Akoby sa mu tím chcel pomstiť. Je hviezda Ineosu na odchode z tímu?

Tom Pidcock vyhral klasiku Strade Bianche 2023.
Tom Pidcock vyhral klasiku Strade Bianche 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. okt 2024 o 15:00

Nemôže podávať dobré výkony, vraví o Pidcockovi Sean Kelly.

BRATISLAVA. Celý prípad pôsobí trochu surreálne. Prípadne by sa skôr mohol stať v prostredí, kde sa zamestnávateľ potrebuje vyvršovať na svojich zamestnancoch a nie v tíme, ktorý vlastní jeden z najbohatších ľudí na svete a kde by mali vládnuť jasné pravidlá a férové vzťahy. 

Cyklistický tím Ineos pred monumentálnou klasikou Okolo Lombardska stiahol z nominácie jednu z najväčších hviezd Toma Pidcocka.

Urobil to v momente, keď sa dostával Brit v závere sezóny do formy, na preteky sa tešil a zdravotne bol v poriadku. 

Jeho sezóna v cestnej cyklistike nebola až taká úspešná, no pred pretekmi Okolo Lombardska vybojoval na klasike Giro dell’Emilia druhé miesto, za suverénnym Tadejom Pogačarom.

Na ďalšej klasike mohol znovu bojovať o výsledok v najlepšej desiatke. Tím ho však nečakane stiahol z nominácie. 

„Práve, keď sa po turbulentnom období začala situácia zlepšovať, ma vyškrtli zo zostavy na Lombardsko. Som vo skvelej forme a na preteky som sa tešil. Voľno po sezóne prišlo skôr,“ komentoval situáciu Pidcock na sociálnych sieťach. 

Stratili trpezlivosť

Do tímu Ineos prišiel ako obrovský talent. V roku 2021 vyhral klasiku Brabanstký šíp a na Amstel Gold Race ho prešprintoval len Wout van Aert.

Na svetovom šampionáte bral 6. miesto a britský tím mu ponúkol lukratívny kontrakt. Lenže v ďalších rokoch nedokázal Pidcock svoj talent potvrdiť. Celkovo vybojoval v cestných pretekoch len 5 víťazstiev, viac sa mu darí v teréne.

V horskej cyklistike vyhral na posledných dvoch olympijských hrách zlato a má titul majstra sveta aj z cyklokrosu. 

Tento titul oslavoval gestom v štýle Supermana. Vytiahne nohy z pedálov, bruchom sa oprie o sedadlo, vystrie celé telo a jednu ruku natiahne vpred ako slávny superhrdina.

Zdá sa, že v Ineose strácajú s ním trpezlivosť a vnútri tímu to vrie. Napriek tomu je to nepochopiteľný krok, pretože Pidcock mohol zabojovať o pódiové umiestnenie. „Bolo to rozhodnutie manažmentu,“ tvrdil športový riaditeľ Zak Dempster pre cyclingnews.com. 

„Je to nešťastné. Tom nie je spokojný, tím nie je spokojný. Ako sa dostali do tohto bodu? Netuším. Ale nemyslím si, že by tomu ľudia v okolí Toma pomáhali,“ komentoval situáciu jeden z lídrov Ineosu Geraint Thomas.

Situáciu pozná aj Sean Kelly, bývalý profesionál a cyklistická legenda. Je v priateľskom vzťahu s Pidcockovým osobným trénerom Kurtom Bogaertsom. 

„S Kurtom som o tom hovoril. Zhoršilo sa to vlani po Tour de France a odvtedy neboli vzťahy dobré. Pre Toma nie je možné, aby za týchto okolností podával dobré výkony. Teraz sa stále rieši jeho plat a to, že nepodával dobré výkony. Ale ak sa snažíte robiť cestnú cyklistiku, horskú cyklistiku, cyklokros, nie je možné, aby ste boli na najlepšej úrovni v cestnej cyklistike a toto rozhodnutie musí urobiť sám,“ vravel Kelly pre velonews.com.

Jazdec, ktorý nechcel byť menovaný pre Sporza zase uviedol, že situáciu sledujú so znepokojením aj ďalší pretekári v pelotóne. 

Rozkol kvôli horskej cyklistike

„Na pretekoch Okolo Piemontu ho v poslednej chvíli ako náhradníka zaradili do tímu a na Okolo Lombardska zase vyradili. Je to celé bizarné,“ tvrdil pretekár a potvrdzuje, že vzťahy medzi jazdcom a tímom sú veľmi zlé. 

„Pidcock je v rámci Ineosu trochu izolovaný. Má vlastného lekára a vlastný personál. Chce si robiť veci po svojom a to spôsobuje rozpory.“

Rozkol vznikol vlani, keď vedenie tímu nechcelo, aby Pidcock štartoval na jeseň na Svetových pohároch v horskej cyklistike. Ineos naopak uprednostňuje, aby sa zameriaval na cestné preteky. On sa však tímu vzoprel. Horskej cyklistike sa chcel venovať aj s ohľadom na olympijské hry. No od tohto momentu sa situácia len zhoršuje.

Pidcock zarába približne 3 milióny dolárov ročne a je najlepšie plateným jazdcom britského tímu. V tomto roku vybojoval jedno víťazstvo na Amstel Gold Race. Tour de France nedokončil. 

Vzhľadom na situáciu sa hovorí o jeho možnom odchode z Ineosu. Brit má 25 rokov a má veľký potenciál. Jeho problém je však v zmluve. V Ineose je viazaný na ďalšie tri sezóny. Okrem toho má v zmluve aj klauzulu o možnom vykúpení a tá je riadne vysoká – 12 miliónov eur. V cyklistike je to mimoriadne vysoká suma. 

Pre porovnanie vlani zaplatil vtedajší tím Bora-Hansgrohe 3 milióny eur tímu Visma, aby vykúpil Primoža Rogliča.

Vykúpiť ho môže miliardár

O Pidcocka je prirodzene medzi konkurenciou záujem a podľa belgických médií prebiehajú rokovania. Veľký záujem má kontinentálny tím Q36.5, Visma Lease a Bike aj Red Bull Bora-Hansgrohe.  

Za možným prestupom do prokontinentálneho tímu Q36.5 je miliardár Ivan Glasenberg.

Jeho majetok odhadol magazín Forbes na 10,5 miliardy dolárov. Glasenberg je aj vlastníkom výrobcu bicyklov Pinarello, na ktorých aktuálne jazdí tím Ineos. 

Navyše v tomto roku do tímu výraznejšie investoval. V budúcej sezóne posilnia tím šiesti noví jazdci, medzi ktorými je aj Milan Vader, Harm Vanhoucke či Sjoerd Bax.

Pidcock by bol v prokontinentálnom tíme jasným lídrom. Problémom pre tím z druhej ligy však je, že nemá istú pozvánku na veľké podujatia. Naopak v prípade Visma či Red Bullu by zas musel Pidcock zdieľať pozíciu lídra. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Akoby sa mu tím chcel pomstiť. Je hviezda Ineosu na odchode z tímu?