Ukázalo sa, že jeho výpadok je vážny. Nemôžem mať prehnané očakávania, vraví Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. mar 2021 o 17:10

V druhej etape Tirreno - Adriatico stratil 15 minút.

BRATISLAVA. Najväčšia pozornosť v týchto dňoch v cyklistike patrí hviezdam ako Mathieu van der Poel či Wout van Aert. V tieni ich víťazstiev sa v stredu do pelotónu v tichosti vrátil Peter Sagan.

Bez veľkých ovácií. V prvej etape na pretekoch Tirreno – Adriatico obsadil 11. priečku. To sa ešte v rovinatej etape pokúšal súperiť o víťazstvo. 

V druhej etape vo štvrtok však slovenský cyklista slabšiu kondíciu neskrýval. S hlavnou skupinou neudržal kontakt už 45 kilometrov pred cieľom.  

Sagan: Stratil som celý základ

Slovenský cyklista po prekonaní Covidu-19 stratil z výkonnosti a bude potrebovať súťažné kilometre. Sedem etáp v rámci talianskych pretekov je jeho jedinou skúškou pred klasikou Miláno - San Remo.

Väčšina jeho súperov súťaží od februára, majú za sebou prvé úspechy. Viditeľne sú na tom výrazne lepšie.

Sagan pre taliansku Gazzetu priznáva, že má pred sebou ešte veľa práce.

„Prišiel som o výkonnostný základ, ktorý som naberal v zime. Musím teraz zosilnieť a nájsť rytmus,“ hovoril 31-ročný pretekár tímu Bora-Hansgrohe.

„Nie som prekvapený, že v centre pozornosti sú Van der Poel a Van Aert vzhľadom na to, čo ukázali. Musím sa zlepšovať postupne, krok za krokom. Nemôžem mať prehnané očakávania.“

Vo štvrtok vypadol Sagan z pelotónu ďaleko pred cieľom. V uplynulých sezónach by mu zvlnený terén v Toskánsku pasoval a udržal by sa v skupine s favoritmi do záveru. Teraz sa ani nepokúšal udržať vyššie tempo. Do cieľa prišiel so stratou 15 minút na 133. mieste. 

Na pretekoch v prvom rade dobieha tréningové kilometre. 

Radosť majstra sveta

Etapové víťazstvo si vybojoval svetový šampión Julian Alaphilippe. V dúhovom drese je to jeho druhý triumf. 

"Pre tím to bola ideálna situácia, keďže Joao Almeida v závere útočil. Ja som si kontroloval pozíciu na čele skupiny. Toto víťazstvo je výnimočné a mám z neho veľkú radosť. Nie je jednoduché zvíťaziť v dúhovom drese. Tím mi veril a všetci urobili skvelú prácu," tešil sa Alaphilippe.

Vo väčšej skupine favoritov dynamickým nástupom na posledných metroch zdolal pred cieľom dvojicu Van der Poel a Van Aert.

Spolu s Alaphilippom sú títo traja cyklisti v rámci klasík a jednodňových pretekov aktuálne najsilnejší. Za posledných šesť dní každý z tejto trojice vybojoval víťazstvo. Na klasike Strade Bianche aj na Tirreno - Adriatico sa o víťazstvá naťahujú medzi sebou. 

Vo štvrtok sa Holanďan v cieli hneval, že skončil druhý. Z frustrácie udrel rukou do riadidiel. "Bol som príliš vzadu," priznal v cieli chybu. 

Dres lídra pretekov si udržal Van Aert. 

Radochla: Dnes nám to nestačilo

Z tímu Bora-Hansgrohe sa najlepšie umiestnil Talian Alleotti na 15. mieste.

„Etapa bola náročná. V závere sme sa sústredili na šprint v záverečnom stúpaní s Patrickom Konradom a Giovannim Aleottim. Tím pracoval dobre, bohužiaľ dnes nám to nestačilo na popredné umiestnenie.

Hoci v porovnaní s týmito veľkými súpermi nie je ani takýto výsledok hanbou, keďže mal Patrick v závere smolu, keď takmer spadol,“ komentoval etapu pre oficiálnu stránku Bora-Hansgrohe športový riaditeľ Steffen Radochla.

Tím Deceuninck - Quick-Step v tejto sezóne vybojoval už 10. víťazstvo. Bora má na konte stále nulu.

V piatok čaká pretekárov na Tirreno - Adriatico ďalšia etapa s mierne zvlneným profilom. Cieľ je v štvopercentnom stúpaní. Dojazd je však technický, v závere sú dve prudké zákruty.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ukázalo sa, že jeho výpadok je vážny. Nemôžem mať prehnané očakávania, vraví Sagan