Taký tep nikdy nemal. Sagan po hospitalizácii upokojil fanúšikov

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|23. feb 2024 o 11:35 (aktualizované 23. feb 2024 o 17:35)

Pôvodné informácie o operácii neboli presné.

BRATISLAVA. Peter Sagan mal v nedeľňajších pretekoch v horskej cyklistike neďaleko Valencie nepríjemný pád a na najlepších jazdcov stratil dve kolá.

To však napokon nebol najväčší problém, ktorý ho postihol. Keď prišiel do cieľa, jeho tepová frekvencia prekročila hranicu 200 úderov za minútu. 

V jeho kariére sa to ešte nikdy nestalo. Maximum sa vždy pohybovalo okolo 190 úderov, a tak sa Sagan rozhodol tento problém okamžite riešiť.

La Gazzetta dello Sport píše, že Sagan si v prvom momente spomenul na Sonnyho Colbrelliho. Taliansky cyklista a víťaz Paríž - Roubaix musel pre problémy so srdcom ukončiť svoju športovú kariéru.

Slovenský cyklista sa obrátil na kardiológa Roberta Corsettiho, ktorého pozná od začiatku profesionálnej kariéry. Séria vyšetrení ukázala vyskytujúcu sa abnormálnu tachykardiu, teda zrýchlenie srdcového rytmu.  

Sagan bol hospitalizovaný v univerzitnej nemocnici v Ancone a v piatok mal podľa pôvodných informácii podstúpiť operáciu. Malo ísť o tzv. abláciu, ktorou by lekári odstránili tkanivo, ktoré arytmiu spôsobuje.

Napokon však tieto informácie neboli presné.

"S Petrom Saganom sme sa však osobne skontaktovali a potvrdil nám, že žiadnu operáciu nepodstúpil. Po arytmii dali trojnásobnému majstrovi sveta senzor, ktorý neustále monitoruje jeho tep.

V prípade, že by sa tachykardická epizóda zopakovala, tento senzor zaznamená EKG, na základe ktorého by sa dala určiť presnejšia diagnóza," informoval špecializovaný portál biker.sk.

Sagan neskôr fanúšikov upokojil príspevkom na sociálnych sieťach, kde zverejnil časť lekárskej správy. Je v poriadku, o pár dní sa vráti na bicykel a bude pokračovať v snahe získať miestenku na olympiádu v Paríži. 

"Peter je v poriadku. Približne o týždeň sa opäť posadí na bicykel a bude pokračovať v plánovanom programe. Všetko je pod kontrolou," potvrdil pre agentúru AFP aj jeho mediálny manažér Gabriele Uboldi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Taký tep nikdy nemal. Sagan po hospitalizácii upokojil fanúšikov