutie, ktoré bolo s veľkou pravdepodobnosťou kľúčom k tomu, že sa vrátil na kurty aj súťažne.

Na Slovensku sa pripravoval na klubové zápasy, zavolal mu tímový tréner. "Mám pre teba skvelého parťáka na pondelkový zápas. Je to Bryan," hovoril mu do telefónu. 

"Ktorý Bryan?" odpovedal Polášek. Či ide o Mikea alebo Boba, mu povedať nevedel.

Polášek bol presvedčený, že tréner si z neho uťahuje. Bratia Bryanovci sú predsa najväčšie legendy štvorhry. 

"Nevypil ten chlapík príliš veľa whiskey?" pýtal sa. Na druhý deň sa o tejto príhode rozprával s manažérkou klubu. Reagovala rovnako ako Polášek. Myslela si, že je to len vtip.

Keď však prišiel na druhý deň do klubu, tréner pokračoval. "Si pripravený zahrať si s Bryanom?" 

Neskôr sa pred ním objavil legendárny Mike Bryan. Bol na Slovensku, keďže jeho priateľka je Slovenka.

"Ide ti to dobre," hovoril mu po tréningu legendárny Američan.

Niekoľkokrát si spolu zatrénovali a zahrali. Vtedy zistil, že prvýkrát od konca kariéry už vôbec necíti bolesť. Uvedomil si, že ešte môže hrať. 

Rýchlo sa dostal medzi najlepších

Vrátil sa na okruh, začínal v júni roku 2018 na malých turnajoch.

Začal spolupracovať so skúseným Chorvátom Ivanom Dodigom. Hneď na ich druhom spoločnom turnaji vo Wimbledone 2019 prešli až do semifinále. O mesiac neskôr dokonca vyhrali prestížny turnaj Masters 1000 v Cincinnati.

"Keby ste mi povedali, že o 15 mesiacov po tomto budem víťazom turnaja kategórie Masters 1000, povedal by som, že ste sa zbláznili," vravel pre ATP.

Mimoriadne úspešnú sezónu ukončili na Turnaji majstrov. Na Australian Open 2020 prešli spolu opäť do semifinále. Potom však prišla koronakríza a zároveň zdravotné problémy oboch hráčov.

Počas prestávky po sezóne sa však obaja dali zdravotne do poriadku a hneď dosiahli ďalší veľký výsledok. Filip Polášek ako prvý Slovák postúpil na Australian Open do finále mužskej štvorhry na grandslame. 

Tesne pred finále ho navyše zastihla veľmi príjemná správa. Stal sa dvojnásobným otcom, keď jeho priateľka Karin v Bratislave porodila dcérku Olíviu Viktóriu.

A potom prišiel zápas o titul na Australian Open proti americko-britskej dvojici Rajeev Ram a Joe Salisbury. Po necelej hodine a pol zápasu sa arénou Roda Lavera v Melbourne ozval radostný výkrik Filipa Poláška, jeho spoluhráč Ivan Dodig sa prežehnal. 

Slovensko-chorvátsky pár zvíťazil. Práve Polášek bol vo finále zrejme najlepším hráčom na kurte. Navyše rodák zo Zvolena bol ten, kto zápas uzavrel úspešným podaním.

Stal sa tak prvým Slovákom v histórii s grandslamovou trofejou vo štvorhre. (Daniela Hantuchová vyhrala súťaže zmiešanej štvorhry, pozn. red.)

"Ďakujem veľmi pekne a chcem pozdraviť domov, narodila sa nám druhá dcérka," začal príhovor po zápase Polášek.

"Ďakujem každému, kto sa na tomto turnaji podieľal. Ďakujeme aj našim spolupracovníkom a rodinám, že za nami stoja v týchto ťažkých časoch," dodal.

Pre Dodiga ide už o druhú grandslamovú trofej, v roku 2015 vyhral Roland Garros. Aj on v príhovore začal najmä pripomenutím pandémie, ktorá ovplyvnila turnaj.

"Ďakujem všetkým, ktorí ste tu, sme v ťažkom období. Prosím, zatlieskajme ľuďom, ktorí celý turnaj zorganizovali," hovoril Dodig.

"S Filipom hráme spolu asi rok a užívame si to, verím, že si spolu ešte zahráme veľa turnajov," uzavrel.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Päť rokov nehral tenis, mal veľké bolesti. Polášek je grandslamový víťaz