02.08.2024 08:30
Deň 7
Minúta po minúte
Live

Fízeľ si na Jusupova veril: Neprišiel som sa sem zabávať. Bol som dobre pripravený

Márius Fízeľ a Uzbek Ališer Jusupov.
Márius Fízeľ a Uzbek Ališer Jusupov. (Autor: TASR)
TASR|2. aug 2024 o 13:26

Prípravu na turnaj skomplikovalo slovenskému reprezentantovi zranenie.

PARÍŽ. Slovenský džudista Marius Fízeľ ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v 2. kole, no je rád, že sa pod piatimi kruhmi mohol vôbec predstaviť.

Nedávno si totiž natrhol stehenný sval, toto zranenie bolo podľa lekárov veľmi vážne.

V 1. kole kategórie nad 100 kg zdolal vo svojej premiére pod piatimi kruhmi reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon.

"Už som sa s ním bil v Perthe, takže som ho poznal. Každý na tejto úrovni chce podať čo najlepší výkon.

Nebolo to ľahké, ale podarilo sa mi ho zdolať. Myslím si, že som zápas korigoval a mal som po celý čas pod kontrolou," povedal Fízeľ.

Slovenský džudista Márius Fízeľ v zápase proti Gerardovi Takayawovi z Fidži.
Slovenský džudista Márius Fízeľ v zápase proti Gerardovi Takayawovi z Fidži. (Autor: TASR)

V 2. kole bol nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, ktorý zvíťazil na ippon. S týmto súperom sa stretol nedávno v Paríži aj na turnaji grandlsamu.

"Tréner mi hovoril, že som ho mal viac vylákať dopredu. Snažil som sa, ale nevyšlo mi to.

Ja som si na neho veril a aj keď je v renkingu oveľa vyššie ako ja, tak som ho chcel zdolať. Po kondičnej a technickej stránke som na tom oveľa lepšie ako on, ale žiaľ, nevyšlo to."

Prípravu na turnaj skomplikovalo slovenskému reprezentantovi zranenie, ktoré si privodil pred mesiacom na sústredení v španielskom Benidorme.

"Natrhol som si zadný stehenný sval, mal som tam 12-centimetrovú dieru. Nevedel som vôbec, či sa predstavím na olympijskom turnaji.

Ale vďaka fyzioterapeutke a lekárke sme to dali dokopy. Je to zázrak, že som sa vôbec postavil, lebo lekárka mi povedala, že si nevie predstaviť, že s takým zranením sa dá súťažiť.

Ale aj tak som chcel podať lepší výkon. Snažil som sa byť pozitívny, ale džudo som nemohol trénovať.

Robil som nejaké veci v sede, posilňoval vrch tela, ale na to sa nechcem vyhovárať. Makal som štyri roky, bol som dobre pripravený. Bohužiaľ. Treba makať ďalej."

Slovenský džudista Márius Fízeľ a Uzbek Ališer Jusupov.
Slovenský džudista Márius Fízeľ a Uzbek Ališer Jusupov. (Autor: TASR)

Maximálne sústredenie

Fízeľ sa na turnaj pripravoval veľmi svedomito, v Paríži si stanovil prísny režim.

"Bol som sa pozrieť pred dvoma dňami v hale, aby som videl, ako to vyzerá. Je to iné ako turnaje, ale to som nevnímal.

Ale je to raz za štyri roky a mrzí ma, že to nevyšlo. Musíme si s trénerom pozrieť, čo musíme zlepšiť do ďalších rokov.

Chcel som podať čo najlepší výkon, neprišiel som sa zabávať, nebol som ani na iných športoviskách.

U mňa to bolo len o jedle a spánku, chcel som byť maximálne sústredený."

Bojoval, čo to išlo, hovorí tréner

Uzbek potvrdil v 2. kole pozíciu favorita. Od úvodu udával tón súboja a Fízeľ mal už 1:10 min pred gongom na konte dvakrát šido za pasivitu.

Musel tak prejsť do útoku, pretože tretie by znamenalo koniec duelu, čo Uzbek využil a ešte pred koncom časového limitu si stihol pripísať dve úspešne techniky taniotoši a uranage. Získal tak dvakrát wazaari a tým pádom ippon.

"Vzhľadom na okolnosti to hodnotím pozitívne, pretože po zranení nastúpil na prvý zápas až tu na olympiáde.

V tréningoch síce dostal zabrať, ale to nebolo ono. Mrzí nás to, lebo výkonnosť a formu mal stúpajúcu od minulého roka.

V prvom kole to mal ťažké, lebo Takayawa trénuje v Japonsku a má 130 kíl a vie to. Proti Jusupovi sa mi zdalo prvé šido prísne, ale musím si to pozrieť.

Potom mal dobré momenty, bil sa v rámci možností, ale po mesiaci bez prípravy je to na súpera takéhoto rangu ťažké," povedal tréner 25-ročného Slováka Ján Gregor.

Dodal, že jeho zverenec ho potešil najmä prístupom: "Som na to hrdý. Na nič sa nevyhováral, bol chlap. Bojoval, čo to išlo."

Carlos Alcaraz.
dnes 15:00
Alcaraz predviedol ďalší dominantný výkon, na ceste do finále nestratil ani setVo finále sa stretne s lepším z dvojice Novak Djokovič - Lorenzo Musetti.
dnes 15:00
Kendall Ellisová.
dnes 15:13
Američanka prežila traumu na toalete, o pár dní bude útočiť na zlatú medailuDvadsaťosemročná rodáčka z Floridy uviazla v prenosnej toalete.
dnes 15:13
Talianske tenistky Sara Erraniová (vľavo) a Jasmine Paoliniová v semifinále štvorhry na OH 2024 v Paríži.
dnes 15:34
Paoliniová si napravila chuť vo štvorhre. So svojou krajankou vyradili české duoTaliansku tenistku vyradila z turnaja dvojhry Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 15:34
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži.online
dnes 13:401
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková dnes LIVE (kvalifikácia)Sledujte online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavia sa aj Zuzana Paňková a Eliška Mintálová
dnes 13:401
Ilustračná fotka.
Miloslav Šebeladnes 14:00
Rýchlo a zbesilo vo vodnom kanáli. Slalomári majú ďalšiu šancu na medailu. Čakajú ich ostré súbojeNovou disciplínou na OH je kajak kros.
Miloslav Šebeladnes 14:00
Tureckí športoví strelci Sevval Ilayda Tarhanová a Yusuf Dikec počas OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 11:15
Je ruka vo vrecku frajerina? Tréner komentuje strelca, z ktorého je hit sociálnych sietíYusuf Dikec pomohol k tomu, že Turecko má prvú medailu zo streľby.
Miroslav Kováčikdnes 11:15
Fernando Dayan Jorge Enriquez.
dnes 14:18
Trénoval medzi krokodílmi a zachránil topiacu ženu. Kanoista chce dôstojne reprezentovať utečencovFernando Dayan Jorge Enriquez opustil rodnú krajinu sedem mesiacov po zisku zlata na OH 2021 v Tokiu.
dnes 14:18
Tamara Potocká.
dnes 11:513
Potocká bola po prvej obrátke na čele, za svojim rekordom však výrazne zaostalaPotocká bola po prvej obrátke na čele, za svojim rekordom však výrazne zaostala
dnes 11:513
Alžírčanka Imane Khelifová (vľavo) v súboji s Angelou Cariniovou na OH 2024 v Paríži.  Dve boxerky čelia na olympiáde nenávisti, že nie sú ženy. Čo s tým majú Rusi?Budúcnosť boxu na olympiáde je neistá.
Anna Karolína Schmiedlová po semifinále OH v Paríži.
Titanilla Bőddnes 00:2519
Schmiedlová čakala, kedy sa dostane do tranzu. Po zápase hovorila iba tri minútyV zápase o bronz sa Slovenka stretne so svetovou jednotkou.
Titanilla Bőddnes 00:2519
Slovenský džudista Márius Fízeľ na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:38
Fízeľ sa o olympijskú senzáciu nepostaral. Proti favoritovi bojoval, no nestačilo toV osemfinálovom súboji prehral s favorizovaným Ališerom Jusupovom na ippon.
dnes 11:38
Márius Fízeľ.
dnes 10:54
Fízeľ olympijskú premiéru zvládol, v ďalšom kole však čelí favoritoviVo svojej premiére pod piatimi kruhmi zdolal reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu.
dnes 10:54
Sprava starostka Paríža Anne Hidalgová, Anastasia Koženková a Oleksij Sereda.
dnes 10:51
Starostka Paríža vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojnyVyznamenanie si v mene všetkých ukrajinských športovcov prevzali veslárka Anastasia Koženková a skokan do vody Oleksij Sereda.
dnes 10:51
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Fízeľ si na Jusupova veril: Neprišiel som sa sem zabávať. Bol som dobre pripravený