18.07.2023 13:05
16. etapa
Passy > Combloux
22 km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Jonas Vingegaard
Jumbo - Visma

Ako dokázal Vingegaard deklasovať súperov? Tím Jumbo mal plán od decembra

Jonas Vingegaard víťaz časovky a líder Tour de France.
Jonas Vingegaard víťaz časovky a líder Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. júl 2023 o 07:30

Hmotnosť šetrili všade, aby Dán nestratil výkon.

COMBLOUX, BRATISLAVA. Pred tromi rokmi len nechápavo sledovali obrazovku. Nezmohli sa na slovo. S úžasom sledovali, ako im uniká víťazstvo, na ktorom dreli tri týždne. Boli pripravení oslavovať. Mal to byť ich deň.

Miesto toho na La Planche des Belles Filles pozerali kolegovia Primoža Rogliča ako sa ich líder trápi a prichádza o svoje víťazstvo na Tour de France. Pred štartom časovky viedol o 57 sekúnd pred Tadejom Pogačarom. 

V cieli však klesol na druhé miesto o 59 sekúnd. 

Vtedy 21-ročný zelenáč uchmatol Rogličovi triumf v časovke nevídaným spôsobom. Zdolal všetkých súperov a stal sa víťazom najslávnejších pretekov.

Roglič bol vtedy zdrvený. 

„Nemôžem tomu uveriť. Tadej akoby bol na úplne inej úrovni. Nedokážem to pochopiť. Ak dokážete ísť tak rýchlo, tak by mal byť schopný vyhrať každú jednu etapu len s jednou nohou. Ako to do pekla dokázal?“ reagoval vtedy Roglič. 

Toto sa nikomu ešte nepodarilo

O tri roky neskôr ostáva otázka rovnaká, len sa ju pýta teraz Pogačar. V časovke na 22 km zaostal za Jonasom Vingegaardom o priepastných 1:38 minúty.

Dán vyhral s nečakanou prevahou. Predpovede úplne rozmetal a svojich súperov takmer zosmiešnil. Niektorí pri ňom vyzerali ako juniori.

V šoku sú pretekári aj odborníci. Dán na trati doslova letel. 

„Toto bola najlepšia časovka v histórii celej cyklistiky. Čo ukázal Vingegaard sa doteraz nikomu nepodarilo. Išiel neuveriteľne dobre,“ zhrnul jeho výkon bývalý majster sveta v tejto disciplíne Tom Dumoulin pre Wielerflits. 

„Toto ozaj nikto nečakal. Ja, ani Pogačar a myslím, že ani v tíme Jumbo to nečakali. Toto nemá obdobu. Nemám slov,“ hovoril Holanďan.

Za týmto výsledkom je však dlhý príbeh. V tíme Jumbo po trpkej prehre v roku 2020 začali pracovať ešte viac systematicky v príprave. Nechceli zažiť podobné situácie. 

VIDEO: Pamätná časovka Tadeja Pogačara v roku 2020

„Od momentu, keď v októbri zverejnili trasu Tour, sme na tejto časovke pracovali,“ vraví pre Het Nieuwsblad manažér Jumbo-Visma Arthur van Dongen. 

Sedem mesiacov Jumbo pilovalo a brúsilo všetky detaily tak, aby v časovke mohol Vingegaard zasadiť súperovi dôležitý úder. 

Rám radšej nenatreli, aby ušetrili 100 gramov

Hlavným strojcom tohto úspechu je výkonnostný manažér tímu Mathieu Heijbroner. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Ako dokázal Vingegaard deklasovať súperov? Tím Jumbo mal plán od decembra