Poliak riskoval a poslal na zem 30 jazdcov. Sagan po páde odstúpil

Hromadný pád na pretekoch Okolo Flámska 2023.
Hromadný pád na pretekoch Okolo Flámska 2023. (Autor: Reprofoto Eurosport)
Miloslav Šebela|2. apr 2023 o 13:55

Vinníka komisári z pretekov okamžite vylúčili.

OUDENAARDE. Poľský cyklista Filip Maciejuk zavinil na monumentálnej klasike Okolo Flámska hromadný pád približne v polovici pretekov.

Dvadsaťtriročný jazdec tímu Bahrain - Victorious sa pokúšal dostať dopredu po ľavej strane. Pelotón bol roztiahnutý po celej šírke cesty.

Poliak sa posúval dopredu po nespevnenej časti vedľa asfaltu. Nevšimol si však, že je pred ním mláka a v priehlbine takmer stratil stabilitu.

Na bicykli sa síce udržal, lenže riadidlá strhol prudko doprava. Vrazil do pelotónu. Približne 30 pretekárov popadalo na cestu ako kocky domina.

VIDEO: Hromadný pád na pretekoch Okolo Flámska 2023

Na zemi skončilo veľa silných pretekárov - Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Jasper Stuyven či Ben Turner. Bohužiaľ, na zemi skončil aj Peter Sagan.

Trojnásobný majster sveta nemal šancu vyhnúť sa takémuto pádu. Na Sagana popadali ďalší pretekári a po páde mal roztrhnuté nohavice.

Pelotón následne športovo spomalil, aby sa cyklisti z pádu mohli vrátiť do hlavnej skupiny, ale Peter Sagan už túto možnosť nevyužil. Pre zranenia sa rozhodol odstúpiť z pretekov rovnako ako Wellens či Turner.

Komisári za tento nebezpečný manéver Maciejuka z pretekov vylúčili.

Bývalý profesionál Michael Rogers uviedol, že tomuto sa dalo ľahko predísť. "Treba zostať na ceste. Vyhnúť sa chodníkom, cyklocestám. Treba používať brzdy. Mať rešpekt ku kolegom," uviedol Rogers na twitteri.

Maciejuk sa za svoju riskantnú jazdu ospravedlnil.

"Veľmi sa ospravedlňujem za svoju chybu a spôsobenie dnešnej havárie. Dúfam, že všetci zúčastnení sú zdraví a v poriadku. K podobným pádom by nemalo dochádzať. Bola to veľká chyba v mojom úsudku.

Nemal som v úmysle zaviniť takýto pád. Jediné, čo teraz môžem urobiť, je ospravedlniť sa za svoju chybu a poučiť sa z toho do budúcnosti," uviedol Maciejuk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Poliak riskoval a poslal na zem 30 jazdcov. Sagan po páde odstúpil