10.08.2024 08:00
Deň 15
Minúta po minúte
Live

(Ne)kultúra na olympijských štadiónoch? Niektorí športovci sa sťažujú na fanúšikov

Športovci pripravujúci sa na beh 110 m cez prekážky.
Športovci pripravujúci sa na beh 110 m cez prekážky. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|10. aug 2024 o 07:30

Na olympiáde sa objavilo aj vypískanie národnej hymny.

PARÍŽ. Mexická skokanka do vody Aranza Vázquezová nezvládla jeden zo semifinálových skokov z trojmetrovej dosky na OH 2024. Tento skok ju de facto stál finále, keďže sa jej strata na kvalifikačné bodové hodnoty sa razom navýšila do nedostihnuteľných hodnôt. 

Keď dopadla do vody, zanechala za sebou veľký šplech. Išlo o jej štvrtý skok, dvojité salto. 

Dvadsaťjedenročná skokanka potom čakala niekoľko minút, než prišiel výsledok. Rozhodcovia jej zaň neudelili ani bod.

Tréner povedal, že bola zlomená a okamžite chcela odísť. Po skoku sa rozhodla podať žiadosť o opakovaný pokus pre príliš veľký ruch pri bazéne. Fanúšikovia ju vraj vyrušili, krátko po hvizde rozhodcu počula zvuk z tribún, ktorý ju vyviedol z koncentrácie. To ju údajne malo stáť dobrý skok.

O všetkom informoval jej kouč. Sama odmietla predstúpiť pred médiá, zvlášť potom, čo jej sťažnosť a žiadosť o opakovaný pokus zamietli.

Olympijské centrum vodných športov bolo počas celých hier plné nadšených fanúšikov, ktorí vyrušovali aj niektorých súťažiacich v iných disciplínach. 

Aj fenomenálna 17-ročná Číňanka Čchuan Chung-čchan, ktorá v skokoch do vody v Paríži získala už dve zlaté, sa vyjadrila, že je síce šťastná z takého počtu priaznivcov na tribúnach, ale aj ju samú ich správanie mierne znervóznilo a bola by radšej, keby sa utíšili v momente, keď súťažiaci potrebujú koncentráciu pred svojím skokom. 

Návrat k starým zvykom 

Tisícky fanúšikov na olympiáde sú pre mnohých športovcov novinkou. A to aj tých, ktorí na hrách neštartujú po prvý raz. 

V Tokiu pred tromi rokmi stále platili prísne obmedzenia pre pandémiu Covidu-19. Atmosféra, na ktorú bol svet zvyknutý, v Japonsku chýbala.

Rok 2024 sa nesie v znamení návratu do starých koľají. Hrá hlasná hudba, z tribún sa ozývajú výkriky i nadšený potlesk. 

Záujem o hry je vysoký. Organizátori naladili ľudí na športový sviatok dostatočne, o čom svedčí aj 10 miliónov predaných vstupeniek. 

Mnohí športovci sa vyjadrili o atmosfére s nadšením. Kanadská plavkyňa Summer McIntoshová vyhlásila, že jej búrlivá atmosféra pomáha. Najrýchlejší muž planéty Noah Lyles si divákov a pozornosť ako správny šoumen nevie vynachváliť. Gymnastka Ellie Blacková tvrdí, že fanúšikovia síce znamenajú zvýšený tlak, ale olympijská atmosféra je “magická”. 

Našli sa však aj takí, ktorí upozorňujú na nevhodné správanie fanúšikov.

Medailistky z kladiny na OH 2024, zľava Zhou, D'Amatová a Espositová.
Medailistky z kladiny na OH 2024, zľava Zhou, D'Amatová a Espositová. (Autor: TASR/AP)

Nežiadúce utišovanie 

Gymnastky súťažiace na kladine napríklad označili atmosféru za zvláštnu. Patrí medzi ne aj Simone Bilesová, historická velikánka. 

Vo finále disciplíny sa niektorí diváci podujali “pomôcť” športovkyniam tým, že keď začali svoje vystúpenie, snažili sa utíšiť publikum či dokonca samotné športovkyne. Podľa nej to malo na ňu aj jej konkurentky neželaný vplyv.

"Bolo to naozaj divné a trápne, takéto niečo nemáme rady. Nikomu z nás sa to nepáčilo," povedala slávna Američanka potom, čo zostala bez medaily.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»(Ne)kultúra na olympijských štadiónoch? Niektorí športovci sa sťažujú na fanúšikov