Novú Baňu čaká veľká premiéra, príde aj tím víťaza Tour de France

Luxemburská cyklistka Nina Bertonová.
Luxemburská cyklistka Nina Bertonová. (Autor: andyschleckwomen/ instagram)
Miroslav Kováčik|21. júl 2022 o 10:00

Nová Baňa sa pripravuje na víkend plný cyklistiky.

NOVÁ BAŇA. Veľmi dobré možnosti pre cyklistiku, kladný prístup mesta a tiež vydarený inauguračný ročník. Všetky tieto faktory sa podieľali na tom, že slovenskú časť seriálu pretekov krajín V4 bude druhýkrát hostiť Nová Baňa. 

Oproti premiérovej edícii však predsa len bude tento ročník o niečo špecifickejší. Slovensko je totiž v pozícii tzv. vedúcej krajiny, a tak na jej pôde seriál štyroch pretekov v nedeľu 24. júla vyvrcholí. 

"Po prvom ročníku som mal od cyklistov aj trénerov pozitívne ohlasy, takže aj preto sme sa rozhodli zostať v Novej Bani. Ako vedúca krajina nevyhlasujeme len najlepšieho pretekára z danej krajiny, ale aj najlepšiu trojicu celej série.

Tiež zabezpečujeme pre všetky krajiny niektoré veci ako sú štartové čísla, dresy pre víťazov a ich odmeňovanie," povedal riaditeľ pretekov Ján Žilovec. 

Pripravené sú dva okruhy

Organizátori pripravili pre jazdcov náročnú členitú trať. Spĺňa vysoké kritéria po športovej stránke, aj z diváckeho pohľadu.

Množstvo fanúšikov sa očakáva najmä na námestí Novej Bane, kde budú cyklisti prechádzať až sedemkrát a zároveň bojovať o víťazstvo. 

"Ideme najskôr veľký okruh. Z námestia Novej Bane sa pôjde cez Štále a Kajlovku do Žarnovice a starou cestou poza Hron sa vraciame späť. Okruh má 36 km a sú tam dve, približne 1,5 km dlhé, stúpania.

Záver pretekov sa nám presúva na malý okruh, ktorý má 12,5 km a rovnako ako veľký sa pôjde trikrát. Je veľmi dynamický, sú tam úzke ulice a ľavé - pravé zákruty," opísal tohtoročnú trať bývalý viceprezident SZC.

Zaujímavosťou je, že v minulom roku musela byť trať pre dážď skrátená.

"Všetko môžeme pripraviť, ale počasie nevieme ovplyvniť. Našťastie sa preteky nemuseli zrušiť," povedal vtedy primátor Novej Bane Branislav Jaďuď.

Na štarte bude aj tím z Kuvajtu

Na každom podujatí z pretekov krajín Vyšehradskej štvorky získava dvadsať najlepších jazdcov body a tie sa následne spočítavajú. 

V úvodných dvoch pretekoch sa Slovákom príliš nedarilo a najlepším výsledkom je dvanáste miesto Adama Foltána v poľskom meste Olešnica.

Treba však dodať, že napríklad Dukla Banská Bystrica nemohla byť v plnej sile, pretože viacero jej mladíkov bolo v Portugalsku na ME do 23 rokov.

Celkovo Slovensko dosiahlo na podujatiach V4 len dve víťazstvá, zásluhou Erika Bašku (Poľsko, 2014) a Mareka Čaneckého (Maďarsko, 2016).

"Bol by som rád, keby uspel nejaký z našich pretekárov. Viem, že jazdci Dukly už boli na tréningu, prešli si okruhy a vedia, čo ich čaká.

Konkurencia je silná, ale verím, že na domácej pôde a pred domácim publikom by mohla Dukla spraviť dobrý výsledok a zabodovať do UCI," hovorí Žilovec.

Na štart sa postaví 22 tímov. Okrem krajín V4 budú mať v Novej Bani zastúpenie aj Nemecko, Bulharsko, Litva, Taliansko, Nórsko či Kuvajt.

"Je to u nás netypický tím a som zvedavý, ako sa bude prezentovať," povedal riaditeľ pretekov na margo účasti tímu Kuwait Pro Cycling, ktorý má v zostave troch Britov, Belgičana, Gréka a tiež jedného Malajzijčana.

Najskôr naživo, potom v televízii

Treba tiež spomenúť, že Nová Baňa nebude žiť cyklistikou len v nedeľu, ale celý víkend. V sobotu sú na programe preteky žien pod názvom GROUPAMA Ladies Race Slovakia 2022. Tentokrát však nejde o sériu, ale klasickú jednorazovku.

Bude to vôbec prvýkrát, čo bude Slovensko organizovať medzinárodné ženské preteky pod hlavičkou UCI. Na štarte bude trinásť tímov, z toho dva profesionálne (Canyon//SRAM a LVIV cycling team).

"Máme trojročnú zmluvu, takže aj v ďalších rokoch chceme organizovať tieto preteky. Ženská cyklistika výrazne napreduje a veľké preteky organizujú nielen mužskú, ale aj ženskú časť. Chceme ísť v tomto trende," priznal Žilovec. 

Tiež spomenul, že za priaznivých okolností by tieto preteky mohli postúpiť o úroveň vyššie a aj vďaka zastúpeniu Pro tímov byť na rovnakej úrovni ako Okolo Slovenska. Samozrejme, s tým rozdielom, že nejde o etapové podujatie.

Je to symbolické, keďže ženské preteky na Slovensku zažijú na najvyššej úrovni premiéru deň predtým, ako odštartuje prvý ročník Tour de France Femmes.

"Diváci si to môžu prísť v sobotu pozrieť naživo a od nedele pozerať ženskú Tour de France v televízii," doplnil s úsmevom Žilovec. 

Zo Sloveniek môže uspieť Jenčušová

V štartovej listine sú dve slovenské družstvá, vrátane domácej reprezentácie.

Zrejme najväčšie šance má Nora Jenčušová, ktorá pôsobí v tíme Bepink. V júni sa stala národnou šampiónkou s takmer päťminútovým náskokom.

"Bude to náročné, pretože tímy, ktoré sa nám prihlásili sú veľmi silné. Nora Jenčušová by však mohla dosiahnuť pekný výsledok," myslí si Žilovec. 

Nora Jenčušová.
Nora Jenčušová. (Autor: Slovenský zväz cyklistiky/ facebook)

Zaujímavým tímom v štartovej listine je Andy Schleck-CP NVST-ImmoLosch.

Fanúšikovia cyklistiky zrejme tušia, že ide o tím, ktorý založil bývalý skvelý luxemburský cyklista a víťaz Tour de France z roku 2010 Andy Schleck.

"Chcel som urobiť niečo pre ženskú cyklistickú komunitu v mojej krajine. Takže sme najprv začali v roku 2016 organizovať komunitné jazdy, ktorým hovoríme 'capuccino ride'. 

O rok neskôr sme vytvorili lokálny tím a jazdili po pretekoch v Luxembursku. Ďalší rok už sme boli národným tímom. Ale ja len stojím v pozadí a snažím sa dostať tím na väčšie preteky," povedal Schleck v podcaste We Love Cycling.

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022.
Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022. (Autor: visegrad4bicyclerace.com)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Novú Baňu čaká veľká premiéra, príde aj tím víťaza Tour de France