Devín - Bratislava napokon dostane dotáciu od ministerstva, organizátorom to nedali vedieť

Keňan Nelson Cherutich prichádza víťazne do cieľa Národného behu Devín - Bratislava 2018.
Keňan Nelson Cherutich prichádza víťazne do cieľa Národného behu Devín - Bratislava 2018. (Autor: SITA)
SITA|10. apr 2019 o 12:06

Bratislava bude opäť žiť behom.

BRATISLAVA. Metropola Slovenska bude po týždni opäť žiť bežeckým podujatím. Po 14. ročníku Bratislava ČSOB Marathon bude nedeľa 14. apríla patriť najstaršiemu atletickému podujatiu a cestnému behu na Slovensku.

Národný beh Devín - Bratislava má pred sebou 72. ročník svojej histórie.

Udelenie dotácie im nedali vedieť

Jeho organizátori napriek tomu, že toto tradičné podujatie sa blíži, v čase stredajšej tlačovej besedy nevedeli, že dostanú finančnú podporu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Podľa nových dostupných informácií sme zistili, že Národnému behu Devín - Bratislava bola udelená dotácia vo výške 15 000 eur. O pridelení dotácie sme neboli zo strany MŠ SR informovaní do dnešného dňa," uviedli dodatočne organizátori, ktorí sa museli vyrovnať aj s tým, že prišli o doterajšieho hlavného partnera.

Ľudia z organizačného štábu pod taktovkou Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) a hlavného mesta Slovenska sú pripravení usporiadať beh na požadovanej a už zaužívanej úrovni.

"Myslíme si, že Devín - Bratislava si zaslúži finančnú podporu od štátu. V každom prípade chceme minimálne udržať úroveň z predchádzajúcich ročníkov. Náš hlavný cieľ je, aby bol tento ročník čo najlepší a jeho účastníci najspokojnejší," uviedol na stredajšej tlačovej besede riaditeľ STaRZ i pretekov Peter Vojtko.

Organizátori si želajú 7000 bežcov

Spod hradu Devín o 10:00 vybehne na 11,625 kilometrov dlhú trať opäť početná bežecká masa.

"K dnešnému dňu je prihlásených 6603 bežcov, čo je približne o 400 viac ako pred rokom. Ešte stále je možné sa zaregistrovať, takže rátame s tým, že aj teraz by sme mohli mať cez 7000 prihlásených. Čakáme na to, kedy prekonáme sedemtisícovú hranicu v počte ľudí v cieli pretekov, pre ktorých sú pripravené opäť jedinečné účastnícke medaily," dodal Vojtko.

Medzi prihlásenými sú zástupcovia 47 krajín, nechýbajú ani exotické ako Andorra či Zambia. Najstarší prihlásený účastník má 77 a najmladší 5 rokov, čo svedčí o záujme všetkých vekových kategórií.

Pre tých najmladších je tradične pripravená kratšia verzia - Malý Devín so štartom pod mostom Lafranconi a dĺžkou 2800 metrov.

Neďaleko priestoru cieľa nebude chýbať sprievodný kultúrny program.

Primátor Vallo si ešte neverí

Primátor Bratislavy Matúš Vallo naberal pred pár dňami bežecké skúsenosti v rámci bratislavského maratónskeho podujatia. Na štarte národného behu sa tento rok ešte neobjaví.

"Po minulom týždni moju bežeckú kariéru pozastavujem a odkladám na neskôr. Predsa len, trať Devín - Bratislava meria takmer 12 kilometrov, na čo ešte musím čo-to potrénovať. Verím však, že tí s lepšou kondíciou si tento beh naplno užijú. Devín - Bratislava má môj rešpekt," vyjadril sa prvý muž hlavného mesta Vallo.

Lanské prvenstvá obhajujú Maďarka Zita Kácserová a Keňan Nelson Cherutich, ktorí podľa organizátorov aj tentoraz figurujú v štartovej listine.

Z popredných slovenských bežcov by mali štartovať Matúš Verbovský, Marek Hladik, Ľubomíra Maníková či Silvia Schwaiger.

Pre najrýchlejších v absolútnom poradí sú pripravené tradičné finančné prémie 500 - 300 - 200 eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Devín - Bratislava napokon dostane dotáciu od ministerstva, organizátorom to nedali vedieť