Superliga sa už rozpadá. Koniec potvrdili všetky anglické tímy

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. apr 2021 o 20:45 (aktualizované 21. apr 2021 o 00:20)

Odchod vraj rieši väčšina klubov.

LONDÝN. Necelé dva dni po tom, ako veľkokluby z troch krajín ohlásili vznik Európskej Superligy, sa špecifický projekt začína rozpadať.

Súťaž, do ktorej avizovalo vstup dvanásť tímov z anglickej Premier League, talianskej Serie A a španielskej La Ligy, si vyslúžila kritiku od fanúšikov i odborníkov.

Podľa britského BBC Sport sa dvojica anglických klubov FC Chelsea a Manchester City, ktorá sa pridala do súťaže medzi poslednými, teraz ako prvá rozhodla kapitulovať.

"Manchester City FC môže potvrdiť, že formálne začal s procedúrami vystúpenia zo skupiny, ktorá vyvíjala plány na vznik Európskej Superligy," citovala agentúea AFP z vyhlásenia klubu.

Ešte do konca dňa všetky anglické tímy, teda Manchester City, Manchester United, FC Liverpool, Arsenal i Tottenham, deklarovali na sociálnych sieťach vystúpenie z projektu. Oficiálne to nepotvrdila len Chelsea.

Protest v Londýne

Chelsea pritom bola prvým tímom, ktorý avizoval odstúpenie od plánov vstúpiť do Superligy.

Portál BBC Sport informoval, že klub pripravuje potrebnú dokumentáciu, aby mohol zo súťaže definitívne vycúvať.

Riaditeľ klubu Bruce Buck absolvoval v priebehu dňa stretnutie s hráčmi a zamestnancami klubu. Odchod zo Superligy mal už odobriť aj ruský majiteľ Roman Abramovič, píše britský The Telegraph.

"Prvá prasklina, než sa to celé rozpadne," tešil sa na sociálnej sieti Twitter bývalý futbalista a veľký kritik tohto projektu Gary Lineker.

V utorok sa pred štadiónom Stamford Bridge zhromaždilo viac ako tisíc fanúšikov Chelsea, ktorí protestovali proti účasti svojho klubu v Superlige. Emócie krotil bývalý český brankár a dnes technický poradca londýnskeho celku Petr Čech.

V napätej atmosfére bolo počuť, ako Čech žiada fanúšikov o trpezlivosť a čas. O menej ako dve hodiny mal klub oznámiť, že sa formálne pripravuje na vystúpenie z organizácie.

Končia aj šéfovia zakladateľov

Netrvalo dlho a pribudli aj reakcie ďalších tímov. Elitnú spoločnosť sa mali rozhodnúť z rovnakých dôvodov opustiť aj anglické kluby Manchester City, Manchester United a Liverpool.

Rovnaké plány majú podľa španielskych médií aj Atlético Madrid a Barcelona.

Prezident katalánskeho veľkoklubu nechce do súťaže vstúpiť bez podpory "socios", teda registrovaných fanúšikov a členov klubu, píše Goal.com.

„Bolo mi povedané, že odstupuje väčšina klubov. Atlético a Barcelona sa pridali. Americkí zakladatelia sa ešte držia, ale ktovie, ako dlho,“ napísal na Twitter šéfredaktor športovej redakcie The Times Matt Lawton.

Britský TalkSport informoval, že všetkých dvanásť zakladajúcich členov Superligy zorganizuje v najbližšom období krízové rokovanie, na ktorom má padnúť aj finálne rozhodnutie o prípadnom zrušení súťaže.

Podľa informácií spomenutého periodika súvisia aj s veľkými zmenami priamo v kluboch.

Vo vedení Manchester United končí výkonný viceprezident a predseda predstavenstva Ed Woodward, v talianskom Juventuse Turín zase prezident Andrea Agnelli.

Obaja boli dôležitými mužmi pri vzniku Superligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Superliga sa už rozpadá. Koniec potvrdili všetky anglické tímy