Na Tour nazval Sagana hlúpou opicou, teraz sa z neho smeje

Belgičan Wout van Aert.
Belgičan Wout van Aert. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|24. feb 2022 o 13:38

Sagana čakajú cez víkend dve belgické klasiky.

BRATISLAVA. Víťazné gesto Grega van Avermaeta a sklonená hlava sklamaného Petra Sagana. Takýto pohľad bol v rokoch 2016 a 2017 leitmotívom belgickej klasiky Omloop Het Nieuwsblad. 

Súboj o víťazstvo bol ako cez kopírak. Niekoľko desiatok metrov pred cieľom rozbehol špurt Belgičan v červenom drese tímu BMC Racing.

Sagan v drese úradujúceho majstra sveta nezaváhal, skočil mu "do háku", ale už nemal síl na to, aby svojho veľkého rivala zdolal.

Trvalo päť rokov, kým sa klasika Omloop Het Nieuwsblad opäť objavila v súťažnom kalendári 32-ročného rodáka zo Žiliny. Vo farbách francúzskeho tímu TotalEnergies absolvuje prvé preteky, ktoré patria do kategórie UCI WorldTour. 

Koronavírus ovplyvnil prípravu aj program

Peter Sagan nezažíva typický úvod sezóny. Ešte nikdy sa mu nestalo, aby pred svojou úvodnou klasikou neodjazdil aspoň šesť súťažných dní.

Tak tomu bolo v rokoch 2017 a 2018, keď absolvoval svoju sezónnu ouvertúru na austrálskych etapových pretekoch Tour Down Under.

Tento rok opäť bojoval s ochorením Covid-19 a prvý tréningový deň si v novom tíme odkrútil až 19. januára. Navyše, preteky Vuelta a San Juan, na ktorých mal debutovať, organizátori zrušili pre pandémiu koronavírusu a nevyšiel ani plán ísť na vysokohorské sústredenie do Kolumbie. 

Prvýkrát v kariére sa Sagan predstavil na podujatí Tour des Alpes Maritimes et du Var, kde mal počas troch dní len jednu šancu bojovať o popredné priečky.

Približne sedemnásť kilometrov pred cieľom prvej etapy však stratil kontakt s hlavnou skupinou a nabral výraznú stratu. Po pretekoch zagratuloval tímu, organizátorom a svoje vyjadrenie ukončil slovami: "Belgicko, prichádzame".

Tím patrí medzi najsilnejšie

TotalEnergies prichádza so silnou klasikárskou zostavou. Saganovi bude tradične sekundovať Daniel Oss, chýbať nebude Nór Edvald Boasson Hagen a dobrú formu v úvode sezóny ukazuje aj Francúz Anthony Turgis. 

Šéf tímu Jean-Rene Bernaudeau sa netají tým, že práve títo jazdci, plus Maciej Bodnar a Niki Terpstra, by mali hrať prím v blížiacej sa časti sezóny, ktorú ukončí monument Paríž-Roubaix. 

"Na flámskych klasikách budeme patriť medzi tri-štyri najsilnejšie tímy. Na Paríž- Roubaix chceme bojovať o víťazstvo a byť v hlavnej role," povedal.

Akú zvolí tím taktiku na belgických cestách je ťažké odhadnúť.

V hre sú viaceré scenáre, ktoré sa budú odvíjať najmä od aktuálnej Saganovej kondície. Na konci dňa môže byť v role lídra aj pomocníka Turgisovi.

Peter Sagan v drese tímu TotalEnergies.
Peter Sagan v drese tímu TotalEnergies. (Autor: Reuters)

Sagan ako favorit? Vtipné

Na Omloop Het Nieuwsblad bude patriť k favoritom Wout van Aert. Cyklistickej verejnosti je známe, že jeho vzťah s Petrom Saganom nie je najvľúdnejší. 

Na Tour de France 2020 si v 11. etape Slovák vytváral priestor pre špurt a telom sa natlačil do Belgičana. Ten po pretnutí cieľovej čiary reagoval vztýčeným prostredníkom a trojnásobného majstra sveta nazval "hlúpou opicou". 

Počas tohto týždňa bol hosťom podcastu belgického denníka Het Nieuwsblad a odpovedal aj na to, aké šance dáva slovenskému pretekárovi v sobotných pretekoch: "Peter Sagan ako favorit? Haha, vtipné. Nemá vôbec formu."

Okrem toho v podcaste novinárov Jana-Pietra De Vliegera a Guya Van Den Langenbergha so smiechom odznelo, že pokiaľ sa Belgičan bude chcieť so Saganom v pelotóne porozprávať, bude musieť ísť na jeho koniec.

Ani van Aert však nie je prototypom pretekára s úžasnou momentálnou formou. Síce sa zriekol účasti na januárových majstrovstvách sveta v cyklokrose, ale na ceste ešte v roku 2022 neojazdil ani jeden súťažný deň. 

Sedem stúpaní za 27 kilometrov

Klasika Omloop Het Nieuwsblad má v Belgicku veľký ohlas. V porovnaní s predošlými sezónami nenastali na trase veľké zmeny.

Cyklistov na 204 kilometroch z Gentu do mesta Ninove čaká trinásť krátkych, no intenzívnych stúpaní a tiež deväť sektorov pokrytých dlažobnými kockami.

Kľúčových bude posledných 40 kilometrov. Siedme stúpanie Marlboroughstraat a záverečný kopec Bosberg delí od seba len 27 kilometrov. Pre cyklistov sa tak naskytá viacero možností na rozhodujúci útok.

Predposlednou skúškou bude Muur-Kapelmuur - vydláždené stúpanie má dĺžku 1075 metrov s prevýšením 9,3% s maximami až 20% v strednej časti.

Mapa cyklistických pretekov Omloop Het Nieuwsblad 2022.
Mapa cyklistických pretekov Omloop Het Nieuwsblad 2022. (Autor: omloophetnieuwsblad.be)

Štartová listina je tradične nabitá veľkými menami.

Okrem van Aerta možno spomenúť niekdajšieho víťaza pretekov Okolo Flámska Kaspera Asgreena, víťaza Paríž-Roubaix a úradujúceho majstra Európy Sonnyho Colbrelliho, Brita Thomasa Pidcocka, víťaza z roku 2019 Zdeněka Štybara či spomenutého Belgičana Grega van Avermaeta.

Preteky Omloop Het Nieuwsblad sú na programe v sobotu 26. februára, o deň neskôr by Peter Sagan mal absolvovať aj ďalšiu belgickú klasiku Kuurne - Brusel - Kuurne, ktorú dokázal v roku 2017 ovládnuť.

Obe súťaže bude naživo vysielať Eurosport 2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Tour nazval Sagana hlúpou opicou, teraz sa z neho smeje