Sagan prichádza do tímu, ktorému chýbajú víťazstvá. Preslávil ho majster grimás

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|3. aug 2021 o 21:55

Slovenský cyklista si našiel nový tím.

BRATISLAVA. Po piatich rokoch sa história opakuje. Peter Sagan mení dres, no jeho kroky opäť nevedú do jedného z popredných cyklistických tímov.

Mieri do tímu "len" s Pro licenciou, ktorý spadá do druhého sledu tímov.

Kým v roku 2016 oznámil rodák zo Žiliny spoluprácu s vtedy prokontinentálnym tímom Bora-Hansgrohe, tento raz ide o francúzsky TotalEnergies. 

Spolu s Bodnarom aj Ossom

O Saganovej budúcnosti sa veľa hovorilo, v médiách rezonoval najmä údajný záujem tímu Deceuninck - Quick-Step. Proti však hralo viacero faktorov. 

Či už výška prípadného kontraktu alebo snaha slovenského pretekára zobrať so sebou svojich tradičných domestikov či členov realizačného tímu. 

"Je to osem až desať ľudí, čo je problém. Dnes sa takéto veľké prestupy príliš nerobia. V prípade Deceunincku by to asi nešlo, preto ma prekvapilo, že sa o tomto tíme hovorilo," povedal v júni Peter Zánický, prvý tréner Petra Sagana. 

V prípade prokontinentálneho tímu mala táto "požiadavka" väčšiu šancu na zrealizovanie. Sagan sa dohodol na dvojročnej zmluve, pričom je potvrdené, že spolu s ním do tímu prichádzajú aj Poliak Maciej Bodnar a Talian Daniel Oss. 

Tím, ktorý potrebuje víťazstvá 

Pre tím ako TotalEnergies bol Sagan veľkým lákadlom. "Na angažovanie Petra sme náležite hrdí. Jednoznačne je to jeden z najpopulárnejších jazdcov sveta a veľký talent," uviedol manažér organizácie Jean-René Bernaudeau.

Hoci už Sagan nedosahuje toľko etapových triumfov ako pred pár rokmi, stále je marketingovo zaujímavý a tímu prináša veľkú publicitu. Bude v podobnej pozícii, v akej je napríklad Mathieu van der Poel v tíme Alpecin-Fenix. 

Aj vďaka Saganovi zrejme bude francúzsky tím dostávať pozvánky na prestížne podujatia a podobne ako tento rok by nemal chýbať na Tour de France.

Navyše, ak niečo TotalEnergies nutne potrebuje, tak sú to víťazstvá. V tomto roku ich má len päť, z toho tri na menej atraktívnych pretekoch Okolo Rwandy. 

Sagan bude jednoznačne najväčšou osobnosťou tímu a v klasikách či šprintoch sa podpora tímu sústredí na neho. "Toto je nové dobrodružstvo a veľmi sa teším. Jean-Rene je manažér, ktorý chce meniť zabehnuté v svetovej cyklistike.

Dúfam, že dokážem pomôcť tímu k dosiahnutiu cieľov a vyhrám čo najviac pretekov v novom drese," uviedol Sagan pre tímový web. 

Úspešné obdobie Europcaru 

Vo svojej histórii tím Total Energies niekoľkokrát zmenil názov. V predošlých sezónach sa prezentoval ako Total Direct Énergie, Direct Énergie a cyklistickí fanúšikovia si určite pamätajú aj názov Europcar. 

Tímu odetom do zelených farieb robili dobré meno najmä francúzski cyklisti ako Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel či Pierre Rolland.

Prvý menovaný dokonca v roku 2011 nosil desať dní žltý dres pre lídra Tour de France. Hoci nepatril k najlepším vrchárom, dokázal bojovať s Cadelom Evansom či Andym Schleckom a divákov bavil svojimi tradičnými grimasami. 

Vo Francúzsku spôsobil cyklistické šialenstvo, niečo podobné ako v roku 2019 jeho nemenej slávny krajan a úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe. 

V žltom drese bol Voeckler aj o sedem rokov skôr. Vtedy vo farbách tímu Brioches La Boulangère, čo je takisto jeden z predchodcov dnešného TotalEnergies. 

Rok 2011 bol pre Europcar nesmierne vydarený. Okrem štvrtého Voecklera skončil desiaty Rolland, ktorý vyhral jednu etapu a stal sa najlepším pretekárom do 25 rokov. V Paríži si tak obliekol biely dres. 

V niekoľkých ročníkoch bol jedným zo súperov Petra Sagana v boji o zelený dres na Tour de France aj ďalší domáci pretekár Bryan Coquard. V roku 2014 dokonca skončil tento šprintér v bodovačke na treťom mieste.

Napriek mnohým umiestneniam v elitnej desiatke sa mu doposiaľ nikdy nepodarilo dosiahnuť víťazstvo na najslávnejších cyklistických pretekoch. Dnes je však už súčasťou tímu B&B Hotels. 

S Terpstrom v jednom tíme? 

Oficiálny web za svoje súčasné najväčšie hviezdy uviedol jazdca na celkové poradia Pierra Latoura, šprintéra Niccola Bonifazia či trojicu zdatných klasikárov - Edvalda Boassona Hagena, Anthonyho Turgisa a Nikiho Terpstru. 

Posledný menovaný Holanďan zatiaľ nie je potvrdený pre ďalšiu sezónu a v minulosti nemal úplne najsrdečnejší vzťah s Petrom Saganom. Ako jazdec Quick-Stepu bol jeho veľkým konkurentom počas jarných belgických klasík. 

Sagan sa na neho hneval najmä po pretekoch Gent-Wevelgen v roku 2017.

"Nevedel som, čo chcel robiť Terpstra. Ide do úniku, a potom nechce spolupracovať. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa dajú prehrať preteky proti mne. Nie som jeho tímový kolega, prečo by som mal preňho pracovať?

Nie som sklamaný, ale pretekať sám proti všetkým už nie je šport, ale veľmi neférová hra," komentoval Sagan pre belgickú televíziu Sporza.

Terpstra argumentoval tým, že Sagan bol z ich skupiny najsilnejší a on mal byť iniciátorom stíhania unikajúcich pretekárov. Zaujímavá situácia nastala aj na pretekoch Okolo Flámska, len o pár týždňov neskôr.

Sagan spadol a stratil okuliare. Tie ležali na trati a Terpstra neváhal po nich prejsť. Či v tom bol úmysel vie zrejme len on sám. Bolo by však nepochybne zaujímavé sledovať spomenuté duo nie ako konkurentov, ale tímových kolegov.

Treba však priznať, že Terpstra už nie je v takej kondícii ako v časoch keď vyhral monumentálne klasiky Paríž-Roubaix a Okolo Flámska. Jeho výsledky nie sú aj vplyvom zranení oslnivé a jeho cyklistická budúcnosť je otázna. 

Prichádza aj nový výrobca bicyklov 

Pri podpise novej dvojročnej zmluvy Petra Sagana s francúzskym tímom zohral rolu aj fakt, že TotalEnergies mení výrobcu bicyklov.

Spolupracovať bude so spoločnosťou Specialized, ktorej jednou z jej tvári je už od roku 2015 aj trojnásobný svetový šampión. 

"Peter je obrovskou súčasťou písania našej histórii v cyklistike. Máme to šťastie, že v tomto partnerstve spoločne pokračujeme a tešíme sa na ďalšie vzrušujúce roky. Okrem toho očakávame od Team TotalEnergies skvelé veci," povedal zakladateľ Specialized Mike Sinyard pre portál cyclingtips.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan prichádza do tímu, ktorému chýbajú víťazstvá. Preslávil ho majster grimás