V závere útočil aj maltský brankár. Bolo to hektické, uznal kouč Trnavy

Filip Twardzik a Martin Mikovič sa tešia z gólu v drese FC Spartak Trnava.
Filip Twardzik a Martin Mikovič sa tešia z gólu v drese FC Spartak Trnava. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|16. júl 2021 o 00:45

V závere zápasu sa Trnavčania strachovali o výsledok.

TRNAVA. Asi málokto čakal, že proti maltskému súperovi bude Trnava v pridanom čase zubami-nechtami brániť svoj dvojgólový náskok, kým hráči FC Mosta budú zahrávať jeden roh za druhým v snahe streliť gól, ktorý by znamenal predĺženie.

Spartak Trnava napokon zdolal FC Mosta 2:0 a postúpil do 2. kola kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy. Tam ho čaká rumunský OSK Sepsi. 

Maltskí futbalisti už v tomto roku pripravili jeden šok pre Slovákov, keď v kvalifikácii na MS 2022 uhrali v Trnave remízu 2:2.

V prvom kole kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy zase FC Mosta doma senzačne zdolal Spartak Trnava 3:2, keď po 35 minútach vyhrával 3:0.

Trnavčania v odvete odvrátili blamáž, ale mohli byť spokojní iba s výkonom v prvom polčase.

Jubilejný gól

Malťania v Trnave v prvých troch minútach zahrali dva rohové kopy, ale potom už dominovali zverenci Michala Gašparíka.

Brankár hostí po štvrťhodine hry ešte chytil šancu Saymona Cabrala, no následne ho prekvapila strela Filipa Twardzika z diaľky. Bol to jubilejný 150. gól Spartaka v európskych pohároch.

Ak by bolo stále v platnosti pravidlo o góloch na ihriskách súpera, Trnave by stačilo aj víťazstvo 1:0, takto však potrebovala pridať ďalší gól. Podarilo sa jej to po prízemnom centri Cabrala, ktorý dorážal do siete Bamidele Yusuf.

Trnava bola v prvom polčase aktívnejšia, v súbojoch dôraznejšia i rýchlejšia. Mohla pridať aj ďalšie góly.

Hostia sa osmelili

Hostia mali len ojedinelé príležitosti. Po polhodine hry pohrozil strelou nad Christ Ememe Evo, v druhom polčase hlavičkoval nepríjemne zblízka striedajúci Zachary Brincat.

Kapitán hostí Tyron Farugia, ktorý sa po prvom zápase stal slávnym aj vďaka svojej netradičnej zavalitejšej postave, najviac zaujal vtedy, keď po spracovaní lopty si sám nastrelil ruku.

Dianie na ihrisku začalo pripomínať prípravný zápas v príjemný letný podvečer, keď sa už aktéri tešia na vychladenú kofolu či pivo. Trochu rozruchu priniesol Brincat, ktorý z 18 metrov mieril vedľa.

„Pokiaľ v takomto dôležitom zápase nepridáte ďalšie góly, tretí, štvrtý, možno piaty, začnú pracovať hlavy,“ uznal kouč Spartaka Michal Gašparík.

Hektický záver

V nadstavenom čase to bolo vidieť. Ukázalo sa, že zrušenie pravidla o góloch na ihriskách súperov malo svoje opodstatnenie: Malťania pocítili svoju šancu vybojovať predĺženie.

Trnava bránila svoj náskok, za hostí pri rohových kopoch útočil už aj brankár Christoffer Mafoumbi. Jeden gól by znamenal predĺženie.

Obrana Spartaka v týchto chvíľach pôsobila rozhárane, domáci niekedy nechali hráčom súpera nepochopiteľne veľa miesta, tí to však nevyužili.

„Záver bol hektický, hostia mali šance, síce nie vyložené, ale stále to pri našej bránke horelo. Hráči sa strachovali o výsledok, neboli uvoľnení a to bolo vidieť na našom druhopolčasovom výkone,“ poznamenal Gašparík.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»V závere útočil aj maltský brankár. Bolo to hektické, uznal kouč Trnavy