Ako sa z Vingegaarda stal šampión? Bol ako mláďa, ktoré vypadlo z hniezda

Jonas Vingegaard oslavuje triumf na Tour de France 2022.
Jonas Vingegaard oslavuje triumf na Tour de France 2022. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|27. jún 2023 o 06:00

Z najslabšieho člena sa vypracoval na najsilnejšieho.

BRATISLAVA. Pôsobí nenápadným, utiahnutým dojmom. Vyhýba sa pozornosti. Užíva si, keď nie je okolo veľa ľudí a nehovorí sa o ňom. Ak by si mohol vybrať, zrejme by trávil čas len s blízkymi ľuďmi a priateľmi. 

Nemá to ľahké, keďže v poslednom čase sa postupnými krokmi prepracoval medzi svetovú špičku. Vlani vyhral Jonas Vingegaard Tour de France, tento rok ovládol tri etapové preteky a celkovo má jedenásť víťazstiev. 

V takej situácii je ozaj nemožné vyhýbať sa médiám, fanúšikom, pozornosti kolegov, súperov. Aj keď je v cieli etapy zrazu okolo neho mnoho ľudí, zdá sa, že mysľou je niekde inde.

Bolo by príliš zjednodušené vnímať, že jeho nástup a kontinuálne zlepšovanie sa bolo len otázkou času. Do roku 2020 v ňom videl šampióna ozaj málokto.

Svoje silné stránky budoval a brúsil nesmierne dlho.

Zlom nastal až potom. Za posledné dva roky kráčal od jedného úspechu k druhému. Dnes je na každých pretekoch favoritom. Je nemilosrdný a jazdí s veľkou istotou. 

V tomto roku akoby súperil len sám so sebou. Pri troch víťazstvách na etapových pretekoch - O Gran Camiňo, Okolo Baskicka a Criterium du Dauphiné, ho súperi nedokázali potrápiť. Vyhráva s ľahkosťou a s prehľadom. 

Na Dauphiné dokázal súperom ujsť bez toho, aby nejako razantne zrýchľoval. Preteky vyhral s vyše dvojminútovým náskokom.

Nezvíťazil len na Paríž - Nice, kde skončil tretí.

Nebol schopný ani jesť

Lenže nebol to vždy príbeh úspechu. Prvé dva roky v tíme Jumbo-Visma boli skôr zbierkou podpriemerných výsledkov.

Medzi nimi vyčnievalo etapové víťazstvo na pretekoch Okolo Poľska a zároveň sa stal lídrom pretekov. Pravdou však je, že ten úspech ho tak vykoľajil, že nedokázal zjesť večeru a na druhý deň ani raňajky.  

Víťazstvá nebolo niečo na čo by bol od mladosti Vingegaad zvyknutý. Skôr platil pravý opak. Minimálne v momente, keď sa na cyklistiku ako desaťročný dal. Ľudia, ktorí ho vtedy poznali hovoria, že bol beznádejný prípad.  

„Jonas bol ako mláďa, ktoré predčasne vypadne z hniezda,“ spomína si predseda cyklistického klubu Thy Cykle Ring club Ole Iversen. 

„Všetci chalani v klube boli fyzicky silnejší. Jonas bol nízky. Ale bolo na ňom vidieť, ako vzhliadal k skutočným cyklistom a uznáva ich. Akurát jemu sa nedarilo dosiahnuť úspech.“ 

VIDEO: Vzostup dánskeho cyklistu Jonasa Vingegaarda

Najslabší článok

V klube organizovali každý utorok časovku na 10 kilometrov. Trasa sa za desiatky rokov nezmenila. Menilo sa iba počasie, ale inak to bol dobrý ukazovateľ výkonnosti.

Iversen je časomeračom týchto testov klubu od roku 1988. Vždy si robil poznámky. Výsledky má starostlivo uschované. 

Ako sa darilo Vingegaardovi? 

„Museli by ste vo výsledkoch ich vždy riadne ďaleko, aby ste jeho meno našli. Najlepšie býval okolo 25. miesta,“ spomína Iversen pre stránku Escape Collective. 

Nik v klube v nízkom blondiakovi nevidel budúceho šampióna. Na spoločných tréningoch sa trápil. V časovke zaostával. 

„Často bol v skupine najslabším článkom a v mladosti sa naozaj natrápil,“ hovoril Iversen. 

Cyklistika ho však chytila. Bola to jeho vášeň.

Prvým dôležitým krokom k jeho transformácii bol tréningový program v rámci športovej školy ISI, kde pracovali štyria tréneri a fyzioterapeut. Nastavili mu tréningový plán, zamerali sa na rozvoj jeho schopností .

Keď sa o rok vrátil do klubu, jeho kamaráti ostali v šoku. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Ako sa z Vingegaarda stal šampión? Bol ako mláďa, ktoré vypadlo z hniezda