Jakobsen využil poslednú šancu, vyhral v deň svojich narodenín

Holandský cyklista Fabio Jakobsen.
Holandský cyklista Fabio Jakobsen. (Autor: Reuters)
TASR|31. aug 2021 o 17:28

K triumfu mu výrazne pomohli českí pretekári.

Vuelta 2021

16. etapa (Laredo - Santa Cruz de Bezana, 180 km):

1.

Fabio Jakobsen

Holandsko

Deceuninck - Quick-Step

4:08:57 h

2.

Jordi Meeus

Belgicko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

3.

Matteo Trentin

Taliansko

UAE Team Emirates

+ 0 s

4.

Michael Matthews

Austrália

Team BikeExchange

+ 0 s

5.

Alberto Dainese

Taliansko

Team DSM

+ 0 s

6.

Jon Aberasturi

Španielsko 

Caja Rural - Seguros RGA

+ 0 s

BRATISLAVA. Holandský cyklista Fabio Jakobsen sa stal víťazom 16. etapy 76. ročníka Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Deceuninck - QuickStep sa presadil v hromadnom špurte a pripísal si už piate víťazstvo na španielskej Grand Tour. 

V poslednej šprintérskej etape finišoval druhý Belgičan Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) a tretí skončil Talian Matteo Trentin (UAE Team Emirates). 

V celkovej klasifikácii nenastali žiadne zmeny, vedie Nór Odd Christian Eiking.

Po voľnom dni nasledovala prevažne rovinatá etapa, s jediným stúpaním tretej kategórie ďaleko pred cieľom, no i niekoľkými nekategorizovanými kopcami krátko pred koncom, na ktorých mohlo prísť k útokom.

Krátko po štarte prišlo k pádu v pelotóne. Po ňom museli odstúpiť Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) či Rudy Molard (Groupama-FDJ).

Na čele sa neskôr osamostatnila pätica pretekárov. Ich náskok však výrazne nerástol, 80 km pred cieľom mali k dobru len dve minúty, o čo sa starali hlavne šprintérske tímy DSM, Groupama-FDJ či Deceuninck - Quick-Step.

V spomenutom stúpaní rozbehli vysoké tempo jazdci UAE Team Emirates a podarilo sa im rozdeliť balík. V zadnej skupine sa ocitol Jakobsen, no onedlho sa skupiny spojil, na čom mali veľký podiel Josef Černý a Zdeněk Štybar. 

Náskok pätice rýchlo klesal a 20 km pred páskou mala k dobru už len 30 sekúnd.

Z pôvodného úniku nakoniec zostal na čele osamotený Stan Dewulf, ktorý sa snažil na záverečných kopčekoch ešte živiť svoju šancu na úspech.

Etapa však podľa predpokladov vyvrcholila hromadným dojazdom, v ktorom mal najlepšie nohy opäť Jakobsen, ktorý vyhral na tohtoročnej Vuelte už tretíkrát.

Líder bodovacej súťaže získal 23. profesionálne víťazstvo a po pätnástich rokoch sa stal prvým pretekárom, ktorý na Vuelte vyhral etapu v deň svojich narodenín. Naposledy sa to podarilo v roku 2006 Alexandrovi Vinokourovovi. 

"Som nadšený, tím dnes odviedol úžasnú prácu. V závere na stúpaní som stratil kontakt s balíkom, takže bez tímových kolegov, ktorí ma tam vrátili, by som vôbec nebol v tom dojazde.

Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na mojej rekonvalescencii po vlaňajšom zranení," povedal 25-ročný Jakobsen, ktorý má na čele bodovacej súťaže náskok 127 bodov pred druhým Trentinom. 

Priebežné poradie

1.

Odd Christian Eiking

Nórsko

Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

64:06:47 h

2.

Guillaume Martin

Francúzsko

Cofidis

+ 54 s

3.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:36 min

4.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2:11 min

5.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 3:04 min

6.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 3:35 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jakobsen využil poslednú šancu, vyhral v deň svojich narodenín