Sagan potvrdil účasť na ME. Profil trate ho radí medzi favoritov

Peter Sagan pri triumfe na majstrovstvách Európy v roku 2016.
Peter Sagan pri triumfe na majstrovstvách Európy v roku 2016. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|26. aug 2021 o 17:15

Slováka čaká náročná konkurencia.

BRATISLAVA. Trojnásobný svetový šampión Peter Sagan sa vráti do cyklistického kolotoča ešte pred pretekmi Okolo Slovenska (15. - 19. septembra).

Tri dni pred svojou premiérou na domácom podujatí absolvuje aj majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v talianskom Trente.  

Pre Sagana to bude prvý štart od predčasného konca na Tour de France. V tretej etape spadol po kontakte s Austrálčanom Calebom Ewanom a napokon sa pred dvanástou etapou rozhodol z najslávnejších pretekov odstúpiť. 

Vyhral dres, ktorý si nikdy neobliekol 

Podstúpil aj menší chirurgický zákrok v oblasti zraneného kolena. A hoci operácia dopadla dobre, aj pre odporúčania lekárov sa napokon rodák zo Žiliny nezúčastnil nedávnych olympijských hier v Tokiu. 

"Moje zotavenie je na dobrej ceste. Intenzívne trénujem, aby som sa dostal späť na čo najlepšiu možnú úroveň," cituje Sagana web cyclingnews.com. 

Pôjde o jeho tretiu účasť na európskom šampionáte. V roku 2016 sa stal vôbec prvým víťazom kategórie Elite, ale dres pre majstra Európy si neobliekol ani raz.

Eneco Tour obišiel Sagan ešte ako svetový šampión z amerického Richmondu a následne obhájil dúhový dres po úchvatnom šprinte v katarskej Dohe. 

Majstrovstiev Európy sa zúčastnil aj v roku 2018, ale preteky vo Veľkej Británii nedokončil. Tentokrát by mal patriť medzi favoritov, pretože profil 179 kilometrov dlhej trate mu vyhovuje.

Rozhodovať sa bude na okruhu, ktorý ponúka aj 3600 metrov dlhé stúpanie s priemerom 4,7 percenta. Okruh s dĺžkou 13,2 kilometra pôjdu cyklisti až osemkrát a keďže sa finišuje na rovine, dá sa očakávať aj šprint malej skupinky. 

Zaslúžil sa o rozvoj pretekov 

Preteky typu ME sú veľmi nevyspytateľné, čo si Sagan uvedomuje. "Je tam toľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť preteky a takmer všetky sú mimo našej kontroly. Aj preto je nemožné predpovedať, ako to bude vyzerať.

Som si istý len tým, že dám do toho všetko a pokúsim sa dosiahnuť čo najlepší výsledok," uviedol slovenský cyklista, ktorý po sezóne prestúpi do francúzskeho prokontinentálneho tímu TotalEnergies. 

Zaujímavosťou je, že na ME v cestnej cyklistike až do roku 2016 súťažili len juniori a pretekári do 23 rokov. Odvtedy však zaznamenali veľký skok dopredu. 

"Neviem, do akej miery tomu pomohlo moje víťazstvo, ale som rád, že som aspoň trocha prispel. Som si istý, že tohtoročná štartová listina bude na špičkovej úrovni, čo zaručí vzrušujúce preteky," dodal Sagan. 

Jeho slová potvrdzuje fakt, že štart potvrdili dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar, víťaz pretekov Okolo Flámska Kasper Asgreen či jeden z najväčších talentov súčasnej cyklistiky - Belgičan Remco Evenepoel. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan potvrdil účasť na ME. Profil trate ho radí medzi favoritov