Tím k nemu nemal koho poslať. Sagana sme pozvali aspoň ako hosťa, vraví Privara

Peter Sagan na pretekoch Okolo Slovenska 2021.
Peter Sagan na pretekoch Okolo Slovenska 2021. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miloslav Šebela|6. sep 2023 o 12:25

Silný tím posiela Quick Step či Groupama - FDJ.

BRATISLAVA. „Veľmi rád by som prišiel na Okolo Slovenska, ale nezávisí to len odo mňa,“ vysvetľoval v júni Peter Sagan, či ho uvidia slovenskí fanúšikovia na jeseň na domácich pretekoch.

Pôvodne sa hovorilo o jeho štarte na španielskej Vuelte, kam ho chcel tím TotalEnergies poslať. To sa nenaplnilo.

Napriek tomu najúspešnejší slovenský cyklista nebude vo svojej poslednej sezóne v cestnej cyklistike na Okolo Slovenska (13. - 17. septembra) štartovať.

„Chcel sa pretekov zúčastniť. Ešte pred majstrovstvami sveta v Glasgowe to bolo otvorené a bola tam šanca. No jeho tím TotalEnergies šiel na Vueltu vo veľmi silnom zložení. Museli na preteky poslať veľa masérov aj mechanikov.

Reagovali, že nemajú k nemu koho doplniť, aby mohol na Slovensko prísť. Preto sa Peťo ako pretekár nezúčastní,“ vysvetľoval na tlačovej konferencii riaditeľ pretekov a šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

„Pozvali sme ho, aby prišiel do cieľa niektorej etapy. Verím, že prijme naše pozvanie a príde aspoň dekorovať víťazov. Ak sa nebude môcť rozlúčiť na bicykli, veríme, že to bude aspoň na pódiu,“ opisoval.

„Ešte sa s ním musíme spojiť, pretože to nevedel sľúbiť stopercentne,“ reagoval Privara.

Na štarte aj celá slovenská špička

Peter Sagan štartoval na pretekoch Okolo Slovenska jediný raz. V roku 2021. Vtedy sa stal aj celkovým víťazom, hoci nevyhral ani jednu etapu. Na preteky vtedy pritiahol desaťtisíce priaznivcov a zaplnil aj cieľové mestá.

Privara vraví, že ak by trojnásobný majster sveta nemohol prísť na preteky ani ako hosť, zväz by chcel participovať na zorganizovaní jeho rozlúčky.

„Ak sa uskutoční, budeme sa nej chcieť zúčastniť. Ale potešilo by nás, ak by sa to uskutočnilo na Okolo Slovenska,“ hovorí Privara.

VIDEO: Prezident SZC Peter Privara pred Okolo Slovenska 2023

Na pretekoch sa predstaví 14 slovenských cyklistov, čo je prakticky celá špička.

Medzi nimi nechýba bronzový medailista z MS v Glasgowe v kategórii do 23 rokov Martin Svrček, aktuálny slovenský majster Matúš Štoček, šprintér Lukáš Kubiš, talentovaný Tomáš Sivok či Martin Jurik.

Martin Svrček štartoval na Okolo Slovenska už vlani. Nedávno v rozhovore pre Sportnet vravel, že etapy budú tento rok ľahké.

„Tento rok sú na mňa až príliš ľahké etapy. Každá vyzerá ako šprintérska, takže budem pomáhať tímu vyhrať, čo najviac etáp a uvidíme ako sa situácia vyvinie v tretej etape. Tá je o niečo náročnejšia, no nie je to nič také, čo by naši šprintéri nezvládli,“ opisoval Svrček, ktorý je členom tímu Soudal - Quick Step. Belgický tím vyhral štyri z posledných piatich ročníkov Okolo Slovenska a v silnom zložení príde aj tento rok.

Nastúpi s dvomi bývalými víťazmi Josefom Černým, Jannikom Steimlem, tiež s výborným šprintérom Timom Merlierom a opäť bude útočiť na prvenstvo.

Silná zostava s Pinotom či Gaudum

Na pretekoch sa tento rok predstavia až štyri elitné tímy WorldTour. Okrem Quick Stepu príde aj Jumbo-Visma, Astana a Groupama - FDJ.

Práve v dresoch týchto tímov sa predstavia najväčšie hviezdy.

Tím Jumbo nastúpi s najlepším vrchárom z vlaňajšieho Giro d’Italia Koenom Bouwmanom, ktorý vlani vyhral etapu do Spišskej Novej Vsi.

Astana príde s holandským šprintérom Ceesom Bolom. Prvým náhradníkom je Mark Cavendish. V najsilnejšom zložení však príde francúzsky tím. S touto nomináciou by pokojne mohol nastúpiť aj na GrandTour.

„Je pre nás česť, že Groupama - FDJ k nám posiela troch cyklistov z top 25 svetového rebríčka, a to v čase, kedy sa koná Vuelta,“ reagoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Na slovenských cestách sa predstaví Thibaut Pinot, David Gaudu a Stefan Küng.

Thibault Pinot.
Thibault Pinot. (Autor: TASR/AP)

Pinot je vynikajúci vrchár. Na Tour de France bol v roku 2014 bol celkovo tretí. Tento rok sa stal najlepším vrchárom na Gire. Má víťazné etapy z Tour, z Gira aj z Vuelty. Aktuálna sezóna je jeho posledná medzi profesionálmi.

Gaudu patrí k silnej súčasnej generácii. Z Tour má už štvrté miesto v clkovom poradí. Stefan Küng je zase vynikajúci klasikár a bývalý majster Európy.

Budú preteky v priamych prenosoch?

Preteky budú viesť z Košíc do Púchova. Na trase bude viacero pamiatok, cyklisti pôjdu okolo Bojnického zámku, Oravského podzámku, budú štartovať pri zámku v Hlohovci, pôjdu popod Tatry a prejdú aj cez Oravu.

Najvyšší bod pretekov bude v Zázrivej - 1061 m.

Podľa zostavovateľa trate Stanislava Holeca má trať strednú obtiažnosť. Cieľovými mestami sú Košice, Poprad, Martin, Nitra a Púchov.

VIDEO: Zostavovateľ trate Stanislav Holec pred Okolo Slovenska 2023

V stredu sa rozhodne, či budú etapy vysielať Eurosport a RTVS v priamych prenosoch. Dotáciu na výrobu televízneho signálu by však musela schváliť poverená vláda a Privara tento scenár nevidí realisticky vzhľadom na obmedzené kompetencie vlády.

V tom prípade sa slovenský cyklistický zväz pokúsi zabezpečiť vysielanie etáp aspoň na streamovacích platformách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tím k nemu nemal koho poslať. Sagana sme pozvali aspoň ako hosťa, vraví Privara