Sezóna snov. Chladoňová na MS prekvapila aj seba, získala svoju štvrtú medailu

Viktória Chladoňová so striebornou medailou z časovky junioriek na MS v cyklistike 2024.
Fotogaléria (17)
Viktória Chladoňová so striebornou medailou z časovky junioriek na MS v cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/ SZC)
Miroslav Kováčik|24. sep 2024 o 10:35 (aktualizované 24. sep 2024 o 11:20)

Slovenskú cyklistku zdolala iba Britka Cat Fergusonová.

MS v cestnej cyklistike 2024

Časovka junioriek (Zürich 18,8 km):

1.

Cat Fergusonová

Veľká Británia

23:49,72 min

2.

Viktória Chladoňová

Slovensko

+ 34,30 s

3.

Imogen Wolffová

Veľká Británia

+ 36,60 s

4.

Fee Knavenová

Holandsko

+ 47,69 s

5.

Kamilla Aaseböová

Nórsko

+ 54,96 s

6.

Lauren Batesová

Austrália

+ 58,43 s

37.

Sofia Ungerová

Slovensko

+ 2:47,47 min

ZÜRICH. Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová získala striebornú medailu v časovke junioriek na MS 2024 vo švajčiarskom Zürichu.

Zdolala ju iba Britka Cat Fergusonová, ktorá dosiahla o 34 sekúnd lepší čas. Poradie na stupňoch víťaziek doplnila jej krajanka Imogen Wolffová. Ďalšia Slovenka Sofia Ungerová bola klasifikovaná na 37. mieste.

Chladoňová tak pokračuje vo svojej sezóne snov. Už pred ziskom striebra na MS mala v tomto roku na konte hneď niekoľko veľkých úspechov.

Získala bronz na MS junioriek v cyklokrose, v Novej Bani prvýkrát triumfovala v medzinárodných ženských pretekoch na ceste, ovládla juniorské MS v horskej cyklistike a na nedávnych ME skončila v časovke na treťom mieste.

Tesný súboj s budúcou kolegyňou

Chladoňová vyrazila na trať už ako dvadsiata z 58-člennej štartovej listiny, a tak bol jej čas spočiatku porovnávaný s papierovo slabšími súperkami.

Na základe medzičasu, celkového času aj prejavu na bicykli bolo však badať, že si dobre rozložila sily a stále dokázala držať vysoké tempo.

Takmer 19 kilometrov dlhú rovinatú trať prešla priemernou rýchlosťou 46,2 km/h a na dlhé minúty sa usadila v kresle priebežnej líderky.

Fotogaléria: Viktória Chladoňová získala striebro v časovke na MS v cyklistike 2024

Ako prvá ju ohrozovala Britka Wolffová, ktorá na medzičase po 9,4 km bola rýchlejšia o zanedbateľných šesť stotín. Druhú polovicu však zvládla o niečo horšie a napokon stratila na Slovenku 2,3 sekundy.

Zaujímavosťou je, že práve Wolffová a Chladoňová pred necelým mesiacom spolu podpísali kontrakt s holandským tímom Visma-Lease a Bike.

Chladoňová: Bolo to moje maximum

V porovnaní s ME sa išla v Zürichu o 5,5 km dlhšia časovka, čo mladej Slovenke svedčalo viac. Kým v Hasselte stratila na majsterku Európy Paulu Ostizovú 10 sekúnd, tentokrát bola rýchlejšia o pol minútu.

Chladoňovú na prvom medzičase dokázali výraznejšie zdolať len dve pretekárky, ktoré štartovali ako posledné. Vicemajsterka Európy Fee Knavenová bola rýchlejšia o vyše päť a Fergusonová o takmer 15 sekúnd.

Holanďanke však v druhej polovici trate došli sily a napokon nezískala ani len medailu. Naopak, vlastnú ligu si išla budúcnosť španielskeho tímu Movistar Cat Fergusonová, ktorá vyhrala o 34 sekúnd.

VIDEO: Zábery z časovky junioriek na MS v cyklistike 2024

Slovenke síce tesne ušla zlatá medaila, no napriek tomu sa usmievala a športovo zatlieskala výkonu svojej britskej rivalky. Spolu stáli na pódiu aj počas MS v cyklokrose, obe vtedy zdolala Francúzka Célia Geryová.

"Bolo to moje maximum, dala som do toho všetko a som spokojná. Nemala som veľa tréningov časovky, takže je to pre mňa prekvapenie.

Celý čas som sa snažila ísť na plný plyn. Nemala som veľké očakávania, keďže je tu veľa silných pretekárok," povedala Chladoňová pre Eurosport.

Jej medailová žatva ešte nemusí byť finálna, keďže do okruhu favoritiek bude patriť aj vo štvrtkových pretekoch s hromadným štartom.

MS v cyklistike 2024 - program 26.9.
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Aj na ME sa snažila jazdiť aktívne, ale v záverečnom dojazde nepríjemne spadla. Našťastie pri páde neutrpela žiadne vážne zranenie.

"V Zürichu na majstrovstvách sveta mi trať oveľa viac pasuje. Uvidíme, čo sa mi podarí dosiahnuť," povedala v rozhovore pre Sportnet.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sezóna snov. Chladoňová na MS prekvapila aj seba, získala svoju štvrtú medailu