Žilinčania hrali ustráchane a pasívne, dostali však vianočný darček

Radosť hráčov MŠK Žilina.
Radosť hráčov MŠK Žilina. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|15. júl 2021 o 21:30 (aktualizované 15. júl 2021 o 21:59)

Žiline pomohol náskok z domáceho zápasu.

BRATISLAVA, GORI. Pred týždňom futbalisti Žiliny hýrili aktivitou. Hrali atraktívne, sebavedomo a moderne. Nad gruzínskym FC Dili Gora doma zvíťazili 5:1.

V odvete 1. predkola Európskej konferenčnej ligy pôsobili u súpera ako vymenení. Hrali ustráchane a nervózne. Robili nevynútené chyby a nevedeli si poriadne prihrať.

Žilinčania sa celý zápas vytrápili, ale napokon im výrazný domáci náskok stačil. A aj po prehre 1:2 sa mohli radovať z postupu do 2. predkola.

V ňom nastúpia proti cyperskému tímu FC Apollon Limassol. Prvý zápas je na programe na Cypre 22. júla, odveta sa odohrá 29. júla.

Hráči Žiliny pôsobili ako kužele

Žilinský tréner Pavol Staňo urobil v porovnaní s prvým zápasom v zostave tri zmeny. Vekový priemer jeho tímu bol 21,5 roka. V zostave nebol starší hráč ako 23 rokov.

Kým doma sa žilinskí mladíci futbalom bavili, vonku boli pod neustálym tlakom. Hrali pasívne. Na ľavom kraji obrany prepadával Branislav Sľuka.

„Pre Žilinu je hrať problém v takomto hlbokom bloku. Na takúto pasivitu u nich nie sme zvyknutí,“ skonštatoval spolukomentátor RTVS Vladimír Koník.

„Žilina prepadávala v defenzívnych súbojoch a ich obrancovia pôsobili ako kužele. Mali šťastie, že to domáci nedokázali využiť,“ doplnil Koník.

O to prekvapujúcejšie bolo, keď Žilinčania využili svoju prvú vážnejšiu príležitosť. Bolo to pár sekúnd pred vypršaním trojminútového nadstaveného času.

Žilina dostala vianočný darček

Dávid Ďuriš sa v šestnástke individuálne uvoľnil, keď ho domáci kapitán David Maisashvili nešetrne a nešikovne fauloval.

Penaltu premenil Vahan Bičachčjan. Pred týždňom premenil penaltu sebavedomo v štýle Antonína Panenku. Aj teraz ju poslal do stredu brány, ale tvrdým zakončením.

„Po priebehu hry je to pre Žilinu vianočný darček,“ glosoval Koník.

Bičachčjan mal aj po zmene strán dva svetlé okamihy. Najskôr jeho volej chytil domáci brankár a potom, keď finálnou prihrávkou vysúval Taofiqa Jibrila.

Tu pri vypočítavaní žilinských útočných akcií môžeme skončiť. Okrem toho sa hostia len bránili. Ak získali loptu nevedeli ju vôbec podržať. A často ju len odkopávali.

„Toľko odkopnutých lôpt snáď Žilina nemala za celú sezónu v slovenskej lige. Absolútne im nefungovala útočná fáza hry,“ vravel Koník.

Štatistiky zápasu FC Dila Gori - MŠK Žilina, 2. zápas 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy.
Štatistiky zápasu FC Dila Gori - MŠK Žilina, 2. zápas 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy. (Autor: SofaScore.com)

Čo stačí na Slovensku, v Európe je málo

Gruzínci boli šikovnejší v práci s loptou. Do vyložených šancí sa však príliš nedostávali. Oba góly napokon strelili po odrazených loptách, pri ktorých mali domáci aj trochu šťastie.

To mali aj Žilinčania, keďže domáci tím nemal dostatočnú kvalitu, aby si pridal aj ďalšie góly. Napriek tomu však mladíkom zo Žiliny ukázal, že európsky futbal je iný.

Toľko odkopnutých lôpt snáď Žilina nemala za celú sezónu v slovenskej lige. Absolútne im nefungovala útočná fáza hry.


Vladimír Koník

Pod takým tlakom v slovenskej lige neboli Žilinčania proti žiadnemu súperovi. Proti Slovanu Bratislava hrali vždy otvorený futbal.

„Opakujeme to každý rok. To, čo stačí v našej lige je v Európe málo. Európske tímy ukazujú obraz slovenskej ligy,“ poznamenal Koník.

Najlepším hráčom Žiliny bol brankár Samuel Petráš. Bol spoľahlivý pri nebezpečných strelách i centroch. Za inkasované góly nemohol.

Staňo: Brániť výsledok je dobrá skúsenosť

FC Dila Gori bola nebezpečná už aj v úvodnom zápase v Žiline. V počte streleckých pokusov vtedy prevýšila Žilinu v pomere 17:11.

Aktívnejší boli aj v odvete, keď Žilinu prestrieľali v pomere 16:5.

„Kvalita na strane súpera bola viditeľná. Boli sme donútení dostať sa do bloku, kde sme pracovali zo všetkých síl. Každý, kto rozumie futbalu, videl, že Dila Gori má takisto kvalitných futbalistov," priznal na webe mskzilina.sk tréner Pavol Staňo.

Za rozhodujúci označil prvý polčas, v ktorom jeho tím neinkasoval a napokon v nadstavenom čase strelil gól. Zápas označil za dôležitý a poučný.

„Brániť výsledok je pre nás dobrá skúsenosť, keďže doteraz sme hrali skôr otvorené partie. Aj v bloku treba vedieť pracovať a aj to sa musíme naučiť," načrtol Staňo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Žilinčania hrali ustráchane a pasívne, dostali však vianočný darček