V Novej Bani to bola veľká dráma, v Top 10 napokon aj dvaja Slováci

Thomas Pesenti vyhráva preteky V4 v Novej Bani 2022.
Thomas Pesenti vyhráva preteky V4 v Novej Bani 2022. (Zdroj: visegrad4bicyclerace.com, Autor: Ján Melicher)
Miroslav Kováčik|24. júl 2022 o 17:20 (aktualizované 24. júl 2022 o 20:00)

Celkovým víťazom série pretekov V4 sa stal Adam Ťoupalík.

Visegrad 4 Bicycle Race

Jednodňové preteky (Nová Baňa - Nová Baňa, 144 km):

1.

Thomas Pesenti

Taliansko

Beltrami TSA - Tre Colli

3:40:40 h

2.

Adam Ťoupalík

Česko

Elkov - Kasper

+ 0 s

3.

Jakub Ťoupalík

Česko

Elkov - Kasper

+ 46 s

4.

Matúš Štoček

Slovensko

ATT Investments

+ 46 s

5.

Tomasz Budzinski

Poľsko

HRE Mazowsze Serce Polski

+ 46 s

6.

Piotr Pekala

Poľsko

Santic - Wibatech

+ 1:18 min

10.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 3:18 min

NOVÁ BAŇA. Talian Thomas Pesenti z tímu Beltrami TSA Tre Colli sa stal víťazom slovenských pretekov v rámci seriálu krajín Vyšehradskej štvorky.

V záverečnom špurte zdolal českého cyklistu Adama Ťoupalíka, ktorý sa napokon stal celkovým víťazom seriálu V4. Okrem druhého miesta v Novej Bani vyhral v Česku, Maďarsku a v Poľsku obsadil 14. miesto.

Z domácich pretekárov bol najúspešnejší Matúš Štoček, ktorý celkovo skončil na štvrtom mieste a ako jediný Slovák bol vo vedúcej skupine.

V elitnej desiatke napokon skončil aj Lukáš Kubiš. Majster Slovenska do 23 rokov stratil viac ako tri minúty, ale uzavrel poradie v Top 10.

Stoček zaostal v poslednom kopci

Na rozdiel od predošlého ročníka privítalo cyklistov slnečné počasie, a tak organizátori nemuseli pristúpiť k zníženiu zo 144 kilometrov dlhej trasy.

Na cyklistov čakali tri okruhy, pričom tá najpodstatnejšia časť sa odohrávala na malom okruhu. Ten mal 12,5 km a aj jedno stúpanie (1,4 km, sklon 10,6%).

Po štarte mohli diváci sledovať množstvo pokusov o únik.

Aktivitou hýril aj Lukáš Kubiš, ktorý sa pokúšal oddeliť od pelotónu v druhom i treťom kole. Neskôr si však z úniku vystúpil a zaradil sa do pelotónu.

Lukáš Kubiš.
Lukáš Kubiš. (Zdroj: visegrad4bicyclerace.com, Autor: Ján Melicher)

Pred vstupom na malý okruh, ktorý sa išiel trikrát, bolo vpredu kvarteto, vrátane Slováka Matúša Štočka, ktorý pôsobí v českom tíme ATT Investments.

Šanca vedúcej skupiny výrazne vzrástla na začiatku predposledného kola, keďže skupina sa rozrástla aj o najväčšieho favorita Adama Ťoupalíka.

Pri zvonení do posledného okruhu bol rozostup na úrovni takmer troch minút, a tak bolo jasné, že toto manko už pelotón s Kubišom nedostihne.

Po záverečnom stúpaní zostali vpredu už len Adam Ťoupalík s Thomasom Pesentim a v záverečnom špurte bol o niečo rýchlejší Talian.

Jenčušová bojovala sama so sebou

Oproti minulému ročníku súperili v Novej Bani aj ženy. Išlo o vôbec prvé medzinárodné ženské preteky pod hlavičkou UCI v krajine pod Tatrami.

V pretekoch, ktoré mali dĺžku 90 kilometrov, sa snažil diktovať tempo najmä nemecký tím Canyon//SRAM, jeden z dvoch Pro tímov v štartovej listine.

V záverečnom kole využil tento tím početnú prevahu v šesťčlennej skupine, Ricarda Bauernfeindová sa odhodlala k nástupu a keďže súperky nedokázali sťahovať manko, Nemka prišla do cieľa s náskokom 1:45 minúty.

Ricarda Bauernfeindová vyhráva preteky v Novej Bani 2022.
Ricarda Bauernfeindová vyhráva preteky v Novej Bani 2022. (Autor: Ján Melicher)

Bauernfeindová potvrdila dobrú formu. Na domácom šampionáte jej síce tesne ušlo víťazstvo, ale v kategórii do 23 rokov nenašla premožiteľku.

Z domácich cyklistiek dosiahla, podľa očakávaní, najlepší výsledok Nora Jenčušová. Majsterka Slovenska vo farbách tímu BePink skončila na dvadsiatom mieste s mankom takmer desiatich minút na víťazku.

"Keď sa išlo na tie malé dva okruhy, tak som sa snažila urobiť babám pozíciu. Ja nie som vrchárka a asi nikdy nebudem. V tom kopci som sa dosť trápila.

Potom som to už chcela len dôjsť. Pred štyrmi dňami som súťažila na dráhe, tak do kopcov som sa dlho nedostala. Dnes to bolo bojovanie samej so sebou a s teplom," cituje Jenčušovú špecializovaný web cycling-info.sk.

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022.
Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022. (Autor: visegrad4bicyclerace.com)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»V Novej Bani to bola veľká dráma, v Top 10 napokon aj dvaja Slováci