18.07.2023 13:05
16. etapa
Passy > Combloux
22 km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Jonas Vingegaard
Jumbo - Visma

Vingegaard dal súperovi knokaut. Toto som vôbec nečakal, vravel po víťazstve

Jonas Vingegaard.
Jonas Vingegaard. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. júl 2023 o 19:10

Dán vyhral v časovke nevídaným rozdielom.

COMBLOUX, BRATISLAVA. Stačí jeden silný úder a v ringu váš súper už nevstane. Knokaut. Tím Jumbo-Visma to na Tour de France urobil už vlani. Prišli na preteky s plánom. Do bodky ho naplnili. Tadej Pogačar dostal knokaut v 11. etape. 

Tento rok mu Jonas Vingegaard zasadil tvrdý úder v 16. etape. V časovke. 

Zdalo sa, že je príliš krátka na to, aby v nej boli rozdiely väčšie ako 10-20 sekúnd. 

„Nik nemohol predpokladať niečo iné. Veď doteraz to bolo stále tesné,“ hovoril aj víťaz Vuelty a legenda klasík Sean Kelly. 

Pred časovkou mnohí odborníci favorizovali Tadeja Pogačara.

Zvlnená trať mu vraj bude pasovať. Lenže už na prvom medzičase, po siedmich kilometroch, mal Jonas Vingegaard náskok 16 sekúnd. A do cieľa ho závratnou rýchlosťou navyšoval. 

Vingegaard na trati doslova letel. V závere mal svojho najväčšieho súpera na dohľad. Pritom štartoval o dve minúty po ňom. Celý rozdiel v priebehu 22 kilometrov takmer stiahol. 

Trasu dokázal prejsť o minútu a 38 sekúnd rýchlejšie ako jeho rival. Vo futbale by to bol debakel s päťgólovým rozdielom.

VIDEO: Víťazstvo Vingegaarda v 16. etape Tour de France 2023

„Toto bolo niečo neuveriteľné,“ smial sa Wout van Aert. Keď videl čas svojho tímového kolegu, symbolicky si dal dole čiapku. 

„Konečne máme víťazstvo. Jonasov výkon bol neskutočný. Už som neveril, že by sme dokázali pred Tadejom získať väčší náskok,“ doplnil. 

Najlepšia časovka v kariére

Sám Pogačar dokázal zájsť vynikajúci čas. A bol by s veľkým rozdielom víťazom etapy. Súperom by nadelil viac ako minútu.

Pred van Aertom bol rýchlejší o minútu a 13 sekúnd. Lenže to by platilo nebyť Vingegaarda. Ktorý bol od Slovinca oveľa rýchlejší.

„Cítil som sa veľmi dobre. Určite to je moja najlepšia časovka za celú kariéru. Som hrdý na svoj výkon. Sám som to dnes nečakal. Vôbec som netušil, že by som to mohol zvládnuť takto dobre,“ hovoril v prvom rozhovore Vingegaard. 

Ak doteraz platilo, že je Tour vyrovnaná a rozhodnú sekundy, zrazu má obhajca víťazstva obrovský náskok. 

Dokázať zmazať náskok 1:48 minúty bude náročné.

Vzhľadom na doterajší priebeh takmer nemožné. „Tour určite nie je ešte rozhodnutá. Pred nami sú náročné etapy a musíme ich zvládnuť,“ vravel Dán. 

Rovnako to vidí aj Wout van Aert.

„Toto určite nie je koniec. Urobili sme veľký krok k tomu, aby sme získali žltý dres. Pred pár rokmi sme tiež viedli a stratili sme ho, preto musíme ostať koncentrovaní až do Paríža. Čakajú nás náročné dni,“ hovoril pre Eurosport. 

To sa nedialo ani za Armstronga

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Vingegaard dal súperovi knokaut. Toto som vôbec nečakal, vravel po víťazstve