Obzrel sa na súpera a vedel, čo má robiť. Evenepoel píše príbeh Vuelty

Belgičan Remco Evenepoel počas Vuelta a Espaňa 2023.
Belgičan Remco Evenepoel počas Vuelta a Espaňa 2023. (Autor: Reuters)
TASR, Miloslav Šebela|9. sep 2023 o 17:35

V červenom drese sa udržal Sepp Kuss.

Vuelta a Espaňa 2023

14. etapa (Sauveterre - Larra-Belagua, 156,5 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

4:13:38 h

2.

Romain Bardet

Francúzsko

DSM - firmenich

+ 1:12 min

3.

Lennert Van Eetvelt

Belgicko

Lotto Dstny

+ 6:33 min

4.

Jonathan Castroviejo

Španielsko

Ineos Grenadiers

+ 6:35 min

5.

Michael Storer

Austrália

Groupama - FDJ

+ 7:24 min

6.

David de la Cruz

Španielsko

Astana Qazaqstan

+ 8:21 min

LARRA-BELAGUA. Remco Evenepoel predviedol tú najlepšiu možnú reakciu na hrozný deň, ktorým si na španielskej Vuelte prešiel v piatkovej etape.

V kráľovskej etape mal už v prvom stúpaní veľké problémy, celkovo nabral vyše 27-minútové manko a stratil šancu na obhajobu červeného dresu.

Bývalý majster sveta a úradujúci šampión v časovke si však v sobotu napravil chuť a dosiahol svoje štvrté etapové víťazstvo na Vuelte.

Belgičan sa dostal do úniku a útočil už v prvom stúpaní.

Na jeho nástup reagoval len Francúz Romain Bardet, a tak si po prvej horskej prémii Col Hourcère obaja strihli spoločný 80-kilometrový únik.

Rozhodujúci moment prišiel 3,9 kilometra pred cieľom. Evenepoel sa pozrel na svojho súpera, ktorý mal stratu metra či dvoch, a tak vedel, čo má robiť.

Zaútočil, zlomil odpor jazdca tímu DSM - firmenich a napokon vyhral s veľkým náskok pred Bardetom. V cieli ich delila minúta a dvanásť sekúnd.

VIDEO: Zostrih zo 14. etapy Vuelta a Espaňa 2023

Po prejazde cieľom bolo na Evenepoelovi vidno veľké dojatie. V kariére dosiahol už 49 profesionálnych triumfov, no tento patrí k tým najemotívnejším.

Na čele celkového poradia sa udržal Američan Sepp Kuss z Jumbo-Visma.

Priebeh 14. etapy Vuelta a Espaňa 2023

V sobotu čakala na pelotón ďalšia ťažká (156,2 km) etapa, počas ktorej museli cyklisti zvládnuť 4600 výškových s tromi horskými prémiami.

Podľa očakávania sa na dlhej rovine pred Col Hourcére (11,1 km, 8,8%) bojovalo o to, kto sa dostane dopredu. Veľkú snahu mal Evenepoel, ktorý mal v piatok čierny deň, keď klesol z tretieho až na 19. miesto.

Po hodine pretekania sa vytvoril 24-členný únik aj s jazdcom tímu Quick Stepu. Z pelotónu vypadli pred nájazdom na Col Hourcére viacerí šprintéri.

Na kopci bol prvý Evenepoel, ktorý získal 15 bodov v boji o dres pre najlepšieho vrchára. Belgičan s Francúzom Bardetom sa tesne pod vrcholom vpredu osamostatnili a v zjazde získali 45-sekundový náskok.

Dvojica spolupracovala a počas stúpania na ďalší kopec, Puerto de Larrau (14,9 km, 8 %) svoj náskok ešte navýšila. Za nimi sa zvyšok úniku rozpadol, tretí bol Austrálčan Michael Storer (Groupama-FDJ) zo snahu dostihnúť vedúce duo.

Bardet nerobil Evenepoelovi na vrchole druhého kopca problémy a Belgičan sa tak vrátil do bodkovaného dresu, ktorý už na týchto pretekoch obliekal. Storer mal manko viac ako dvoch minút, skupina favoritov strácala takmer šesť minút.

Krátke stúpanie tretej kategórie Puerto de Laza (3,4 km, 6,3%) zvládla vedúca dvojica podľa plánov, Evenepoel získal ďalšie tri body a spolu s Bardetom smerovali na cieľový kopec Puerto de Belagua (9,5 km, 6,3%).

Belgičan bol naspäť vo forme z predchádzajúcich dvoch týždňov a potvrdzoval, že piatok bol len ojedinelým výpadkom. Evenepoel štyri kilometre pred zvýšil tempo a nakoniec vyhral o 1:12 minúty pred Bardetom.

"Včera to bol ťažký deň, mal som zlú noc s mnohými negatívnymi myšlienkami v hlave. Chcel som vyťažiť čo najviac a vedel som, že stúpania sú ťažké. Romain so mnou dobre spolupracoval.

Dohodli sme sa, že ja budem udávať tempo v stúpaniach a on mi pomôže na rovine. Som veľmi hrdý," povedal Evenepoel v televíznom rozhovore.

Skupina favoritov prišla pohromade a nič sa nezmenilo v celkovom poradí.

Kuss má náskok 1:37 minúty pred tímovým kolegom Primožom Rogličom zo Slovinska. Tretia priečka patrí Dánovi Jonasovi Vingegaardovi.

Priebežné poradie po 14. etape

1.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

51:04:54 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:37 min

3.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 1:44 min

4.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 2:37 min

5.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 3:06 min

6.

Marc Soler

Španielsko

UAE Emirates

+ 3:10 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Obzrel sa na súpera a vedel, čo má robiť. Evenepoel píše príbeh Vuelty