O titul zabojuje na zlatom bicykli. Lenže ani on nie je robot, upozorňuje tréner

Belgičan Remco Evenepoel.
Belgičan Remco Evenepoel. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|21. sep 2024 o 08:00

V nedeľu štartujú majstrovstvá sveta v cyklistike.

BRATISLAVA. Keď skloní hlavu a ukryje ju za ruky položené na nástavcoch, akoby splynul s bicyklom. Vrchná časť tela sa nehýbe, je ako stroj. Prezrádzajú ho iba nohy, ktoré kmitajú v rýchlom rytme. 

V tejto sezóne dosiahol takmer jedinečný úspech. Po výbornej premiére na Tour de France a tretej priečke v celkovom poradí v Paríži uchmatol súperom obe zlaté medaily.

V cestných pretekoch zvíťazil s obrovským náskokom a snímky ako oslavuje víťazstvo pod Eiffelovkou obleteli svet.

Remco Evenepoel mohol pokojne sezónu ukončiť, no rozhodol sa, že o zlato zabojuje aj na majstrovstvách sveta a je najväčším favoritom hneď prvej disciplíny. MS v cestnej cyklistike v Zürichu štartujú v nedeľu. Časovkou v kategóriách elite. 

Dumoulin: Zrodil sa pre túto disciplínu

Medzi mužmi je len jeden favorit na titul a bolo by prekvapením, ak by Evenepoel nebol najrýchlejší. V piatok si v zlatej prilbe a bicykli v zlatej farbe prešiel trasu.

Má 46 kilmetrov a prevýšenie 400 metrov. Belgičan by mal v nedeľu titul obhájiť. Iný výsledok bude preňho sklamaním. 

Na štarte budú chýbať dvaja ďalší medailisti z parížskych hier Filippo Ganna či Wout van Aert. Ganna si chcel po náročnej sezóne oddýchnuť a van Aert sa zotavuje zo zranení po páde na Vuelte. 

Bývalý svetový šampión Tom Dumoulin vyzdvihuje kvality mladého Belgičana. 

„Najviac ma na ňom prekvapuje, ako je neuveriteľne aerodynamický. Je ako stvorený pre to, aby na časovkárskom bicykli sedel. Hlavu dokáže dobre stihanuť medzi plecia. Nie je vysoký, no kombinuje to s veľkým výkonom. Je šialene dobrý,“ opisuje Dumoulin pre wielerflits. 

A z toho ťaží aj v cestných pretekoch. Súperi majú problém s ním držať krok. „Ale to nie je len tým, že je rýchly, ale aj preto že na bicykli skvele sedí,“ vraví. 

Má aj slabé stránky

Podľa Holanďana má jednu veľkú slabinu a na nej by mal rozhodne zapracovať. 

„Ako prechádza zákrutami. Chýba mu istota. Niekedy si vravím, že to zvládol celkom dobre. Ale aj časovky akoby jazdil ustráchane.

Vezmite si prvé zákruty na časovke počas Tour. To od neho vôbec nevyzeralo dobre. V porovnaní so súpermi tam stratil veľa času. Ale v ostatných aspektoch je v časovke ďaleko pred ním,“ porovnával Dumoulin. 

Evenepoel bude mať v Zurichu len obmedzenú konkurenciu. Jeho najväčším rivalom by mal byť Brit Joshua Tarling, ktorý už vlani ako 19-ročný získal na MS bronz.

„Rozhodne je na bicykli menej aerodynamický ako Remco ale má neskutočnú silu. Okrem toho ani pri Primožovi Rogličovi nikdy neviete.

On nejde na súťaž len tak pre nič za nič a Evenepoela v časovke tento rok zdolal v Baskicku,“ doplnil Dumoulin. O medailu môže bojovať aj čerstvý majster Európy Edoardo Affinni.

Po olympiáde mal Evenepoel tiež dlhšie voľno. Vynechal aj majstrovstvá Európy. Po Tour a parížskych hrách cítil, že potrebuje ubrať. Absolvoval preteky Okolo Británie, ale v tíme nebol lídrom a skôr podporoval kolegov. 

„Majstrovstvá sveta však sú preňho dôležité. Po dúhovom drese túži každý. Ale je pravda, že Remco môže viac stratiť ako získať.

Práve to bol dôvod, pre ktorý sme sa odhlásili z majstrovstiev Európy. S jeho statusom nemôžete bojovať o tretie miesto,“ hovoril Evenepoelov tréner Koen Pelgrim pre Sporzu. 

Upozorňuje však, že hoci je Evenepoel znovu na výbornej úrovni, "je stále len človek a ani on nie je robot, ktorého viete doladiť."

Evenepoel v tejto sezóne vyhral štyri zo šiestich časoviek, v ktorých nastúpil a jeho najhorším výsledkom je 4. miesto na pretekoch Okolo Baskicka.

Chladoňová môže znovu prekvapiť

Slovensko v časovke mužov elite nebude mať zastúpenie. V nedeľu sa na trať dostane v ženskej kategórii Nora Jenčušová. 

Veľko nádejou pre Slovensko bude na svetovom šampionáte znova juniorka Viktória Chladoňová. Juniorky majú časovku na programe v utorok. 

Chladoňová však pred týždňom na majstrovstvách Európy doplatila na hromadný pád. Na cieľovej rovinke ju privalili súperky. Narazila si stehenný sval a udrela koleno. Na šampionáte v Zurichu by však mala štartovať v oboch disciplínach.

V utorok zabojuje v časovke a vo štvrtok ju čakajú cestné preteky, v ktorých bude patriť medzi okruh favoritiek.

Cestné preteky mužov elite sú na programe o týždeň - 29. septembra.

Slovensko bude na MS zastupovať vo všetkých kategóriách 11 reprezentantov. V cestných pretekoch do 23 rokov bude Martin Svrček obhajovať bronzovú medailu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»O titul zabojuje na zlatom bicykli. Lenže ani on nie je robot, upozorňuje tréner