16.07.2022 12:15
14. etapa
Saint Étienne > Mende
192,5 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Michael Matthews
Team BikeExchange - Jayco

Ďakoval aj slovenskej manželke. Matthews v úniku oslavuje etapové víťazstvo

Michael Matthews.
Michael Matthews. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. júl 2022 o 17:06 (aktualizované 16. júl 2022 o 18:00)

Peter Sagan nebojoval o víťazstvo.

Tour de France 2022

14. etapa: (Saint-Étienne - Mende, 192,5 km):

MENDE. Michael Matthews sa stal v úniku víťazom 14. etapy 109. ročníka Tour de France. V záverečnom boji zdolal svojho prenasledovateľa Alberta Bettiola, tretí finišoval Thibaut Pinot.

Austrálčan z tímu Team BikeExchange - Jayco zaznamenal už svoje 39. víťazstvo v kariére. Víťaz zeleného dresu z roku 2017 vyhral prvú etapu na tohtoročnej Tour a celkovo štvrtú na slávnych pretekoch.

"Je to ďalšia časť pekného príbehu mojej kariéry, keď som raz bol dole, raz zase hore. Moja žena a dcérka mi stále verili a dodávali energiu, aby som mohol bojovať o najvyššie priečky. Chcel som im dokázať, že na to mám.

Vyhliadol som si túto etapu, dnes to bola pre mňa možno posledná príležitosť. Nechcel som byť opäť len druhý, dal som do toho všetko. Stále som myslel na svoju rodinu, ktorá musela obetovať veľa pre môj úspech. Aj vďaka nim som dnes uspel," povedal Matthews v cieli na adresu svojej slovenskej manželky Kataríny.

Peter Sagan nezapojil do boja o víťazstvo. Bol členom pelotónu, ktorý má na únik výraznú stratu. Slovenský cyklista prišiel do cieľa na 132. mieste s 25,5-minútovou stratou.

V boji o žltý dres sa nič nezmenilo aj napriek veľkému útoku Slovinca Tadeja Pogačara v záverečnom stúpaní. Dán Jonas Vingegaard z Jumbo-Visma má pred dvojnásobným obhajcom prvenstva aj naďalej náskok 2:22 min.

V nedeľu čaká cyklistov vyše 200-kilometrová etapa do Carcassonne s dvomi horskými prémiami 3. kategórie a jednou šprintérskou.

Detailný priebeh 14. etapy na Tour de France 2022

Po piatkovej mierne zvlnenej etape s cieľom v Saint-Étienne čakal na cyklistov kopcovitý profil. Už od piateho kilometra sa stúpalo na Côte de Saint-Just-Malmont a etapa vyvrcholila na predcieľovom stúpaní na Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert.

Na začiatku pretekov sa odohrával takmer hodinový boj, keď sa striedali nástupy. Hneď na prvom kopci skúsil zaskočiť tím Jumbo Visma, ktorý nastúpil z balíka a pokúsil sa dostať do úniku. Holandský tím však nič také nedovolil.

Až 150 kilometrov pred cieľom sa z výrazne zredukovaného pelotónu podarilo utiecť približne dvadsiatim jazdcom. Pelotón obsahoval asi 30 jazdcov, zaostali aj pretekári ako Roglič, ale postupne sa začali skupiny vracať späť do balíka, keď Jumbo konečne spomalilo. Za pelotónom sa pohyboval aj Peter Sagan.

Vo vedúcej skupine sa nachádzali takmer všetci favoriti ašpirujúci na triumf v sobotnej etape. Šprintérsku prémiu v Yssingeaux vyhral Matthews.

V nasledujúcich kilometroch sa situácia upokojila a únik pomaly naberal veľký náskok. Vpredu bol aj držiteľ bodkovaného dresu Simon Geschke.

Na prvých dvoch kopcoch etapy ho predstihli Powless a Simmons, až tretia horská prémia Cote de Grandrieu sa stala jeho korisťou.

Po stúpaní nastúpil z vedúcej skupiny Matthews. V skupine za ním sa postupne začalo útočiť, až ho v čele doplnili Kron, Sánchez a Grosschartner.

Michael Matthews.
Michael Matthews. (Autor: TASR/AP)

Na začiatku predposledného stúpania dňa Côte de la Fage s dĺžkou 4,2 km Bettiol s Uránom s tímu EF roztrhali skupinu prenasledovateľov. Na vrchol kopca však prišla ako prvá štvorica cyklistov s náskokom asi polminúty.

Z boja o etapu vypadli Mollema a Woods. Pri klesaní mal problémy Kron a vypadol z čelnej skupinky.

V záverečnom stúpaní najskôr viedol Matthews, ktorého tri kilometre pred cieľom predstihol Bettiol. Austrálčan sa však dokázal dotiahnuť na Taliana a na jeho následný nástup už súper nenašiel odpoveď.

Matthews vyhral etapu s 15-sekundovým náskokom pred Bettiolom, tretí finišoval Pinot (+ 34 s).

"Mohli ste vidieť, ako veľmi som chcel vyhrať a preto som išiel do úniku. V skupine bolo veľa vrchárov, mal som z nich strach, preto som chcel prísť do cieľového stúpania s náskokom. V závere som sa snažil držať si svoje tempo a keď sa zlomilo stúpanie, dostihol som Alberta a zaútočil som," povedal Matthews do kamier Eurosportu.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Priebežné celkové poradie

Najbližší program Tour de France 2022

14.07.2022 13:05
12. etapa
Briancon > Alpe d'Huez
165,1 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Thomas Pidcock
Ineos Grenadiers

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Ďakoval aj slovenskej manželke. Matthews v úniku oslavuje etapové víťazstvo