Saganovi nevyšla ďalšia klasika, záver bol mimoriadne dramatický

Peter Sagan v drese francúzskeho tímu TotalEnergies.
Peter Sagan v drese francúzskeho tímu TotalEnergies. (Autor: Reuters)
Sportnet|27. feb 2022 o 17:00 (aktualizované 27. feb 2022 o 17:45)

Z jubilejného 30. víťazstva sa tešil Fabio Jakobsen.

Kuurne - Brusel - Kuurne 2022

Kuurne - Kuurne, 195 km:

1.

Fabio Jakobsen

Holandsko

Quick-Step Alpha Vinyl

4:32:13 h 

2.

Caleb Ewan

Austrália

Lotto Soudal

+ 0 s

3.

Hugo Hofstetter

Francúzsko

Arkéa Samsic

+ 0 s

4.

Daniel McLay

Veľká Británia

Arkéa Samsic

+ 0 s

5.

Giacomo Nizzolo

Taliansko

Israel - Premier Tech

+ 0 s

6.

Dries Van Gestel

Belgicko

TotalEnergies

+ 0 s

117.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 9:55 min

BRATISLAVA. Belgická klasika Kuurne - Brusel - Kuurne sa svojím profilom líši od iných prestížnych jednorazoviek.

Kým vo väčšine z nich nastávajú kľúčové selekcie v samom závere, do Kuurne sa prichádza po 50-kilometrovej trase bez jediného stúpania. 

Je tak veľmi trúfalé zaútočiť na poslednom stúpaní Kluisberg a dúfať, že vás alebo malú skupinku na rovine nepohltí početnejší a oveľa silnejší pelotón.

V nedeľu rozbehol aktivitu už 62 kilometrov pred cieľom domáci pretekár Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) a následne sa vpredu vytvorila 18-členná skupina.

Boli v nej známe mená ako Tom Pidcock, Kasper Asgreen, Stefan Kung či Matteo Trentin, ale príliš veľká vzdialenosť do cieľa ich odrádzala od spolupráce. 

Naopak, šprintérske tímy sa dostatočne rýchlo sformovali a postupne ukrajovali z náskoku. Pokiaľ prišli do Kuurne, kde ich ešte čakal 13,5 kilometra dlhý okruh, vpredu bola už len trojica cyklistov s minimálnym náskokom. 

Tej však favoriti dopriali až príliš veľa času. Výrazne ju podcenili a zo záveru pretekov urobili nečakanú drámu. Počítal sa každý meter a každá sekunda.

Až necelých sto metrov pred cieľom bola trojica na čele dostihnutá a napokon sa z víťazstva tešil Holanďan Fabio Jakobsen z tímu Quick-Step Alpha Vinyl. Bol to už jeho 30. triumf v profesionálnej kariére.

V očakávanom súboji elitných šprintérov zdolal austrálskeho rýchlika Caleba Ewana a tretí skončil Francúz Hugo Hofstetter z tímu Arkéa Samsic.

Peter Sagan ani pri piatom štarte za tím TotalEnergies neoslnil. Ešte 75 km pred cieľom ho bolo vidno na čele pelotónu, ale potom sa stratil zo záberov kamier.

Po tom, čo v sobotu chýbal medzi najlepšími na klasike Omloop Het Nieuwsblad, nebojoval o víťazstvo ani tentokrát. Napokon v pohodovom tempe prišiel do cieľa s takmer desaťminútovým mankom na 117. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganovi nevyšla ďalšia klasika, záver bol mimoriadne dramatický