16.07.2022 12:15
14. etapa
Saint Étienne > Mende
192,5 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Michael Matthews
Team BikeExchange - Jayco

Na Slovensku tancoval v kroji, na Tour jeho víťazstvo vyrazilo dych

Austrálsky cyklista Michael Matthews na Tour de France 2022.
Austrálsky cyklista Michael Matthews na Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|16. júl 2022 o 21:21

Michael Matthews ukončil čakanie na víťazstvo na Tour.

MENDE. Niekoľko rokov patril k hlavným vyzývateľom Petra Sagana v súboji o zelený dres. V roku 2017 ťažil aj z jeho diskvalifikácie a vyhral bodovaciu súťaž. 

Pod Víťazným oblúkom v Paríži pózoval v zelenom drese a veril, že by o rok neskôr mohol tento titul obhájiť. Opak bol však pravdou.

Namiesto ďalších úspechov na Tour de France prichádzali sklamania. Pódiových umiestnení bolo dosť, no etapové víťazstvo žiadne.

V rámci 109. ročníka bol k nemu dvakrát blízko. Dvakrát bol druhý. V šiestej etape ho zdolal Tadej Pogačar a o dva dni neskôr Wout van Aert. 

Až v sobotňajšej 14. etape Michael Matthews ukončil svoje päťročné čakanie. Navyše, podarilo sa mu zvíťaziť vtedy, keď nepatril k favoritom.

Michael Matthews vyhráva etapu na Tour de France 2022.
Michael Matthews vyhráva etapu na Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)

Pred etapou bol kurz na jeho víťazstvo 61:1.

"Ja by som si tipol, že vyhrá nejakú etapu na Tour de France, ale že práve túto, tak to by som rozhodne nepovedal," priznal bývalý český cyklista a dnes spolukomentátor ČT Sport Stanislav Kozubek.

Ďakoval aj slovenskej manželke

Matthews vyhral etapu, v ktorej museli cyklisti nastúpať takmer 3500 výškových metrov. Na trati bolo päť kategorizovaných kopcov, pričom najmä ten posledný bol pre mnohých veľkým strašiakom.

Mal síce len tri kilometre, no priemerný sklon viac ako desať percent. A hoci boli v unikajúcej skupine lepší vrchári než Austrálčan, ten podal životný výkon. 

"Toto víťazstvo je ako príbeh mojej kariéry, ktorá pripomína horskú dráhu. Včera som premárnil veľkú príležitosť a už mi dochádzali šance. Každému som však ukázal, že nie som len šprintér, ale môžem jazdiť aj ako dnes," povedal.

Matthews má blízko aj ku krajine pod Tatrami, pretože jeho manželka Katarína je Slovenka. Svadbu mali v roku 2015 v Toskánsku.

Dnes majú spolu štvorročnú dcéru. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Na Slovensku tancoval v kroji, na Tour jeho víťazstvo vyrazilo dych