Kubiš prišiel pre počasie o výhodu, napokon mu chýbali centimetre

Lukáš Kubiš.
Lukáš Kubiš. (Autor: Ján Melicher - Slovenský zväz cyklistiky)
Miroslav Kováčik|12. júl 2021 o 20:00

Preteky v Novej Bani slávili úspech.

NOVÁ BAŇA. Nepríjemný dážď ani občasné krúpy nezabránili tomu, aby sa v Novej Bani premiérovo uskutočnila slovenská časť Vyšehradských pretekov. 

Deviaty ročník priniesol double poľských cyklistov, ale rozhodne sa nestratili ani Slováci. Na pódium síce nedosiahli, ale hneď dvaja skončili v elitnej desiatke. 

To sa naposledy stalo v roku 2015, keď skončil druhý Erik Baška (dnes jazdec tímu Bora-Hansgrohe, pozn. red.) a na ôsmej priečke finišoval Ľuboš Malovec. 

V nedeľu skončil na štvrtom mieste Lukáš Kubiš, desiaty bol Matúš Štoček.

Na záverečný šprint bol pripravený 

Kubiš potvrdil dobrú formu. Bronzový medailista zo slovenského šampionátu ustál aktivitu českého tímu Elkov - Kasper a o víťazstvo bojoval až do konca.

"Na vrchole záverečného kopca sme zostali vpredu štyria, pričom si Ťoupalík nastúpil a držal sa chvíľu pred nami. Potom nás dobehli nejakí Poliaci, a tak sme vlastne prišli až do cieľa.

Šprint ma mrzí, lebo mi pódium mi ušlo asi o päť centimetrov. Chcel som sa ukázať pred domácimi fanúšikmi a hoci to je zemiaková medaila, je to dobré," povedal Kubiš v rozhovore tesne po pretekoch.

Posledné metre pripraveného okruhu boli do mierneho stúpania, čo si 21-ročný pretekár tímu Dukla Banská Bystrica uvedomoval.

"Vedel som, že to bude do kopca a že to nemôžem príliš skoro rozbaliť. Začal som šprintovať 200, možno 150 metrov pred cieľom. Išiel som cez súperov, ale nakoniec tam jeden pretekár "hodil koleso" a dostal sa predo mňa."

Potreboval by sa posunúť vyššie 

Preteky boli pre nepriaznivé počasie skrátené približne o desať kilometrov. Organizátori museli vypustiť časť okruhu, kde bol technický zjazd a zúžená vozovka. Tento fakt Kubišovi nezahral do kariet. 

"Bola by to pre mňa výhoda, pretože v daždi a v prudkých a technických zjazdoch to viem. Tam som si určite veril. Pred štartom však tento úsek zrušili a všetci sme sa s tými museli vyrovnať," dodal Kubiš. 

Jeho štvrté miesto ocenil aj riaditeľ pretekov Ján Žilovec.

"Ukazuje sa ako veľmi kvalitný cyklista, ktorý môže v budúcnosti spraviť veľké výsledky. Nejde o jeho prvý takýto výsledok. Dnes zostal v skupine aj s pretekármi, ktorí majú podstatne vyššiu kvalitu," povedal Žilovec. 

"Vzhľadom na jeho výsledky, ktoré má, by bolo ideálne, keby sa posunul, pretože kontinentálne tímy nevedia zabezpečiť výrazný progres cyklistu.

Jediná možnosť je ísť do vyššieho levelu - či už by išlo o prokontinentálny tím alebo z najvyššej kategórie World Tour," dodal Žilovec na adresu Kubiša, ktorého v sezóne čaká aj Tour de l'Avenir, zvaná aj malá Tour de France.  

Vznikne v Novej Bani cyklistická tradícia? 

Napriek tomu, že podujatie komplikovalo zlé počasie, riaditeľ pretekov bol s ich priebehom spokojný. Ocenil najmä prístup samotného dejiska. 

"Mesto Nová Baňa pristúpilo k príprave pretekov veľmi zodpovedne. Zaplátali cesty, spravili novú časť vozovky a aktívne bolo aj v ďalších ohľadoch.

Vďaka patrí takisto pánovi Letkovi, ktorý zabezpečil live prenos. Pri pretekoch na Slovensku to nie je bežné. Pre ľudí v Novej Bani to bolo niečo nové, nikdy predtým sa tu takéto cyklistické podujatie nekonalo," uviedol Žilovec. 

Pozitívne podujatie hodnotil aj primátor Novej Bane Branislav Jaďuď. 

"Verím, že sme zanechali dobrý dojem. Ja by som rozhodne nebol proti tomu, aby z týchto pretekov V4 u nás vznikla tradícia. Máme tú dobré podmienky na cyklistiku, aj pre tú horskú a urobíme všetko, čo bude potrebné."

Nasledujúci ročník bude špeciálny, pretože v rámci seriálu podujatí V4 sa záverečné preteky pôjdu na Slovensku. Z pohľadu organizácie to bude o úroveň vyššie a vyzerá to tak, že hostiteľské mesto sa meniť nebude. 

"Pracujeme s možnosťou, že by sme preteky opäť zorganizovali v tomto regióne. Uvidíme, či bude zmena okruhu, ale na to máme ešte dosť času," dodal Žilovec.

Partneri podujatia Visegrad4bicyclerace.com
Partneri podujatia Visegrad4bicyclerace.com (Autor: Archív podujatia)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kubiš prišiel pre počasie o výhodu, napokon mu chýbali centimetre