Ďalšie vyšetrovanie Armstronga z dopingu

Lance Armstrong
Lance Armstrong (Autor: AP)
Miloslav Šebela|14. jún 2012 o 23:05

Budúci víkend mal sedemnásobný víťaz Tour de France premiérovo štartovať na triatlonových pretekoch Ironman vo Francúzsku. Nič z toho nebude. Pre ďalšie obvinenia z účasti na dopingu ma zastavili športovú činnosť.

BRATISLAVA. Ďalším obvineniam z dopingu a nabádania naň čelí slávny americký cyklista Lance Armstrong.

„Rovnaké obvinenia, pre ktoré ma vyšetroval federálny úrad a po dvoch rokoch všetko uzavrel bez podania žaloby. Ide o pomstu bez jasných základov, motivovanú zlobou a svedectvami kúpenými sľubmi anonymity a imunity,“ vyhlásil po tom, čo mu doručili list Antidopingovej agentúry USA (USADA).

Sám Armstrong nikdy počas aktívnej kariéry nemal pozitívny dopingový nález.

Okrem slávneho cyklistu sú obvinení ďalší piati členovia jeho bývalých tímov. Nik z nich však nesúťažil – ide o manažéra Johana Bruyneela, trojicu lekárov – Pedra Celayu, Luisa del Morala, Michele Ferrariho a trénera Josepha „Pepe“ Martía.

Antidopingová agentúra má svedectvá, podľa ktorých sa všetci podieľali na distribúcii a navádzaní na používanie dopingu ďalších pretekárov. Agentúra vraj má dôkazy krvnej manipulácie, používania maskovacích látok a krvných transfúzií.

V minulosti z toho obviňovali bývalí spolujazdci samotného Armstronga.

Floyd Landis však pre nemeckú televíziu ARD tvrdil, že podobnú rolu mal aj tréner Martía.

„Pepe dodával dopingové látky v US Postal, keď som bol tíme. V skutočnosti nebol trénerom, bol vlastne dílerom,“ tvrdil Landis, ktorý pre pozitívny test na testosterón prišiel o prvenstvo na Tour de France 2006.

Trojica lekárov aj kouč spolupracovala s Bruyneelom aj po rozpustení tímov US Postal a Discovery Channel. Pepe Martí napríklad do roku 2010 pracoval aj s Albertom Contadorom.

V dôsledku nových obvinení Armstrongovi zastavia športovú činnosť. Budúci týždeň mal štartovať na triatlonových pretekoch série Ironman v Nice.

Štyridsaťročný Texasan sa v tomto roku vrátil k triatlonu, štartoval na piatich polovičných Ironmanoch a jeho cieľom bolo kvalifikovať sa na svetové finále Ironmana na Havaji. Vďaka dvom prvým miestam v tomto roku patril medzi okruh favoritov na víťazstvo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ďalšie vyšetrovanie Armstronga z dopingu