Tisíce detí hučali a pískali na Kamaru. Škóti ich obvinili z rasizmu

Glen Kamara fauluje Michala Sáčka v zápase Sparta Praha - Glasgow Rangers.
Glen Kamara fauluje Michala Sáčka v zápase Sparta Praha - Glasgow Rangers. (Autor: REUTERS)
Ivan Mriška|30. sep 2021 o 23:14

Sparta Praha zdolala v Európskej lige Glasgow Rangers 1:0.

PRAHA. V marci tohto roka obvinil Ondřeja Kúdelu zo Slavie Praha z rasizmu a pri odchode z ihriska ho v útrobách štadióna fyzicky napadol.

Glen Kamara nastúpil po niekoľkých mesiacoch opäť proti pražskému tímu a v zápase Európskej ligy prežíval vo štvrtok večer peklo.

Pri každom dotyku s loptou na neho zlovestne hučalo a pískalo desaťtisíc detí, ktoré sledovali duel Sparty Praha proti Glasgow Rangers.

Fínsky futbalista v službách škótskeho klubu zápas nedohral. Po druhej žltej videl aj červenú kartu.

Škóti upozorňujú na rasizmus

Pre rasistické prejavy fanúšikov v zápase 3. predkola Ligy majstrov proti Monaku mohli súboj na Letnej sledovať len priaznivci do 14 rokov. 

 „Desaťtisíc detí vyprovokovalo Kamaru, ktorý odišiel z ihriska predčasne,“ napísal sport.cz

Kamara opustil ihrisko v 74. minúte po vzdušnom súboji s Michalom Sáčkom. Najmä táto druhá žltá karta bola veľmi prísna.

Škótski novinári v prejavoch detských fanúšikov videli rasizmus a na pozápasovej tlačovej konferencii na to upozornili trénera Rangers Stevena Gerrarda.

„Nič som nepočul, sústredil som sa na hru. Treba preveriť dôkazy a riešiť to. Ak to tak naozaj bolo, som z toho smutný a sklamaný,“ vravel Gerrard.

Hučanie a piskot na Sparte vyvolal ostrú polemiku aj na sociálnych sieťach. Fanúšikovia Rangers ho kritizovali ako prejavy rasizmu, českí reagovali, že deti pískali len na Kamaru a dôvodom bol jeho konflikt s Kúdelom a nie rasizmus.

Gól Hancka potvrdili hodinky

Z tesného víťazstva 1:0 sa tešili futbalisti Sparty Praha. Zariadil ho slovenský reprezentant Dávid Hancko.

(Autor: SofaScore)

Presadil sa hlavou po rohovom kope. Gól museli potvrdiť až hodinky hlavného rozhodcu. Hancko hlavičkoval do žrde a od nej sa lopta odrazila za čiaru.

„Veľmi dôležitý zápas. Som rád, že sme ho zvládli,“ vyhlásil pražský tréner Pavel Vrba.

„Sparta mala viacej šancí. My sme ich gómlana ani nepreverili. Inkasovali sme zo štandardnej situácie, z čoho som sklamaný,“ dodal Gerrard.

Neprístojnosti na letisku

To, že zápas sa bude odohrávať v hustej atmosfére, naznačoval už prílet Škótov do Prahy.

„Prišiel si zraniť ďalšieho brankára,“ vykrikoval fanúšik na Kemara Roofa. Práve on v marcovom zápase brutálnym zákrokom knokautoval brankára konkurenčnej Slavie Praha Ondřeja Kolářa. „Už ste tu, mäsiari?“ dodal anonym.

Hráči Sparty mali na ihrisku navrch a chválili za to fanúšikov. V histórii českého futbalu sa stalo vôbec po prvý raz, čo stretnutie sledovali iba deti.

„Skvelé prostredie, hlučné, živelné. Deti ocenili každý obranný zákrok, dobrú prihrávku. Na konci si užili ďakovačku,“ píšu české médiá.

"Ďakujem UEFA, že dovolila, aby tu mohli byť deti. A ďakujem aj im, pretože pre nás vytvorili fantastickú atmosféru," povedal tréner Vrba.

Pre Spartu Praha to bol prvý trojbodový zápis v skupine. Defenzíva, na ktorej čele je Slovák Dávid Hancko, zatiaľ neinkasovala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Tisíce detí hučali a pískali na Kamaru. Škóti ich obvinili z rasizmu