Nakazil sa na lyžovačke. Kedy odštartuje Peter Sagan sezónu?

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME Jozef Jakubčo)
Miloslav Šebela|7. jan 2022 o 17:00

Slovenský majster je spoločne s bratom v karanténe.

BRATISLAVA. Francúzsky tím TotalEnergies predstavil v piatok dizajn dresov na nadchádzajúcu sezónu. Prvý raz sa oficiálne fanúšikom vo videu predstavil aj trojnásobný svetový šampión Peter Sagan.

Slovenský cyklista však tieto dni trávi v Monaku. V karanténe.

Minulý týždeň mal pozitívny test na Covid-19. Sezóna sa preňho začína takmer identicky ako vlani. Aj vtedy ochorel. Pred rokom sa nakazil spolu s bratom Jurajom a Erikom Baškom počas sústredenia na Kanárskych ostrovoch.

Pre ochorenie vynechal úvodné klasiky sezóny a na jar nebol v najlepšej forme, keďže zo spomenutých dôvodov musel prerušiť prípravu.

O formu nemá obavy

Zdá sa, že tento raz sa nakazil počas rodinnej lyžovačky.

"Peter si bol na Silvestra zalyžovať so svojou rodinou. Všetci sa pred stretnutím nechali otestovať. Preto bolo zvláštne, keď sa po jej skončení ukázalo, že Peter a Juraj mali pozitívne testy," uviedol pre belgický denník Het Nieuwsblad Saganov mediálny manažér Gabriele Uboldi.

Sagan má podľa neho len mierne príznaky ochorenia. Má zapálené hrdlo a tečie mu z nosa. Vlani sa vyjadril, že je plne zaočkovaný.

Vo Francúzsku už prevláda nový variant covidu - omikron, ktorý sa šíri oveľa rýchlejšie. V januári zaznamenali v krajine rekordný počet nových prípadov. V stredu 5. januára malo za jeden deň pozitívny test 332-tisíc ľudí.

"V pondelok uplynie desaťdňová lehota odkedy sú v karanténe. Ak budú mať negatívny test, môžu začať znova trénovať. Nemáme žiadne obavy o Petrovu formu," doplnil Uboldi, ktorý robil Saganovi spoločnosť aj v Bore.

Kde začne, nikto nevie

Pôvodne mala sezóna Petra Sagana začať už o pár týždňov v Argentíne na pretekoch Vuelta a San Juan. Tie však organizátori odvolali kvôli nepriaznivej pandemickej situácii.

Po týchto pretekoch mal žilinský rodák cestovať do Kolumbie na vysokohorské sústredenie. Po príprave mal začať v marci európsku sezónu buď na pretekoch Paríž – Nice alebo Tirreno – Adriatico.

"Prípravu budeme musieť pozmeniť. A čo sa týka súťažného programu, ani ten ešte nie je uzavretý," vysvetlil Uboldi. Stále tak nie je známe, kde nastúpi slovenský majster v novom drese po prvý raz.

Sezónu klasík otvárajú súťaže Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brusel - Kuurne posledný februárový víkend.

Vo februári sa však koná viacero menších klasík aj vo Francúzsku. Je pravdepodobnejšie, že by nastúpil už na niektorej z nich.

"Peter je členom francúzskeho tímu a je prirodzené, že častejšie bude teraz súťažiť na francúzskych súťažiach," vraví Uboldi.

Klasiku vyhral pred tromi rokmi

To je jeden z dôvodov, prečo je pravdepodobné, že Sagan sa skôr predstaví v marci na Paríž – Nice ako na Tirreno - Adriatico, ktoré v posledných rokoch preferoval.

Podľa Uboldiho sa chce Peter Sagan ukázať, čo najlepšie na klasikách a v novom tíme má veľkú motiváciu. "Naplno pôjde na Paríž – Roubaix a samozrejme aj na Okolo Flámska," dodal Uboldi.

Obe veľké klasiky už Sagan vyhral. Obe dokonca v drese majstra sveta. Flámsku klasiku v roku 2016, Paríž – Roubaix o dva roky neskôr.

Práve triumf na velodróme v Roubaix je jeho posledným víťazstvom na klasike. V uplynulých troch sezónach sa mu na jednodňových pretekoch s výnimkou majstrovstiev Slovenska nedarilo. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nakazil sa na lyžovačke. Kedy odštartuje Peter Sagan sezónu?