Išiel ako lokomotíva. Pogačar udrel v kľúčovom stúpaní, Sagan spadol

Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023.
Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR, Miloslav Šebela|2. apr 2023 o 16:28

Slovinský cyklista zaznamenal 10. víťazstvo v sezóne.

Okolo Flámska 2023

Monumentálna klasika (273,4 km, Bruggy - Oudenaarde):

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

6:12:07 h

2.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Deceuninck

+ 16 s

3.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek-Segafredo

+ 1:12 min

4.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 1:12 min

5.

Neilson Powless

USA

EF Education-EasyPost

+ 1:12 min

6.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+ 1:12 min

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

nedokončil

OUDENAARDE. Slovinský cyklista Tadej Pogačar predviedol ďalší fenomenálny výkon a zaznamenal už svoje štvrté víťazstvo na monumentálnej klasike.

Po tom, ako v roku 2021 vyhral Liége-Bastogne-Liége a dvakrát triumfoval na Okolo Lombardska (2011, 2022), sa v nedeľu stal víťazom Okolo Flámska.

Dvojnásobný víťaz Tour de France rozhodol o svojom víťazstve na poslednom stúpaní na Oude Kwaremont, v ktorom nielenže dostihol vedúceho Madsa Pedersena, ale sa zbavil aj svojho veľkého súpera Mathieua van der Poela.

Vypracoval si približne 15-sekundový náskok, ktorý si udržal aj po záverečnom Paterbergu a v záverečnej 13-kilometrovej rovine ho ešte trošku zvýšil.

Pogačar bol veľmi aktívny a splnil to, čo pred rokom povedal. Vlani obsadil na Okolo Flámska smolne až štvrté miesto, no povedal, že sa sem vráti a vyhrá.

VIDEO: Tadej Pogačar vyhral Okolo Flámska 2023

Zaujímavosťou je, že víťaz Tour de France vyhral najväčšiu belgickú klasiku po takmer 50 rokoch. Naposledy sa to podarilo ešte v roku 1975 Eddymu Merckxovi.

Pogačar potvrdil fantastickú formu. V tejto sezóne má za sebou šestnásť pretekárskych dní a dosiahol už desiate víťazstvo. Okrem toho bol štvrtý na monumente Miláno San Remo a tretie miesto si pripísal na klasike E3 Saxo.

Slovenský cyklista Peter Sagan mal veľkú smolu, keď spadol už v polovici pretekov po chybe Poliaka Filipa Maciejuka a musel odstúpiť. Nenadviazal tak na svoje víťazstvo z roku 2016.

Jazdec tímu Bahrain Victorious Filip Macejuk sa snažil obísť pelotón po kraji cez mokrú trávu, kde narazil na dieru a pri snahe zaradiť sa späť na vozovku zrazil na zem takmer polovicu pelotónu. Poľského cyklistu následne diskvalifikovali.

VIDEO: Hromadný pád na pretekoch Okolo Flámska 2023

"Bol to dosť škaredý pád, spadol som na niečo ostré, pretože som si natrhol sval a nemôžem odvtedy poriadne vystrieť nohu. Navyše som našiel svoj bicykel zničený bez sedla, takže som musel dlho čakať.

Pokračoval som, ale nemohol som už ísť naplno, mal som aj stratu, takže logicky som odstúpil, lebo o týždeň máme Paríž - Roubaix. Dúfam, že o dva-tri dni budem v poriadku, snáď sa tá noha uzdraví," povedal Sagan pre RTVS.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Išiel ako lokomotíva. Pogačar udrel v kľúčovom stúpaní, Sagan spadol