Na Vuelte sa dočkal aj Movistar, kráľovskú etapu vyhral López

Miguel Ángel López na ilustračnom zábere.
Miguel Ángel López na ilustračnom zábere. (Autor: Reuters)
TASR|2. sep 2021 o 17:50 (aktualizované 2. sep 2021 o 19:34)

Červený dres si udržal Primož Roglič.

Vuelta 2021

18. etapa (Salas - Altu d’El Gamoniteiru, 162,6 km):

1.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

4:41:21 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 14 s

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 20 s

4.

Egan Bernal

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 22 s

5.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 58 s

6.

David de la Cruz

Španielsko 

UAE Team Emirates

+ 58 s

BRATISLAVA. Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa sa stal kolumbijský cyklista Miguel Ángel López z tímu Movistar. 

V náročnej kráľovskej etape dlhej 162,6 km zo Salasu na Gamoniteiro skončil druhý líder celkového poradia Slovinec Primož Roglič. Olympijský víťaz v časovke stratil 14 sekúnd, ale s prehľadom si udržal červený dres.

Tretia priečka patrila druhému v celkovom poradí a ďalšiemu jazdcovi Movistaru Enricovi Masovi zo Španielska s odstupom 20 sekúnd.

López si pripísal štvrté víťazstvo na Grand Tour. Predtým mu patrili aj dve etapy na Vuelte v roku 2017, raz za tešil na Tour de France 2020.

Bojovalo sa o bodkovaný dres 

Štvrtková etapa patrila profilovo k najnáročnejším. Na trati boli dve horské prémie prvej kategórie, jedna druhej a záverečné stúpanie najťažšej HC kategórie. Cieľový vrch Alto d'El Gamoniteiru mal dĺžku 14,6 km a priemerný sklon 9,8%.

V úvode sa vytvoril únik s viac ako 30 členmi. Nebol v ňom žiaden kandidát na celkové prvenstvo, takže muž v červenom drese Primož Roglič a jeho tím Jumbo-Visma zostávali v pokoji v pelotóne. Vpredu sa pohybovali traja tohtoroční víťazi etáp na Vuelte - Taaramäe, Storer, a Majka.

Chýbal líder vrchárskej súťaže Romain Bardet, a tak sa začalo bojovať predovšetkým práve o bodkovaný dres. Aktivitou v tomto smere sršal predovšetkým tímový kolega francúzskeho cyklistu z tímu DSM Michael Storer.

Ten zobral maximálny počet bodov na oboch prémiách prvej kategórie a vďaka tomu sa obliekol do bodkovaného pre najlepšieho vrchára.

Rozhodlo záverečné stúpanie 

Storer sa po druhej horskej prémii ocitol na čele približne 65 km pred cieľom sám. Tak doputoval aj na prémiu druhej kategórie na Altu la Sega o del Cordal zhruba 20 km pred záverom a pripísal si ďalších päť bodov.

Za ním začal pelotón pohlcovať pretekárov z úniku a šancu zacítil aj Bardet. Odpútal sa od hlavných favoritov, prišiel si po tri body a ukázal, že aj on ešte bude mať záujem vyhrať vrchársku súťaž.

Na čele tak chvíľu atypicky súperili dvaja jazdci z jednej stajne, no podľa očakávania o všetkom rozhodlo záverečné náročné stúpanie.

Približne päť kilometrov pred cieľom zaútočil Egan Bernal z Ineosu, no Roglič ho odísť nenechal. O kilometer neskôr na svojho kolumbijského krajana nadviazal López a svoj útok doviedol do úspešného konca. 

Spokojný však bol aj Primož Roglič. 

"Je skvelé, že hory sú za nami. Myslím si, že všetci sme cítili tú námahu, ktorú sme museli vynaložiť v uplynulých dňoch a počas celých troch týždňov.

Dnes to bol obzvlášť ťažký deň, hlavne po tom, čo sa dialo včera. Som šťastný, že vo mne niečo zostalo a mohol som bez problémov zdolať aj túto horu," povedal slovinský cyklista podľa portálu Cycling News. 

Priebežné poradie

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

73:24:25 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2:30 min

3.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 2:53 min

4.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 4:36 min

5.

Egan Bernal

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 4:43 min

6.

Adam Yates 

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 5:44 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Vuelte sa dočkal aj Movistar, kráľovskú etapu vyhral López