Federič obsadil vo finále stovky šieste miesto: Bojoval som až do konca

Filip Federič.
Filip Federič. (Autor: Slovenský atletický zväz/Peter Macko)
TASR|8. aug 2023 o 21:54

Výškar Ruffíni si v osobnom rekorde vybojoval finále.

JERUZALEM. Šprintér Filip Federič obsadil šieste miesto v behu na 100 m a postaral sa ním o zatiaľ najlepšie slovenské umiestnenie na 27. juniorských majstrovstvách Európy v Jeruzaleme.

V druhý deň šampionátu si finálovú miestenku vyskákal novým osobným rekordom výškar Robert Ruffíni ml.

Bendová: Je obdivuhodné, čo Filip dokázal

Federič mal vo finále čas 10,46 sekundy (+ 0,6 m/s). Devätnásťročný šprintér je prvý Slovák, ktorý sa na ME juniorov dostal do finále stovky a len druhý v šprintérskom finále, keďže v roku 2001 v Grossete bol Ján Gajdoš piaty na 200 m.

Zvíťazil Poliak Zakrzewski (10,25 s) pred Hughesom zo Švédska (10,31) a Anyaogum z Veľkej Británie (10,34).

"Je obdivuhodné, čo Filip dokázal. Veľmi sa teším z jeho umiestenia, a vzhľadom na to, čo všetko už má v Jeruzaleme za sebou, mám radosť i z jeho dosiahnutého času," povedala pre web atletika.sk Naďa Bendová, ktorá Federiča trénuje od jeho atletických začiatkov.

"Na zajtrajšie semifinále dvojstovky ho skúsim čo najlepšie pripraviť, ale bude to boj... Keď porovnám výsledky z predošlých MEJ s tohtoročnými, jasne vidíme, akými míľovými krokmi sa šprint posúva vpred."

Federič: Bola to úžasná skúsenosť

"Môj hlavný cieľ bol postup do finále, čo sa mi podarilo, takže s tým môžem byť spokojný. Tabuľkovo som bol až siedmy a skresal som to na šieste miesto, čo je podľa mňa úžasné.

Na rozcvičke som sa cítil výborne a veril som, že sa aspoň priblížim k osobnému rekordu, ak ho nezlepším.

Samotný beh mi však veľmi nevyšiel, celkovo sa mi nepozdával. Bojoval som až do konca a z výsledku mám radosť, bola to úžasná skúsenosť," povedal Federič.

Ten potvrdil formu aj na 200 m a z rozbehov sa hladko kvalifikoval do stredajšieho semifinále. V dopoludňajšom II. rozbehu finišoval druhý za 21,33.

Ruffíni: Najlepšie skoky si nepamätám

Devätnásťročný Ruffíni ml. postúpil do finále súťaže výškarov. V popoludňajšej kvalifikácii prekonal 211 cm na prvý pokus a to ho posunulo do bojov o medaily. Pre Ruffíniho to znamenalo centimetrové zlepšenie osobáku.

Z kvalifikácie postúpil zo 7. miesta. Základ 198 cm prekonal na prvý raz, 203 cm na tretí, 207 cm na druhý a 211 cm na prvý pokus.

"Dvestotri mi dalo zabrať, cez tribúnu svietilo nepríjemne slnko, ale zachránil som sa, upokojil a povedal si 'dobre, teraz ideme skákať'. Priznám sa, že svoje najlepšie skoky si vôbec nepamätám, takže ten na dvestojedenásť musel byť jeden z tých lepších.

Rozbehol som sa, odrazil a zrazu som bol v doskočisku. Cítil som jemný dotyk latky, veď sa aj kývala, ale dúfal som, že zostane na stojanoch. Veľmi sa teším a vo štvrtok ideme znova. Budem bojovať. Myslím si, že by to ešte mohlo ísť celkom vysoko," povedal pre atletika.sk.


Rebecca Slezáková skončila v behu na 100 m prekážok v semifinále. V prvom z dvoch finišovala siedma časom 13,53 sekundy, čo na finálovú účasť nestačilo.

Celkovo ju klasifikovali na 13. mieste. Slezáková už ráno absolvovala rozbeh na 400 m prekážok a rovnako ako Rebeka Žibritová postúpila do stredajšieho semifinále.

V II. rozbehu finišovala Slezáková štvrtá za 59,97 sekundy a po siedmy raz v kariére pokorila jednominútovú hranicu. Žibritová si časom 59,74 o šesť stotín zlepšila osobný rekord.

Po semifinálovej účasti na 100 m sa Delii Farajpourovej nepodarilo prebiť do finále dvojstovky. V II. rozbehu finišovala šiesta za 24,69.

ME juniorov v atletike 2023

Juniorky:

200 m - rozbehy: 16. Delia Farajpourová 24,69 s (nepostúpila do finále, 6. v II. rozbehu)

100 m prek. - semifinále: 13. Rebecca Slezáková 13,53 s (nepostúpila do finále, 7. v I. semifinále)

400 m prek. - rozbehy: 13. Rebeka Žibritová 59,74 - osobný rekord (postúpila do semifinále, 4. v III. rozbehu), 15. Rebecca Slezáková 59,97 (postúpila do semifinále, 4. v II. rozbehu)

Juniori:

100 m - finále: 6. Filip Federič 10,46 s

200 m - rozbehy: 10. Federič 21,33 s (postúpil do semifinále, 2. v II. rozbehu)

Výška - kvalifikácia: 7. Róbert Ruffíni ml. 211 - osobný rekord (postúpil do finále, 4. v A-skupine)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Federič obsadil vo finále stovky šieste miesto: Bojoval som až do konca