Van der Poel opäť nemal súpera, Paríž-Roubaix vyhral priepastným rozdielom

Mathieu van der Poel sa stal víťazom monumentálnej klasiky Paríž-Roubaix 2024.
Mathieu van der Poel sa stal víťazom monumentálnej klasiky Paríž-Roubaix 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|7. apr 2024 o 17:00 (aktualizované 7. apr 2024 o 17:50)

Holanďan dosiahol už šieste monumentálne víťazstvo.

Paríž-Roubaix 2024

Monumentálna klasika (Compiégne - Roubaix, 259,7 km):

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Deceuninck

5:25:58 h

2.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

+ 3:00 min

3.

Mads Pedersen

Dánsko

Lidl - Trek

+ 3:00 min

4.

Nils Politt

Nemecko

UAE Emirates

+ 3:00 min

5.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+ 3:15 min

6.

Gianni Vermeersch

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

+ 3:47 min

ROUBAIX. Víťazom klasiky, ktorej sa hovorí aj kráľovná klasík, Paríž-Roubaix sa stal úradujúci majster sveta Mathieu van der Poel.

Holanďan potvrdil svoju dominanciu. Zo skupiny favoritov zaútočil 60 kilometrov pred cieľom a vyhral s obrovským náskokom troch minút.

Druhú priečku si na velodróme v Roubaix vybojoval podobne ako vlani Jasper Philipsen a poradie na stupňoch víťazov doplnil Mads Pedersen.

Od momentu, keď jazdec tímu Alpecin - Deceuninck zaútočil, nebolo pochýb o tom, že si ide pre víťazstvo. Rozdiel sa neustále zvyšoval.

Holanďan je prvým cyklistom po 11 rokoch, ktorý dokázal v jednej sezóne získať cenné double z flámskych klasík. Zvíťazil totiž aj na pretekoch Okolo Flámska.

Pred ním to dokázal švajčiarsky špecialista na klasiky Fabian Cancellara.

VIDEO: Rozhodujúci útok van der Poela na Paríž-Roubaix 2024

Z monumentálnych klasík má 29-ročný pretekár už šieste prvenstvo a medzi aktívnymi jazdcami nemá nik viac víťazstiev na týchto klasikách.

Víťazstvom na Paríž-Roubaix napodobnil Petra Sagana, ktorý tento monument doposiaľ ako posledný vyhral v drese majstra sveta v roku 2018.

Tím Alpecin prežíva priam dokonalú sezónu. Vyhral všetky tri monumentálne klasiky. Najskôr na Miláno - San Remo zvíťazil Philipsen a následne sa dvoma skvelými sólo jazdami za osem dní blysol van der Poel.

Priebeh pretekov Paríž-Roubaix 2024

Od štartu sa išlo vo veľmi vysokom tempe. Kasper Asgreen (Soudalu - Quick-Step) sa dostal do úniku, spoločne s ním aj ďalších osem cyklistov.

Pre tím Alpecin to bola silná skupina, zvýšili tempo pred prvými úsekmi na kockách a úniku nedoprial veľký náskok. Ten nebol ani na úrovni dvoch minút.

Šprintér Tim Merlier či Laurenz Rex tvrdo spadli. V tomto páde boli aj ďalší pretekári, ktorí sa museli pre zranenia odstúpiť. Medzi nimi boli Jonathan Milan, Elia Viviani aj víťaz spred dvoch rokov Dylan Van Baarle.

Už 150 km pred cieľom prišlo k úplnému rozpadnutiu pelotónu. Alpecin dotiahol únik, vedúcu skupinu však vytvorili len 25 cyklistov.

Druhý pád mal Rex, ktorý si nevšimol stredový ostrovček, preletel cez neho a musel odstúpiť. Vytvorila sa kompaktná 38-členná skupina na čele s favoritmi.

VIDEO: Laurenz Rex a jeho tvrdý pád počas Paríž-Roubaix 2024

V polovici pretekov prišla informácia o diskvalifikácii Joshuu Tarlinga. Majster Európy v časovke sa po riešení technického problému ocitol medzi skupinami na širokej ceste a určitý čas sa držal svojho tímového vozidla.

Organizátori pred Arenberským lese vymysleli pre tento rok novinku a umiestnili tam umelú zákrutu, aby museli pretekári spomaliť.

Stefan Küng bol pretekárom, ktorý si uvedomoval, že musí využiť každučké zaváhanie favoritov a v jeden nepozorovaný úsek nastúpil. Zareagoval len Nils Politt (UAE Emirates) a Gianni Vermeersch (Alpecin).

Tesne po štvorhviezdičkovom úseku číslo 15 Tilloy bolo čelo dostihnuté. Výrazne sa spomalilo, čo krátko pred trojhviezdičkovom úseku na kockách využil Van der Poel, nastúpil a osamostatnil sa na čele.

Pedersen sa snažil reagovať, ale nepodarilo sa mu to. Holanďan svoj náskok zvyšoval a mal všetky predpoklady dotiahnuť svoj únik až do cieľa. Skupina za ním si to uvedomovala a ich manko bolo už takmer dvojminútové.

VIDEO: Víťazná jazda Mathieu van der Poela na velodróme v Roubaix

Pedersen s Küngom však nastúpili a pridali sa k nim aj Politt, Laurence Pithi i Jasper Philipsen. Práve týchto päť cyklistov malo bojovať o druhé miesto. Pithi mal smolu a 31 km pred cieľom spadol.

Odpadol aj Küng a v skupine zostali už len traja. Van der Poel vyhral druhýkrát tento monument, celkovo šiesty z top klasík. V špurte trojice si prišiel pre druhé miesto jeho tímový kolega Philipsen. Pedersen finišoval tretí.

"Je ťažké tomu uveriť. Bol som ešte silnejší ako minulý rok. Som veľmi hrdý na celý tím. Chceli sme urobiť ťažké preteky a to bola moja výhoda.

Zaútočil som skoro a som veľmi rád, že som to dotiahol do úspešného konca. Stať sa môže čokoľvek, ale mal som slušný náskok a mohol som si tieto momenty užiť," povedal v televíznom rozhovore.

Van der Poel sa vyjadril aj k tomu, že napodobnil Sagana: "Je to moment, o ktorom som ani nesníval, keď som bol dieťa. Bol som veľmi motivovaný ukázať tento dres. Toto však prekonáva moje očakávania a ťažko sa mi hľadajú slová."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van der Poel opäť nemal súpera, Paríž-Roubaix vyhral priepastným rozdielom