Zo Superligy vystúpilo už deväť klubov. Juventus priznal prehru

Milan Škriniar (vľavo) so svojimi spoluhráčmi z Inter Miláno.
Milan Škriniar (vľavo) so svojimi spoluhráčmi z Inter Miláno. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA, Sportnet|21. apr 2021 o 10:25 (aktualizované 22. apr 2021 o 15:10)

Za Superligu stále bojuje Real Madrid.

Správu aktualizujeme...

MILÁNO. Atlético Madrid a Inter Miláno oficiálne potvrdili, že odídu z projektu futbalovej Európskej Superligy (ESL). Španielsky a taliansky klub, v ktorom pôsobí aj Slovák Milan Škriniar, sa pridali k šiestim anglickým tímom, ktoré to spravili už predtým.

Najnovšie projekt opustilo talianske AC Miláno. Stalo sa už deviatym tímom spomedzi dvanástky zakladajúcich členov, ktorý z projektu odišiel.

V projekte zostali už len španielske tímy Real Madrid a FC Barcelona a taliansky Juventus. Predseda Turínčanov Andrea Agnelli však už vyhlásil, že Superliga nemá po týchto udalostiach budúcnosť a nevznikne.

Na otázku, či ku vzniku Superligy môže dôjsť aj po týchto informáciách, uviedol pre Sky Sports: "Ak mám byť úprimný a otvorený, evidentne to tak nie je."

Portál však informoval, že Real Madrid stále za Superligu bojuje. Projekt sa začal rozpadať po tom, ako sa naň zniesla obrovská vlna kritiky zo všetkých strán.

V utorok v noci sa rozhodla skončiť šestica z Premier League Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur. V stredu odstúpili ďalšie dva kluby.

Inter aj Atlético vypočuli fanúšikov

"FC Internazionale Miláno potvrdzuje, že klub už nie je súčasť projektu Superligy. Vždy sme odhodlaní poskytnúť fanúšikom najlepší futbalový zážitok a inovácie, inklúzia je súčasť našej DNA od nášho vzniku.

Naše vzťahy so všetkými zainteresovanými stranami zamerané na zlepšenie futbalového odvetvia sa nikdy nezmenia. Inter verí, že futbal musí mať záujem neustále zlepšovať súťaže, aby si v rámci finančnej udržateľnosti zachoval fanúšikov na celom svete.

S touto víziou sa tešíme na spoluprácu so všetkými zainteresovanými stranami pre budúcnosť športu, ktorý milujeme," uvádza sa v stanovisku Interu.

Atlético sa rozhodlo formálne oznámiť svoj koniec v projekte po stredajšom rokovaní správnej rady klubu:

"Atlético Madrid sa minulý pondelok rozhodlo pripojiť k tomuto projektu v reakcii na okolnosti, ktoré dnes už neexistujú. Pre klub je nevyhnutná harmónia medzi všetkými skupinami, ktoré tvoria našu rodinu, najmä našimi fanúšikmi."

Toto rozhodnutie podporili hráči i tréner Diego Simeone.

"Vedel som, že klub rozhodne, čo je pre klub najlepšie. Všetci sa zhodneme, že takýto verdikt je najlepšie riešenie. Futbal patrí všetkým ľuďom.

Kým sme sa stali hráčmi alebo trénermi, boli sme tiež fanúšikovia. A o nich ide v prvom rade," vyhlásil Simeone pre španielske média. 

Koeman súhlasí s Piquém 

Tréner FC Barcelona Ronald Koeman sa priznal, že vedel o plánovanom vstupe klubu do projektu európskej Superligy.

"Prezident klubu Joan Laporta sa o tom so mnou rozprával. Nie som hovorca klubu, moja práca je pripraviť mužstvo na zápasy. Musíme si počkať, ako sa to vyvinie.

Chceme vždy iba to najlepšie pre náš klub, ale keď niekto môže hovoriť o tejto téme, tak je to prezident," citoval portál Sky Sports slová Koemana.

Tiež povedal, že plne súhlasí s tweetom svojho zverenca, obrancu Gerarda Piquého.

Ten na sociálnej sieti k vzniku Superligy napísal: "Futbal je pre fanúšikov. Dnes ešte viac ako kedykoľvek predtým."

Juventus si uvedomuje nereálnosť projektu

V stredu popoludní vydalo oficiálne stanovisko aj AC Miláno: "Akceptovali sme pozvanie na účasť v projekte Superligy s úprimným úmyslom vytvoriť najlepšiu možnú európsku súťaž pre futbalových fanúšikov na celom svete a v najlepšom záujme klubu a našich vlastných priaznivcov.

Zmena nie je vždy jednoduchá, no evolúcia je nevyhnutná pre pokrok a štruktúry európskeho futbalu sa počas dekád vyvíjali a menili.

Hlasy a obavy fanúšikov na celom svete k Superlige však boli jasné a AC Miláno musí citlivo reagovať na tých, ktorí milujú tento úžasný šport. Budeme naďalej tvrdo pracovať na dosiahnutí udržateľného modelu futbalu."

Po odchode deviatich tímov vydal oficiálne stanovisko aj Juventus Turín, v ktorom uviedol, že v klube sú presvedčení o "športovej oprávnenosti Európskej Superligy", no sú si vedomí, že za súčasnej situácie je jej dokončenie v pôvodnej podobe nereálne.

"Juventus si je vedomý žiadostí a ináč vyjadrených intencií niektorých klubov odstúpiť od tohto projektu, i keď neboli dokončené potrebné postupy stanovené v dohode medzi klubmi.

V tomto kontexte, i keď je Juventus presvedčený o oprávnenosti športových, obchodných a právnych predpokladov projektu, veríme, že v súčasnosti sú len obmedzené možnosti na jeho dokončenie v podobe, v akej bol pôvodne koncipovaný. Juventus je naďalej odhodlaný budovať dlhodobé hodnoty pre celé futbalové hnutie."

Šéf Juventusu zmenil názor

Prezident Juventusu Agnelli ešte v utorok večer vášnivo myšlienku Superligy obhajoval. Tvrdil, že projekt má stopercentnú šancu byť úspešný.

Uviedol to v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica.

"Medzi našimi klubmi existuje pokrvné puto, budeme pokračovať," reagoval Agnelli na otázku, či sa projekt potápa, keď už bolo známe, že sa z neho odhlásia Manchester City, londýnska Chelsea a ďalšie anglické kluby.

"Chceme iba vytvoriť najkrajšiu súťaž na svete, ktorá dokáže priniesť výrazné výhody celej futbalovej pyramíde, a to zvýšením distribúcie zdrojov do ostatných klubov. Navyše zostaneme otvorení a každý rok budeme mať k dispozícii päť miest pre ďalšie kluby," povedal Agnelli.

Rozhovor dal ešte pred rokovaním predstaviteľov Superligy v utorok neskoro večer a taliansky denník ho zverejnil v stredu.

V noci však potvrdilo odchod všetkých šesť anglických klubov a po krízovom rozhovore sa pridali aj Inter a Atlético.

"Projekt po vystúpení anglických klubov nemá význam a nemôže pokračovať. Naďalej som však presvedčený o výhodnosti zamýšľanej súťaže. Profitovali by z nej všetky úrovne futbalu. Chceli sme vytvoriť najlepšiu súťaž na svete," vyhlásil Agnelli podľa webu iDnes.cz.

Fanúšikovia označili Čecha za zradcu

"Prepískli sme to a otvorene sa ospravedlňujeme našim fanúšikom. Urobili sme chybu a sťahujeme našu prihlášku po tom, čo sme si vypočuli hlasy širšej futbalovej komunity," zareagoval Arsenal.

Vyjadril sa aj šéf Tottenhamu Daniel Levy: "Klub vyjadruje poľutovanie nad stavmi úzkosti a rozrušenia, ktoré náš rozvrh vyvolal vo futbalovej komunite."

Veľkú nevôľu s novým projektom vyjadrili aj fanúšikovia Chelsea, ktorí nechceli pred domácim zápasom proti Brightonu pustiť na štadión ani tímový autobus.

Upokojiť sa ich snažil bývalý dlhoročný brankár a súčasný technický poradca Petr Čech. Žiadal o čas, kým sa všetko vyjasní, a o uvoľnenie cesty autobusu.

"Vyriešime to. Za toto tím nemôže. Nechajte nás prejsť, ubližujete tímu," kričal Petr Čech.

Priaznivci ho však označili za zradcu.

Pred štadiónom sa ich zhromaždilo približne tisíc a protestovali transparentmi: "Odpočívaj v pokoji futbal 1863-2021", "Vytvorený chudobnými, ukradnutý bohatými", "Chceme naše chladné večery v Stoke" či "Roman, sprav správnu vec".

Na vedenie Liverpoolu zase zatlačili hráči na čele s kapitánom Jordanom Hendersonom. Nevôľu so Superligou vyjadril aj tréner Jürgen Klopp.

"Projekt Superligy sa nám nepáči a nechceme ho. Myslím si, že môžem hovoriť aj za spoluhráčov v našom tíme," napísal na sociálnej sieti Henderson.

Ospravedlnili sa viacerí majitelia 

Majiteľ Liverpool FC John W. Henry sa v stredu tiež ospravedlnil fanúšikom za snahu priviesť klub do Superligy.

"Nemusím to hovoriť, ale tento projekt by nikdy nemohol napredovať bez podpory fanúšikov. Uplynulých 48 hodín nám to ukázalo veľmi jasne. Počuli sme vás," zverejnil Henry na oficiálnej stránke Liverpoolu.

Na amerického majiteľa Liverpoolu sa obrátila veľká kritika nielen zo strany priaznivcov, ale aj z prostredia klubu:

"Pracujeme tvrdo na tom, aby bol klub lepší. Dúfam, že mi uveríte. Hoci môžeme urobiť chyby, neustále máme na mysli vaše záujmy. Ospravedlňujem sa a preberám zodpovednosť za negativitu, ktorá sa v uplynulých dňoch zosunula na náš klub."

Pridal sa aj majiteľ a predseda predstavenstva Manchestru United Joel Glazer. 

"Mýlili sme sa a chceme dokázať, že vieme dať veci do poriadku. Akceptujeme, že Superliga nebola správnou cestou. Pochopil som, že vedenie musí lepšie komunikovať s fanúšikmi, ktorí sú srdcom klubu," citovala Glazera agentúra DPA.

Tréner futbalistov Arsenalu Londýn Mikel Arteta sa tiež dočkal ospravedlnenia od majiteľa klubu Stana Kroenku za nepríjemnosti spôsobené oznámením účasti Londýnčanov v projekte Európskej Superligy.

"Majitelia majú najväčšiu zodpovednosť za chod klubu. Povedali nám, že sa ospravedlňujú za vyrušenie mužstva a že mám ich ospravedlnenie tlmočiť hráčom," citovala Artetu agentúra AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Zo Superligy vystúpilo už deväť klubov. Juventus priznal prehru