22.07.2023 13:30
20. etapa
Belfort > Le Makrstein Fellering
134 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Pogačar bol opäť sám sebou. Celý tím pracoval, aby mu pripravil víťaznú pozíciu

Tadej Pogačar sa teší z víťazstva spolu s Adamom Yatesom.
Tadej Pogačar sa teší z víťazstva spolu s Adamom Yatesom. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Miroslav Kováčik|22. júl 2023 o 20:10

Jonas Vingegaard oslávi v Paríži triumf na Tour de France 2023.

BRATISLAVA. Jonas Vingegaard má to najťažšie za sebou. Zostáva mu už len prísť do Paríža a bude si môcť hovoriť dvojnásobný víťaz Tour de France

Začiatkom týždňa uštedril Tadejovi Pogačarovi dva tvrdé direkty a v poslednej horskej etape na pohľad bez problémov ubránil komfortný náskok.

Vingegaard si po skvelom výkone v časovke a v stúpaní na Col de la Loze vytvoril pred svojim rivalom sedem a pol minútový náskok.

Napriek tomu nič nepodcenil.

V 20. etape na rozdiel od Carlosa Rodrígueza či tímového kolegu Seppa Kussa nespravil chybu v zjazde, bol stále koncentrovaný.

A keď v poslednom stúpaní zaútočil Pogačar, nedal mu ani meter náskoku, pričom už nešlo o žltý dres, ale "len" o etapové víťazstvo. 

V šprinte päťčlennej skupiny to skúsil, hoci nie je taký dynamický ako Slovinec. Lepšie prešiel zákrutou, bojoval a napokon obsadil tretie miesto.

"Dnešok som si užil, ako vlastne každý deň v žltom drese. Cítil som sa dobre na bicykli. Bol to ďalší pekný súboj medzi mnou a Tadejom," povedal Dán.

Cení si rivalitu s Pogačarom

Vingegaard nemal na Tour slabý moment. Pogačar ho síce niekoľkokrát zdolal na vrchole stúpaní, ale nebolo to s veľkými rozdielmi. 

Vlaňajší víťaz nepanikáril a deň po dni si išiel za svojím cieľom. 

"Nemám žiadnu zlú spomienku na túto Tour, všetko išlo podľa nášho plánu. Naopak, páčil sa mi štýl, akým sme ako tím pretekali. Nikdy by som to nedokázal bez skvelému tímu, ktorý tu bol každý deň pre mňa," povedal.

Jeho víťazstvo je dôkazom, že v športe, a najmä v cyklistike, sa neoplatí robiť unáhlené závery. V marci by si len málokto stavil na jeho triumf na Tour. 

Na pretekoch Paríž-Nice vyhral Pogačar tri etapy a v celkovom poradí zdolal Dána o 99 sekúnd. Medzi nich sa vtesnal ešte Francúz David Gaudu. 

Lenže Vingegaarda to nerozladilo, držal sa nastoleného programu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Pogačar bol opäť sám sebou. Celý tím pracoval, aby mu pripravil víťaznú pozíciu