Chladoňová bojovala na MS o titul, napokon získala bronzovú medailu

Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová.
Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová. (Autor: Reuters)
Sportnet|3. feb 2024 o 11:45 (aktualizované 3. feb 2024 o 16:00)

Zlato si na MS v cyklokrose 2024 vybojovala Célia Geryová.

MS v cyklokrose 2024 - Tábor

Preteky junioriek:

1.

Célia Geryová

Francúzsko

37:01 min

2.

Cat Fergusonová

Veľká Británia

+ 5 s

3.

Viktória Chladoňová

Slovensko

+ 14 s

4.

Puck Langenbargová

Holandsko

+ 1:04 min

5.

Kateřina Douděrová

Česko

+ 1:12 min

6.

Vida Lopezová

USA

+ 1:54 min

13.

Dorota Vojtíšková

Slovensko

+ 2:56 min

29.

Sofia Ungerová

Slovensko

+ 4:15 min

TÁBOR. Slovenská juniorská reprezentantka Viktória Chladoňová získala bronzovú medailu na majstrovstvách sveta v cyklokrose 2024.

V českom Tábore potvrdila pozíciu jednej z favoritiek a spolu s Britkou Cat Fergusonovou a Francúzkou Céliou Geryovou bojovali o medaily.

Do záverečného z troch kôl išli spomenuté pretekárky bok po boku.

Sedemnásťročná Slovenka sa snažila zaútočiť už v úvode tretieho kola, ale nepodarilo sa jej odpútať od súperiek a skôr sa držala za chrbtom Britky.

Tesne pred koncom si dokázala Geryová vypracovať malý náskok, pričom svojim nástupom zlomila najmä odpor slovenskej súperky. Napokon ustála aj snahu Britky a získala titul juniorskej majsterky sveta.

"Je to prvý titul pre Francúzsko v tejto kategórii. Som veľmi šťastná, dala som do toho všetko. V druhom kole som sa necítila najlepšie, takže som si nechala útok na technické pasáže v treťom kole," povedala Geryová.

Chladoňová potvrdila vynikajúce výkony z tejto sezóny. Pri predošlých 17 štartoch sa jej iba raz stalo, že by sa neumiestnila na stupňoch víťaziek. 

"Som veľmi šťastná z toho, že sa mi podarilo získať bronz. Boli veľmi ťažké podmienky, ale išlo sa mi celkom dobre. Myslím si, že kľúčový bol ten posledný ťažký dlhý výjazd, kde sa to napokon rozhodlo.

Bolo ťažké zareagovať na nástup Francúzky. Snažila som sa ju chytiť, ale už som nemala dostatok síl," povedala Chladoňová pre ČT Sport.

Chladoňová je piata reprezentantka zo Slovenska, ktorá získala medailu na MS v cyklokrose. Vo federálnej ére sa medzi juniormi tešili Peter Hric (3. v roku 1983) a Ondrej Glajza (1. v roku 1984), ktorý navyše získal titul majstra sveta medzi amatérmi (1987).

V ére samostatnosti získalo Slovensko na MS dve cenné kovy – obe strieborné. V roku 2006 bol druhý Róbert Gavenda a o dva roky neskôr Sagan, ktorého zdolal v Trevise len Francúz Arnaud Jouffroy, pripomenul portál olympic.sk.

Na štarte boli aj ďalšie dve slovenské reprezentantky. Dorota Vojtíšková obsadila 13. miesto a Sofia Ungerová finišovala na 29. pozícii.

V ženskej kategórii elite obhájila titul Holanďanka Fem van Empelová. Triumfovala s náskokom 1:20 minúty pred Lucindou Brandovou. Dominanciu holandského cyklokrosu potvrdila tretím miestom Puck Pietersová (+1:54).

V kategórii mužov do 23 rokov zvíťazil rovnako Holanďan Tibor Del Grosso pred Belgičanmi Emielom Verstryngem a Jentem Michelsom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Chladoňová bojovala na MS o titul, napokon získala bronzovú medailu